Právě je 17 lis 2018, 12:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 28 úno 2008, 09:54 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 17 říj 2007, 14:19
Příspěvky: 920
Bydliště: Slovensko
Čítala som v nejakom časopise o hygiene vo Versailles, že tam neboli záchody, a že všetci si uľavovali len tak po kútoch a sluhovia to potom odnášali. :shock: :roll: A že vraj zámok snov, uf. Ak k tomu ešte prirátame fakt, že kuchyne boli ďaleko a kým sa jedlo prinieslo na stoly, bolo studené, tak by som tam asi žiť nechcela. Možno len na krátkej návšteve :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slavnosti a dobová kuchyně
PříspěvekNapsal: 28 úno 2008, 11:56 
Offline
Moderator
Moderator
Uživatelský avatar

Registrován: 17 zář 2007, 09:38
Příspěvky: 1201
Bydliště: Českolipsko
Fakt jo???!!! To že by tak vyhlášený labužník a milovník polévek (studenou snad jenom jahodovou :P ) dopustil?!
Měli takové ty vyhřívané podtalířníky, ne?
(jestli se téma zvrtne do jídla, vytvořím nové :wink:)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slavnosti a dobová kuchyně
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2008, 16:54 
Offline
Moderator
Moderator
Uživatelský avatar

Registrován: 17 zář 2007, 09:38
Příspěvky: 1201
Bydliště: Českolipsko
Nevíte někdo, jak to bylo s organizací při pořádání velkolepých hostin a vůbec slavností ve Versailles - jak například zařídíli, aby se tam dostali jen povolaní? Byli někde nějaké stráže a kontrolovali pozvánky?
Angelika se dostala do Versailles bez pozvání, ale to už byla markýza du Plessis, i když to král, a tím pádem asi u dvora nikdo nevěděl.. je toto reálné? Nebo už jen její zjev přepychově oblečené šlechtičny by stačil k tomu, aby ji do zahrad vpustili?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slavnosti a dobová kuchyně
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2008, 22:50 
Offline
Site Admin
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 14 zář 2007, 12:57
Příspěvky: 2062
Bydliště: Praha
myslím, že se žádné pozvánky neukazovaly, asi by se nikdo neodvážil dostavit se ke dvoru byl-li v nemilosti - ano, ten musel čekat na pozvání, naopak ale bylo žádoucí, aby se občas ukázali i šlechtici ze vzdálenějších regionů... když se tedy objevila honosně vyhlížející dáma, která se mohla prokázat titulem, nikdo jí nebránil... Byly to tisíce lidí, v tom zmatku určitě všichni všechny neznali... Král sestavoval seznamy zvaných osob jen na vyjížďky, návštěvy armády, výlety dvora k příbuzným na jejich zámcích adpod. Ale zase, tyto zvané osoby si na sebe musely navázat další osoby, aby dostály svému postavení a měly patřičný doprovod - viz jak si Angelika vydržovala ty dvě straé škatule, které se tak dostávaly ke dvoru, aniž byly ony osobně zvány. Myslím, že asi tak... nejspíš to jde ale popsat ještě přesněji.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rešerše
PříspěvekNapsal: 10 čer 2014, 22:58 
Offline
Vévodové
Vévodové

Registrován: 22 dub 2014, 09:28
Příspěvky: 589
Zmrzlina – hoci sa nám zdá, že je to „vynález“ modernej doby, nie je tomu tak. Komu pripísať prvenstvo vo vvnájdení tejto sladkej, osviežujúcej dobrote je zrejeme rozporuplné, podľa niektorých zdrojov pochádzajú zo starovekej Číny (200 rokov pred n.l. sa pripravovala jemná mliečna ryžová zmes, túto zabalili do snehu, kde stuhla), podľa iných sú dejiny datované so starovekého Grécka, tam posielali pre sneh bežcov, ktorí si náklad odovzdávali ako štafetový kolík. Prinesený sneh potom ochucovali buď medom, ovocím. Marco Polo na svojich cestách pri návšteve Číny získal a opísal výrobu studenej zmesi snehu, a tým sa jeho zápisky dostali až do Talianska, kde v r. 1559 objavili, že ľad a soľ sú výbornou zmesou používanou na schladenie a stuhnutie potravín.
Po stáročia boli pri stolovaní všetky chody jedál podávané naraz, ale až v 17. storočí uviedli novinku – dezert – servírovaný na konci hostín. Prvý zmrzlinový salón v Paríži bol otvorený v r. 1668, jeho majiteľ bol bývalý šéfkuchár kráľa Slnko Ľudovíta XIV. sicílčan Francesco Procopio de Coltelli.

- tak si túto dokonalú pochúťku mohla vychutnávať aj Angelika a jej manžel pri návrate do Francúzska ako dezert :wink:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Historicke Rešerše
PříspěvekNapsal: 11 čer 2014, 00:09 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Příspěvky: 3970
Bydliště: Wien
Super zresersovane Errnie!
Nespominala aj pani AG niekde v knihach zmrzlinu? Zda sa mi ze vo Versailles. To by potom sedelo ze ju ten kralov kuchar najskor zaviedol tam, a potom si otvoril salon. Nuz a vsetko co mali vo Versailles mal samozrejme aj palac Veseleho poznania! :D :D

Avsak celkom som nepochopila ako mrazili bez elektriny. Hadam by im nebehali pre sneh na nejake vecne ladovce v Alpach ci Pyrenejach??? :shock: :roll:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Historicke Rešerše
PříspěvekNapsal: 11 čer 2014, 07:52 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Příspěvky: 3970
Bydliště: Wien
Ja uz sa tesim na ten clanok o zmrzline Errnie :D ale sa aj tesim na clanok a tabaku a fajceni
kedze sama som prepadla tomuto zlozvyku, ktoreho sa je veru tazko zbavit ;-)

Jeanne, myslim si ze historicke reserse patria rovnako sem ako aj do clankov ;-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Historicke Rešerše
PříspěvekNapsal: 11 čer 2014, 07:59 
Offline
Site Admin
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 14 zář 2007, 12:57
Příspěvky: 2062
Bydliště: Praha
Potenciální článek o zákuscích a zmrzlinách by přibyl sem http://angelique.cz/hostiny_uvod.php
Taky jsem si vzpomněla na scénu se zmrzlinou ve Versailles, proto jsem ji minule použila ve fikci i s krémem Chantilly... Škoda, že už dělám jen proteinové zmrzliny a vzpomínám na opravdové ze šlehačky a vajec na Chantilly :roll:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Versailles a jeho Záhrady
PříspěvekNapsal: 12 dub 2015, 15:16 
Offline
Moderator
Moderator
Uživatelský avatar

Registrován: 17 zář 2007, 09:38
Příspěvky: 1201
Bydliště: Českolipsko
Díky, zase jsem o něco chytřejší... a zajímalo by mě, jestli má svou historickou reálii i Audigerova historka s hrachem, které vlastně vděčil za svou kariéru! :mrgreen:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Barokní kuchyně
PříspěvekNapsal: 20 pro 2017, 12:05 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 14 říj 2016, 18:08
Příspěvky: 1001
Bydliště: Liberec
Milé dámy, otevírám nové téma (pokud již někde na fóru je, tak jsem nedohledala a prosím - s omluvou - moderátorky za sloučení). Narazila jsem dnes na internetu na knížku "Chuť a vůně baroka" autorky Miroslavy Kuntzmannové (http://kuntzmannova.webnode.cz/products/chut-a-vune-baroka/). Protože jsem zde již vešla ve známost tím, že si ráda koresponduji s odborníky, napsala jsem autorce dotaz, zda se knížka týká pouze českého prostředí, nebo zda při jejím psaní vycházela i z receptů jiných zemí a lze ji tudíž použít pro námi sledovanou Francii :) . Zatím jsem knížku neměla v ruce, ale předpokládám, že některé recepty z univerzálně sehnatelných surovin mohly být vařeny i ve Francii, kde se kuchyně vyznačovala i různými specialitami (typu úpravy mořských plodů, které u nás asi běžně k dostání nebyly). Pokud se mi kniha dostane do ruky, budu referovat o jejím obsahu. Případné zájemkyně - kuchařinky si ji mohou objednat na uvedeném odkazu ;) .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Barokní kuchyně
PříspěvekNapsal: 20 pro 2017, 12:09 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 14 říj 2016, 18:08
Příspěvky: 1001
Bydliště: Liberec
A ještě jeden příhodný citát:

„Sakra," ulevil si Desgrez žoviálně, „do hospody se přece nechodí proto, aby se tu vedly pohřební řeči. Najezme se, pánové, pak začneme plánovat. Tak co, Corbassone, ty ďáblův synu,
snad nás tu nechceš nechat umřít hlady?"
Majitel okamžitě přiběhl.
„Copak můžeš nabídnout třem urozeným šlechticům, kteří čtyřiadvacet hodin nejedli nic jiného než vzrušení, a křehké mladé dámě, jejíž chuť k jídlu je třeba povzbudit?"
Corbasson si zamnul bradu rukama a zatvářil se zasněně.
„No, pánové, tak vám bych nabídl pěkný hovězí bifteček, hezky krvavý, s okurčičkou a cibulkou, tři grilovaná kuřátka a moučníček se smetanou. Pokud jde o milostivou, tady bych
doporučoval něco lehčího — vařené telecí se salátem, morkovou polívčičku, jablečné pyré, hruškový kompot a pár oplatek. A nakonec lžičku fenyklových pastilek.
Jsem si jist, že na tý bledý tvářičce zas vykvetou růžičky."
„Corbassone, tys nejnepostradatelnější a nejmilejší chlapík, který byl kdy stvořen. Až půjdu příště do kostela, pomodlím se za tebe. Navíc jsi opravdový umělec, a nejen kvůli omáčkám, ale taky duchem."


(Markýza andělů II)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Barokní kuchyně
PříspěvekNapsal: 20 pro 2017, 12:23 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 14 říj 2016, 18:08
Příspěvky: 1001
Bydliště: Liberec
A ještě pár odkazů:

http://www.radio.cz/cz/rubrika/zaujalo-nas/v-baroku-se-stal-hitem-cukr
http://www.metro.cz/baroko-na-taliri-co-jste-o-kuchyni-te-doby-nevedeli-fsr-/spolecnost.aspx?c=A170114_084224_metro-spolecnost_jsk
http://www.arsci.cz/stahuj/Nablyskana-krasa_Barokni_kuchyne.pdf
http://www.mundo.cz/francie/kuchyne


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Barokní kuchyně
PříspěvekNapsal: 21 pro 2017, 16:01 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Příspěvky: 3970
Bydliště: Wien
Tu je celkom dobrý odkaz na francúzsku kuchyňu 17 storočia aj z uvedením
kuchárskych kníh tej doby.

http://www.cuisinealafrancaise.com/fr/a ... iie-siecle

Toto obdobie uvádzajú ako obdobie zrodenia všakovakých omáčok a ragús.(ragoûts)

Hostince by sme asi mali presunúť sem. Našla som ďalší:

„Musím se vrátit na pátou hodinu do Tuileries," řekla Margot. „Do té doby si sedneme v
nějakém hostinci, kde nám dají najíst a napít."
„Hostinec," odfrkla ublíženě služka, „to není místo pro vás, madame." (...)
Našly hostinec u Nesleské brány před malým můstkem, připomínajícím oslí hřbet, který se
klenul přes bývalý příkop podél hradeb. Hostinská jim ohřála zadělávané maso.
V místnosti nebylo mnoho lidí, jen několik vojáků, kteří zvědavě pokukovali po dámě s
drahými šperky, sedící u prostého stolu.
Otevřenými dveřmi Angelika pozorovala zlověstnou Nesleskou věž s lampou na vrcholu.


Obrázek

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Barokní kuchyně
PříspěvekNapsal: 26 pro 2017, 18:40 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 14 říj 2016, 18:08
Příspěvky: 1001
Bydliště: Liberec
Sice to bylo i v jiném tématu, ale týká se to kuchyně, tak proč ne...

Rychle začala jmenovat lahůdky z hostin v paláci trubadúrské poezie, které kdysi připravovala.
„Paštiky z raků, krůty na fenyklu, třikrát nadívané jehněčí, a to nemluvím o mandlových koláčcích s pistáciemi, krémech a anýzových oplatkách. Ale také, dámy, si tam pochutnáte na jídle, které nemělo na stole ani Jeho Veličenstvo král Ludvík XIV.: na malých horkých housličkách se zapečeným oříškem studených husích jater. Opravdová pochoutka!“
(...)
„Máte špatné informace. Hospodskému, mistru Bourjusovi, právě přijel synovec z Toulouse, výtečný kuchař, který zná veškeré provensálské speciality. Nezapomínejte, že Toulouse je jedno
z francouzských měst, kde vládnou květiny. Svatý Valbonne by byl jistě velice rád, kdyby viděl, že ho oslavujete toulouskou kuchyní. A taky mají u Kokrháče opičku, která napodobuje lidi, a
hudebníka, který umí všechny písničky z Pont-Neuf. Prostě a krátce je tam všechno, co je pro dobrou zábavu v příjemné společnosti potřeba.“
„Drahý děvče, zdá se, že umíš ještě líp lákat hosty než vázat kytky. Já s tebou do ty hospody zajdu.“
„Ach, ale ne dnes. Toulouský kuchař odjel na venkov. Chce si osobně sehnat zelí k vařené šunce, protože to jídlo je jeho tajemstvím. Ale zítra večer vás očekávám, vás a dvě dámy z vašeho
cechu, abychom si domluvily jídelní lístek, který by vám vyhovoval.“


(Cesta do Versailles 1)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Barokní kuchyně
PříspěvekNapsal: 27 pro 2017, 09:52 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 14 říj 2016, 18:08
Příspěvky: 1001
Bydliště: Liberec
PenelopaW píše:
Narazila jsem dnes na internetu na knížku "Chuť a vůně baroka" autorky Miroslavy Kuntzmannové (http://kuntzmannova.webnode.cz/products/chut-a-vune-baroka/). Protože jsem zde již vešla ve známost tím, že si ráda koresponduji s odborníky, napsala jsem autorce dotaz, zda se knížka týká pouze českého prostředí, nebo zda při jejím psaní vycházela i z receptů jiných zemí a lze ji tudíž použít pro námi sledovanou Francii :) .


Odpověď dnes dorazila:

Dobrý den.

Odpovídám na váš dotaz ohledně knihy Chuť a vůně baroka. Receptury vychází většinou z českého prostředí. Kniha byla psána pro Plzeňský kraj v rámci projektu Západočeské baroko.

Miroslava Kuntzmannová


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz