Angélique: Ve světě krále Slunce
http://angelique.cz/cz_phpBB3/

Slavnosti, barokní kuchyně a pohostinství
http://angelique.cz/cz_phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=200
Stránka 3 z 3

Autor:  moirra [ 27 čer 2018, 18:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slavnosti, barokní kuchyně a pohostinství

Tereza píše:
Určitě bych k pečínkám přidala i tetřeva a kvíčalu.


no to si musím zgoolovať :roll: :roll: vôbec neviem čo to je :oops: :oops:
aj keď to slovo tetřev mi niečo hovorí ....

Autor:  Tereza [ 27 čer 2018, 18:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slavnosti, barokní kuchyně a pohostinství

Kvíčala obecná je starší název pro drozda kvíčalu.
Tetřev hlušec se dříve upravoval podobně jako krocan.
Menší než tetřev je tetřívek obecný, rovněž častá pečínka v minulosti.

Autor:  mimi [ 27 čer 2018, 19:57 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slavnosti, barokní kuchyně a pohostinství

Zajímavý je seznam jídel na svatbě Viléma z Rožmberka a Polyxeny z Pernštejna. Je to sice v roce 1578, ale myslím, že jídelníček šlechty se zase tolik nelišil. Vždyť synové českých šlechticů měly za sebou kavalírské cesty v mladí po evropských zemích.
Tam najdeme mimo už dříve jmenovaných kapouny, ale také hrdličky, pávy a dropy.

Autor:  moirra [ 14 črc 2018, 08:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slavnosti, barokní kuchyně a pohostinství

Vždy ma zaujímalo ako to že v časoch bez elektriny a chladničiek mali v 17 storočí v horúcom lete na slávnostiach ľad,
chladené nápoje a vyrábali zmrzliny a sorbety. Niekde som čítala že ľad dovážali z vysokých štítov hôr.

Toto som našla:

Ľad môže byť v domácnosti prechovávaný na kratšiu dobu (asi 1 mesiac) bez ľadničky takto opatrený: Na dno väčšieho suda kolmo postaveného nasype sa vrstva pilín, do neho postaví sa menší sud a medzera medzi nimi vyplní sa pilinami. Dná oboch sudov sú prevŕtané pre odpad vody. Vnútorný sud naplní sa ľadom, celok prekryje sa poklopom a slameným vankúšom, postaví sa do chladnej pivnice a zakryje sa slamou...

ZDROJ článok histórii chladenia a chladničiek:

http://fyzikadoma.aronde.net/8a.htm

Avšak pri tých vzdialenostiach Versailles a najbližšie vysoké štíty hôr, plus tempo ktorým sa pohybovali, je mi ešte stále záhadou, ako to robili. :shock: :roll:

Stránka 3 z 3 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/