Právě je 20 dub 2018, 13:39

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 28 úno 2008, 09:54 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 17 říj 2007, 14:19
Příspěvky: 920
Bydliště: Slovensko
Čítala som v nejakom časopise o hygiene vo Versailles, že tam neboli záchody, a že všetci si uľavovali len tak po kútoch a sluhovia to potom odnášali. :shock: :roll: A že vraj zámok snov, uf. Ak k tomu ešte prirátame fakt, že kuchyne boli ďaleko a kým sa jedlo prinieslo na stoly, bolo studené, tak by som tam asi žiť nechcela. Možno len na krátkej návšteve :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slavnosti a dobová kuchyně
PříspěvekNapsal: 28 úno 2008, 11:56 
Offline
Moderator
Moderator
Uživatelský avatar

Registrován: 17 zář 2007, 09:38
Příspěvky: 1196
Bydliště: Českolipsko
Fakt jo???!!! To že by tak vyhlášený labužník a milovník polévek (studenou snad jenom jahodovou :P ) dopustil?!
Měli takové ty vyhřívané podtalířníky, ne?
(jestli se téma zvrtne do jídla, vytvořím nové :wink:)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slavnosti a dobová kuchyně
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2008, 16:54 
Offline
Moderator
Moderator
Uživatelský avatar

Registrován: 17 zář 2007, 09:38
Příspěvky: 1196
Bydliště: Českolipsko
Nevíte někdo, jak to bylo s organizací při pořádání velkolepých hostin a vůbec slavností ve Versailles - jak například zařídíli, aby se tam dostali jen povolaní? Byli někde nějaké stráže a kontrolovali pozvánky?
Angelika se dostala do Versailles bez pozvání, ale to už byla markýza du Plessis, i když to král, a tím pádem asi u dvora nikdo nevěděl.. je toto reálné? Nebo už jen její zjev přepychově oblečené šlechtičny by stačil k tomu, aby ji do zahrad vpustili?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slavnosti a dobová kuchyně
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2008, 22:50 
Offline
Site Admin
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 14 zář 2007, 12:57
Příspěvky: 2055
Bydliště: Praha
myslím, že se žádné pozvánky neukazovaly, asi by se nikdo neodvážil dostavit se ke dvoru byl-li v nemilosti - ano, ten musel čekat na pozvání, naopak ale bylo žádoucí, aby se občas ukázali i šlechtici ze vzdálenějších regionů... když se tedy objevila honosně vyhlížející dáma, která se mohla prokázat titulem, nikdo jí nebránil... Byly to tisíce lidí, v tom zmatku určitě všichni všechny neznali... Král sestavoval seznamy zvaných osob jen na vyjížďky, návštěvy armády, výlety dvora k příbuzným na jejich zámcích adpod. Ale zase, tyto zvané osoby si na sebe musely navázat další osoby, aby dostály svému postavení a měly patřičný doprovod - viz jak si Angelika vydržovala ty dvě straé škatule, které se tak dostávaly ke dvoru, aniž byly ony osobně zvány. Myslím, že asi tak... nejspíš to jde ale popsat ještě přesněji.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rešerše
PříspěvekNapsal: 10 čer 2014, 22:58 
Offline
Vévodové
Vévodové

Registrován: 22 dub 2014, 09:28
Příspěvky: 561
Zmrzlina – hoci sa nám zdá, že je to „vynález“ modernej doby, nie je tomu tak. Komu pripísať prvenstvo vo vvnájdení tejto sladkej, osviežujúcej dobrote je zrejeme rozporuplné, podľa niektorých zdrojov pochádzajú zo starovekej Číny (200 rokov pred n.l. sa pripravovala jemná mliečna ryžová zmes, túto zabalili do snehu, kde stuhla), podľa iných sú dejiny datované so starovekého Grécka, tam posielali pre sneh bežcov, ktorí si náklad odovzdávali ako štafetový kolík. Prinesený sneh potom ochucovali buď medom, ovocím. Marco Polo na svojich cestách pri návšteve Číny získal a opísal výrobu studenej zmesi snehu, a tým sa jeho zápisky dostali až do Talianska, kde v r. 1559 objavili, že ľad a soľ sú výbornou zmesou používanou na schladenie a stuhnutie potravín.
Po stáročia boli pri stolovaní všetky chody jedál podávané naraz, ale až v 17. storočí uviedli novinku – dezert – servírovaný na konci hostín. Prvý zmrzlinový salón v Paríži bol otvorený v r. 1668, jeho majiteľ bol bývalý šéfkuchár kráľa Slnko Ľudovíta XIV. sicílčan Francesco Procopio de Coltelli.

- tak si túto dokonalú pochúťku mohla vychutnávať aj Angelika a jej manžel pri návrate do Francúzska ako dezert :wink:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Historicke Rešerše
PříspěvekNapsal: 11 čer 2014, 00:09 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Příspěvky: 3704
Bydliště: Wien
Super zresersovane Errnie!
Nespominala aj pani AG niekde v knihach zmrzlinu? Zda sa mi ze vo Versailles. To by potom sedelo ze ju ten kralov kuchar najskor zaviedol tam, a potom si otvoril salon. Nuz a vsetko co mali vo Versailles mal samozrejme aj palac Veseleho poznania! :D :D

Avsak celkom som nepochopila ako mrazili bez elektriny. Hadam by im nebehali pre sneh na nejake vecne ladovce v Alpach ci Pyrenejach??? :shock: :roll:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Historicke Rešerše
PříspěvekNapsal: 11 čer 2014, 07:52 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Příspěvky: 3704
Bydliště: Wien
Ja uz sa tesim na ten clanok o zmrzline Errnie :D ale sa aj tesim na clanok a tabaku a fajceni
kedze sama som prepadla tomuto zlozvyku, ktoreho sa je veru tazko zbavit ;-)

Jeanne, myslim si ze historicke reserse patria rovnako sem ako aj do clankov ;-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Historicke Rešerše
PříspěvekNapsal: 11 čer 2014, 07:59 
Offline
Site Admin
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 14 zář 2007, 12:57
Příspěvky: 2055
Bydliště: Praha
Potenciální článek o zákuscích a zmrzlinách by přibyl sem http://angelique.cz/hostiny_uvod.php
Taky jsem si vzpomněla na scénu se zmrzlinou ve Versailles, proto jsem ji minule použila ve fikci i s krémem Chantilly... Škoda, že už dělám jen proteinové zmrzliny a vzpomínám na opravdové ze šlehačky a vajec na Chantilly :roll:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Versailles a jeho Záhrady
PříspěvekNapsal: 12 dub 2015, 13:15 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Příspěvky: 3704
Bydliště: Wien
Potager du Roy a Versailles

No a teraz prídem k téme ktorá má vlastne ku kráľovským zeleninovým záhradam priviedla.

ZELENÝ HRÁŠOK :mrgreen: :mrgreen:

Obrázek

Pamätáte sa ešte na rozhovor Angeliky a kráľa keď bola naňho naštvatá?

Copak se dělo v Paříži, než jste odjela?“
Angelika na něj chladně pohlédla.
„Zrovna zvonili na nešpory, Sire.“
„Ptám se, co bylo nového.“
„Zelený hrášek. Veličenstvo.“
Ty odpovědi by se daly brát jako vtip, kdyby je markýza neříkala tónem stejně chladným,
jako byly její oči.
Král ztuhl, do tváře se mu vehnala krev a nezmohl se na jediné slovo.
Paní de Montespan zase jednou zachránila situaci tím, že vybuchla smíchy. Poznamenala, že
teď je v módě odpovídat co nejsměšněji, ale v podstatě přesně na položené otázky. V pařížských
salónech u preciózek už vznikla celá řada slovních hříček. Madame du Plessis je v tomto ohledu
nesmírně vynalézavá. Každý se okamžitě snažil ji napodobit. Večer skončil v pohodě.


Konečne som sa dozvedela prečo mu Angelika :eyes: dala zrovna túto odpoveď:

Nie iba preto že by sa zelený hrášok bol tak vynikajúco hodil k jej zeleným očiam či ktomu že práve bola zelená od zlosti :disagreement:

Ten zelený hrášok bol skutočne pri dvore veľmi populárny, ako to spomína v jednom z jej listov
pani de Sevigne. :agree:

"posadnutosť zeleným hráškom pokračuje. Netrpezlivé čakanie kým sa hrášok bude jesť, že sa hrášok jedol a potešenie z jeho konzumácie sú jediné tri subjekty ktoré naše kniežatá diskutovali za posledné štyri dni stále dookola."

my si to už dnes nedokážeme predstaviť, ale boli časy keď čerstvá zelenina bola iba vtedy keď bola sezóna. :tongue:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Versailles a jeho Záhrady
PříspěvekNapsal: 12 dub 2015, 15:16 
Offline
Moderator
Moderator
Uživatelský avatar

Registrován: 17 zář 2007, 09:38
Příspěvky: 1196
Bydliště: Českolipsko
Díky, zase jsem o něco chytřejší... a zajímalo by mě, jestli má svou historickou reálii i Audigerova historka s hrachem, které vlastně vděčil za svou kariéru! :mrgreen:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Versailles a jeho Záhrady
PříspěvekNapsal: 12 dub 2015, 18:10 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Příspěvky: 3704
Bydliště: Wien
Zelený hrášok a správca stolovania Audigier :writer:

Inak Audiger nebol majordómus (to je niekto kto spravuje dom, slovo pochádza z latinčiny) ako preložila česká prekladateľka ani jednoducho iba správca ako preložila slovenská, ale „officier de la bouche". Po anglicky by sme povedali „master of fine dining“ doslovný preklad by bol dôstojník úst, avšak je to v podstate správca stolovania.

--------------------------------------------------------------------

Konzumácia surového hrášku (jeho čerstvých zelených zŕn) sa zaužívala vo Francúzsku v dobe Ľudovíta XIV. Pamätným dňom sa stal 18 január 1660, keď sa pán Audiger (alebo Audiguier) správca stolovania grófky de Soissons, objavil na dvore kráľa Ľudovíta XIV, a priniesol so sebou krásny čerstvý zelený hrášok z Talianska. Bol promptne ošúpaný a uvarený "na francúzsky spôsob" pre kráľa, kráľovnu a kardinála. Kráľovi veľmi chutil, bol nadšený aký je hrášok čerstvý a mladý. Toto bol začiatok trendu na kráľovskom dvore ktorý uviedol hrášok do módy.

Už od staroveku bol hrášok používaný ako sušená zelenina a všeobecne sa jedol ako kaša. Tak to bolo až do 17. storočia kedy sa začal jesť aj zelený. Spočiatku bol čerstvý hrach veľmi drahý ale stal sa hlavne medzi šľachtou, ktorá si ho mohla dovoliť, veľmi obľúbený.

Tu je preklad presnejšieho textu čo Madame de Sévigné napísala v máji 1696:
(to už kapitola zelený hrášok jeho veličenstva trvala 36 rokov)

"Kapitola zelený hrášok už trvá večne: netrpezlivosť kedy sa bude jesť, potešenie že ho mohli jesť, a radosť jesť ho znovu, sú tri body, ktoré sú pre naše kniežatá jedinou témou už po dobu štyroch dní. Sú dokonca aj dámy, ktoré po večeri s kráľom, a to určite povečerali dobre, jedia hrášok ešte doma pred spaním, s rizikom, že budú mať zažívacie ťažkosti: je to móda, zlosť, a jeden nasleduje druhého.“
--------------------------------------------------------------------------

Poznámka na okraj:
V osemnástom storočí, írsky básnik Oliver Goldsmith, ktorý cestoval niekoľkokrát vo Francúzsku, a videl tam všade variť hrášok "francúzsky spôsob" (musím zistiť recept) obvinil vo svojich listoch Francúzov že sú šialení lebo hrášok, ktorý konzumujú v obrovských množstvách, je jedovatý.

Uf! A teraz som dostala chuť na hrášok! :mrgreen: :mrgreen:

Idem nájsť originál francúzky recept :roll: :roll:

Obrázek

------------------------------------------

PS2: Už som pridala do zábavy aj recept. :mrgreen:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Versailles a jeho Záhrady
PříspěvekNapsal: 13 dub 2015, 10:32 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Příspěvky: 3704
Bydliště: Wien
Nezabudnime na pekný článoček o zeleninovej záhrade a článočky o kuchárskom umení na webe od Jeanne:

http://angelique.international/ludvik-x ... uchyne.php

Audigerová kniha kuchárskeho umenia

Audiger napísal knihu La maison réglée - Usporiadaná domácnosť.

Vydali ju v Amsterdame v roku 1697.

Kniha sa zaoberá umením ako riadiť domácnosť vysokého šľachtica ale aj domácnosti iných, rovnako v mestách ako aj na vidieku, a povinnosťami všetkých zamestnancov domu. Uvádzajú sa v nej aj spôsoby výroby všetkých druhov esencií, likérov a likérovej vody, silnej a osviežujúcej, podľa najnovšej talianskej módy. Kniha ďalej poskytuje cenné poznatky o usporiadaní domácnosti v sedemnástom storočí, stolovaní veľkých pánov a aj o tom ako správne obsluhovať.


Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Versailles a jeho Záhrady
PříspěvekNapsal: 13 dub 2015, 12:12 
Offline
Moderator
Moderator
Uživatelský avatar

Registrován: 17 zář 2007, 09:38
Příspěvky: 1196
Bydliště: Českolipsko
A v neposlední řadě, kam si dávat ubrousek, že? :cook:
Úplně ho vidím poté, co Angelika položila tu svou impertinentní otázku!!! To na pana dokonalého si nikdy tak nedovolovala!! :twisted:
:cook: :eyes: :mask:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Barokní kuchyně
PříspěvekNapsal: 20 pro 2017, 12:05 
Offline
Vévodové
Vévodové
Uživatelský avatar

Registrován: 14 říj 2016, 18:08
Příspěvky: 777
Bydliště: Liberec
Milé dámy, otevírám nové téma (pokud již někde na fóru je, tak jsem nedohledala a prosím - s omluvou - moderátorky za sloučení). Narazila jsem dnes na internetu na knížku "Chuť a vůně baroka" autorky Miroslavy Kuntzmannové (http://kuntzmannova.webnode.cz/products/chut-a-vune-baroka/). Protože jsem zde již vešla ve známost tím, že si ráda koresponduji s odborníky, napsala jsem autorce dotaz, zda se knížka týká pouze českého prostředí, nebo zda při jejím psaní vycházela i z receptů jiných zemí a lze ji tudíž použít pro námi sledovanou Francii :) . Zatím jsem knížku neměla v ruce, ale předpokládám, že některé recepty z univerzálně sehnatelných surovin mohly být vařeny i ve Francii, kde se kuchyně vyznačovala i různými specialitami (typu úpravy mořských plodů, které u nás asi běžně k dostání nebyly). Pokud se mi kniha dostane do ruky, budu referovat o jejím obsahu. Případné zájemkyně - kuchařinky si ji mohou objednat na uvedeném odkazu ;) .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Barokní kuchyně
PříspěvekNapsal: 20 pro 2017, 12:09 
Offline
Vévodové
Vévodové
Uživatelský avatar

Registrován: 14 říj 2016, 18:08
Příspěvky: 777
Bydliště: Liberec
A ještě jeden příhodný citát:

„Sakra," ulevil si Desgrez žoviálně, „do hospody se přece nechodí proto, aby se tu vedly pohřební řeči. Najezme se, pánové, pak začneme plánovat. Tak co, Corbassone, ty ďáblův synu,
snad nás tu nechceš nechat umřít hlady?"
Majitel okamžitě přiběhl.
„Copak můžeš nabídnout třem urozeným šlechticům, kteří čtyřiadvacet hodin nejedli nic jiného než vzrušení, a křehké mladé dámě, jejíž chuť k jídlu je třeba povzbudit?"
Corbasson si zamnul bradu rukama a zatvářil se zasněně.
„No, pánové, tak vám bych nabídl pěkný hovězí bifteček, hezky krvavý, s okurčičkou a cibulkou, tři grilovaná kuřátka a moučníček se smetanou. Pokud jde o milostivou, tady bych
doporučoval něco lehčího — vařené telecí se salátem, morkovou polívčičku, jablečné pyré, hruškový kompot a pár oplatek. A nakonec lžičku fenyklových pastilek.
Jsem si jist, že na tý bledý tvářičce zas vykvetou růžičky."
„Corbassone, tys nejnepostradatelnější a nejmilejší chlapík, který byl kdy stvořen. Až půjdu příště do kostela, pomodlím se za tebe. Navíc jsi opravdový umělec, a nejen kvůli omáčkám, ale taky duchem."


(Markýza andělů II)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz