dasha píše:
To je opět otázka do pranice, popř. pro nějakého récherche-nazi
Za sebe mohu pouze říct, že ano, žiju s tím, že to je budoucí guvernér Nové Francie - předpokládám, že musel žít u dvora, když "dělal" králi do Montespanky v době, kdy on se jí ještě nezačal pořádně dvořit? Čili časově mi to +- vychází.
Aj ten exil časovo celkom vychádza:
No s tým exilom pre Frontenaca to mohlo aj plus-minus okolo Augusta 1664 klapnúť:
V auguste 1664 dokazatelne nebol vo Francii, lebo bojoval proti Turkom.
Ani som netušila že Francúzsko poslalo na pomoc nemeckému cisárovi proti Turkom v roku 1664,
čo sa ja cez Angeliku všetko nedozviem

:
Malý výťažok z informácií:
Turci sa už utáborili v Európe, ovládli Maďarsko a napadli Rakúsko. Bolo jasné že toto nebezpečenstvo by sa mohlo ďalej rozšíriť. Ľudovít XIV chcel poskytnúť svoju pomoc kresťanským obyvateľstvám Európy, ktoré boli ohrozené.
Tu sa Frontenac pripojil k pluku princa Carignana, ktorého súčasťou bolo šesťtisíc pešiakov, pod velením grófov de Coligny a de la Feuillade. Tento pluk mal tú česť zúčastniť sa rozhodujúcej bitvy u Saint-Gothard, na okraji Raabu, kde Montecuciili úplne porazili veľkého vezíra Achmeta Kouprougliho.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_MogersdorfuZdroje, ktoré okrem ďalších uvádzajú že sa bitky zúčasnil aj Frontenac:
1. Proceedings and transactions of the Royal Society of Canada. Délibérations et mémoires de la Société royale du Canada
2.Dictionary of Kanadian Biography
3. Fighting gouverner
PS:
Napokon si Frontenac po tom čo v roku 1669 znovu tiahol s armádou do boja proti Turkom, tentokrát to bol boj o KANDIU
(dnešnú Krétu), vyslúžil povesť skvelého a húževnatého stratéga, čo mu neskoršie prinieslo možnosť stať sa guvernérom Francie. Hoci motívy jeho menovania guvernérom a odchodu do Kanady boli v skutku rôznorodé.
Ale o tom zasa nabudúce.
PS: Bola Angelika v roku 1669 už konzulom na Kréte