Právě je 17 črc 2019, 19:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
PříspěvekNapsal: 29 lis 2016, 01:30 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 01:00
Příspěvky: 4190
Bydliště: Wien
Penelopa, o tej omelete sme my pološialené Angelikologičky už viackrát uvažovali...

ja ako pološialená Polačka som sa vybrala tu u vo Viedni na trh
(ktorý ja volám Batistan, lebo tam predávajú samí Saracéni :turban: :turban: :turban: )

aby som sa všetkých do radu vypytovala či nemajú kohútie hrebienky -
saracéni :turban: vytriešťali na mňa ako oči :shock: ako na blázna :slzici:
a možno ma aj považovali za nejakú strigu :witch: korá sz nich bude variť nejaký
lektvar .....ešte dobre že som sa nezačala vypytovať aj na žabie stehienka
ale zato my ponúkali kuracie paprče ktoré aj z pazúrami vyzerali ako stračie nôžky...
vraj sú dobré na polievku ....hi hi ...

avšak vo Francii sa kohútie hrebienky dodnes bežne predávajú, som to rešeršovala :idea: :idea:

škoda že sme nemali čas ich v Paríži zháňať.....

aaach ...a mrkni sa sem:

viewtopic.php?f=6&t=586

A pokial si na FB tak aj sem:

https://www.facebook.com/30014651014689 ... 9019553970


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 14:40 
Offline
Baroni
Baroni

Registrován: 17 srp 2010, 14:19
Příspěvky: 132
moira... :applaus: :D

Táto omeleta vŕta v hlave aj mne, ale tiež som ešte nepočula nikde o kohútich hrebienkoch. Ale možno by sa to dalo niečim nahradiť, či?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
PříspěvekNapsal: 13 pro 2016, 19:44 
Offline
Moderator
Moderator
Uživatelský avatar

Registrován: 17 zář 2007, 10:38
Příspěvky: 1254
Bydliště: Českolipsko
Maira píše:
moira... :applaus: :D

Táto omeleta vŕta v hlave aj mne, ale tiež som ešte nepočula nikde o kohútich hrebienkoch. Ale možno by sa to dalo niečim nahradiť, či?


Vzhledem k tomu, že mi to zní dost nechutně, klidně bych nahradila třeba moravským uzeným :cook:
Prostě na Babicu, když nemáte hřebínky, tak tam dejte uzené, když nemáte vavenské máslo, tak tam dejte Ramu :cook: :fail-cook: :ok:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
PříspěvekNapsal: 15 pro 2016, 12:47 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Příspěvky: 1346
Bydliště: Liberec
Dasha: :lol: :lol: :lol:

No třeba by stačilo vyhledat nějakou bio farmu v okolí a pozeptat se, jestli by při likvidaci kohoutů / kapounů nedali stranou hřebínky pro ozkoušení jednoho receptu z knihy... :) . Mám se pozeptat? U nás v kraji je drůbežích farem docela dost, třeba by se někdo nechal umluvit. Mi řekněte, co s tím normálně dělají, pochybuji, že se to dnes zpracovává a spíš tipuji, že se kohoutí hlavy vyhazují celé a zpracovává se jen to ostatní... Zítra jedeme na rodinnou oslavu do Jitravy, kde jsou sice zaměřeni hlavně na chov skotu, ale pozeptám se a dám vědět ;) . Ovšem jestli mi dají igelitku kohoutích hřebínků, tak prosím, aby někdo z Vás dorazil k nám domů, ostatní suroviny seženu, ale na hřebínky sahat nechci :D .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
PříspěvekNapsal: 16 pro 2016, 17:57 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 01:00
Příspěvky: 4190
Bydliště: Wien
Peneloppe, ak hrebienky zoženieš, šup s nimi do mrazničky - budú na ďalší angelikologický zraz

ja už som tie hrebienky našla na prospektoch vo viacerých obchodoch po Francii - mrazené -

ale som vyvalená že si napokon našla o hrebienkoch článok aj v Češtine :ok:

skvelý článoček ukladám si :cook:

http://xman.idnes.cz/extremni-gastronom ... n-styl_fro

Obrázek

Našla som článok v angličtine:

http://en.rocketnews24.com/2015/05/07/a ... cken-comb/

Práve si pozerám Talianské recepty s kohútích hrebienkov. :D :D

Známy recept spomínaný v Českom článku je "Finanziera" je to rezept z Piemontu -
a robí sa aj rizoto s kohútimi hrebienkami.

Obrázek


Naposledy upravil moirra dne 18 pro 2016, 13:17, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
PříspěvekNapsal: 16 pro 2016, 18:36 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 01:00
Příspěvky: 4190
Bydliště: Wien
pani Golonová určite našla Recept v nejakej starej kuchárskej knihe.

Tip pri kupovaní hrebienkov od Francúzov:
Uistite sa, že hrebene sú mäkké a nie vyschnuté. Ich farba by mala byť jasná.
Kohútie hrebene sa majú ponoriť do osolenej studenej vody najmenej na pol hodiny,
a potom povariť po dobu niekoľkých minút v neslanej vriacej vode.

Nemci to majú trochu ináč:
Kohútie hrebienky je potrebné len krátko blanchierovať vriacou vodou, aby sme mohli siahnuť ich tenkú kožu.
Potom ich necháme ponorené v studenej vode, kým nie sú celkom biele, a potom varíme do mäkka
v kuracom vývare s citrónovou šťavou.

Po tejto úprave ich možeme použiť či už na ragú alebo panírovať alebo dusiť či piecť.

My na omeletu potrebujeme hrebienky pečené - čiže po tej základnej príprave už iba osoliť okoreniť a usmažiť na panvici.

Tuto niekto Omelletu ponúka ako starodávny Recept:
Omeletta je napísaná na tej tabuli a pod tým ako sa pripravuje - zaujímavé že na 8 vajec použil 24 hrebienkov!

Obrázek

Link na Recept:

http://undemisieclederecettes.blogs.lal ... feves.html

je to nejaký šialený Recept:

Omellete aux crêtes de coq. Vintage.

Prísady:
24 hrebienkov
3 lyžice masla
125 g fazule
1/2 strúčika cesnaku, rozdrvený
soľ a korenie

Príprava:
Rozpustíme maslo na panvici a osmažíme kohútie hrebene. Posolíme a pokoreníme.
Pridáme cesnak a fazuľu a trošku posmažíme.
Rozbijeme vajcia v miske a nalejte do panvice bez toho aby sme ich rozšľahali.
Miešame celkom až po dno a to nepretržite až kým nedosiahneme požadovanú hustotu.
Podávame studené ako predjedlo.

Obrázek

https://www.academiedugout.fr/ingredien ... de-coq_495


Naposledy upravil moirra dne 18 pro 2016, 13:19, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
PříspěvekNapsal: 16 pro 2016, 21:34 
Offline
Baroni
Baroni

Registrován: 17 srp 2010, 14:19
Příspěvky: 132
Nič v zlom, ale omeleta s hrebienkami pre mňa nevyzerá lákavo. Musím vymyslieť radšej nejakú vegetariánsku verziu.... :cook:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: 17 pro 2016, 03:17 
Offline
Správkyně časové osy
Správkyně časové osy
Uživatelský avatar

Registrován: 28 zář 2012, 20:16
Příspěvky: 655
moirra píše:
myslela som ze sem dame iba citaty z knihy z jedlami a do zabavy diskusiu, nase pokusy a recepty ;)
Tak tvůj původní plán moc nevyšel, evidentně nejde téma dělit, takže ho necháme tady. Ty citáty stejně budou komentované a nikoho nenapadne hledat diskuzi jinde, i když to bylo v prvním příspěvku napsáno :) Bude tedy lepší, když to bude pohromadě. Tady se alespoň fantazii meze nekladou a každý může přidávat ukázky svých pokusů, co se mu podařilo podle těchto receptů navařit, nebo nápadů, co pod určitými ingrediencemi bylo vlastně myšleno ;)

Mimochodem, já bych klidně ty hřebínky ochutnala :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: 17 pro 2016, 18:40 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 01:00
Příspěvky: 4190
Bydliště: Wien
No presne tak Fantina - nevadí :disagreement: , len čo s tým teraz spraviť keď máme dve vlákna namiesto jedného :roll: :roll:

inak Rakušania tvrdia že dobre pripravené a upečené kohútie hrebienky sú delikatesa :cook:

a Maira na obrázku je ragú z Kohútich hrebienkov - obrázok Omellety s nich som nikde nenašla :fail-cook:

a inak spraviť z Angelikynho receptu vegetariansku verziu je maličkosť keď sa tak pozerám na recept -
iba vynecháš tie kohútie hrebienky :cook: :cook:

Ozaj v prvom diely Mangy je Recept od Fantiny z Monteloupu na jej "Cominée de Poulaille"

niekedy ten recept nafotím a preložim - je to voľajaká varená hydina vo víne s kmínom ďumbierom
a šafránom - ktorá sa potom vypráža na bravčovej masti - aspoň tak som to pochopila keď to iba tak čítam
ale až tak prefektne francúzky nerozumiem

Inak, ja ako správna Polačka by som vám mala uvariť bravčové paprčky s kapustou :P :twisted:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: 18 pro 2016, 11:50 
Offline
Správkyně časové osy
Správkyně časové osy
Uživatelský avatar

Registrován: 28 zář 2012, 20:16
Příspěvky: 655
moirra píše:
len čo s tým teraz spraviť keď máme dve vlákna namiesto jedného :roll: :roll:
To už právě nemáme, já jsem to spojila do jednoho a nechala to tady ;)

Ten recept z mangy jsem u tebe naskenovala, tady je: http://angelique.cz/bd-angelique-manga-tome-1-pic37.jpg

A na vepřové nožičky od tebe se teda už těším :mrgreen:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: 18 pro 2016, 15:02 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 01:00
Příspěvky: 4190
Bydliště: Wien
COMINÉE DE POULAILLE

Tako to vyzerá keď je to hotové:

Obrázek

PREKLAD:

Fantinin Recept na Kura.

Ak chcete na vlastnej koži zažiť sedemnáste storočie, najlepšie sa tam dostanete cez vaše chuťové poháriky!

COMINÉE z hydiny.
Prísady:
- Jedno veľké kura
- Vývar s 2 litrami vody a 1/4 litra bieleho vína a soli
- 150 g zostatku chleba
- 1 polievková lyžica zázvoru
- 1 polievková lyžica rasce
- 10 cl z Verjusu (Verjus, to je čosi ako hroznový ocot, ibaže jemnejšie)
- Bravčová masť na vyprážanie
- Šafran ( Alebo dve vajcia alebo dve žĺtka)
----------------------------------------

Príprava:
- Kurča pokrájame na kúsky a povaríme v osolenej zmesi vody a bieleho vína.
- Keď je mäkké, ale nie rozvarené, kúsky vyberieme a smažíme na masti. Udržiavame v teple.
- Namočíme chlieb v malom množstve kuracieho vývaru.
- Pripravíme si zmes korenín (zázvor a rascu), zmiešame s Verjusom a vývarom (môžeme samozrejme použiť ten s kuraťa).
- Pomiaganý chlieb pridáme k predchádzajúcej zmesi. Pridáme šafran a potom prepasírujeme.
- Varíme za stáleho miešania kým to celé nezhustne. Odstavíme zo šporáku.
- Pokiaľ nemáme šafrán, tak je potrebné pridať vajcia alebo žĺtka z vajec. Predtým ako ich pridáme vajcia vyšľaháme.
- Do misy položíme kuracie kúsky a prelejeme ich omáčkou.

-----------------------------

(Poznámka na okraj : Tie slová z názvu v slovníku nenájdete, pretože obidve slová z názvu boli zastaralé, pričom POULAILLE je zastaralý výraz na hydinu – Je možné že sa mýlim, ale Cominéé by som ja preložila ako „Kmínovka“ pretože iné príbuzne slovo nenájdem ani v Latinčine, Španielčine či Taliančine – iba Cumino, comino - čo je Kmín vlastne spisovne slovensky Rasca – čiže asi správne pravopisne by to malo byť „Rascovka z hydiny“)

Och ja som to uhádla! Asi by bola somňa dobrá prekladateľka :mrgreen: škoda že na to nemám školu :potapec:
- nakoniec som po dlhom hľadaní narazila na francúzke vysvetlenie -
( ragoût de poule au cumin = cominée de poulaille,) ragú na kmíne z hydiny - ale v stredoveku použili iba
dve slová - kmínovka z hydiny

Link na stredoveký originál Recept:

Cominée de poulaille selon le Mesnagier de Paris (musíte scrolovať trochu dole kým ho nájdete)

http://sapientia-tempus.e-monsite.com/p ... queux.html

Myslím že je úplne identický s tým z mangy. :roll: :roll:

Obrázek

A tuto je ešte raz - veľmi pekne upravený:

http://asso.letailloir.free.fr/listeRec ... recette=65

Odtiaľ pochádza aj fotografia uvareného receptu - nájdete tam dve ak kliknete na
Photo de la recette - vľavo od receptu :mrgreen:

Myslím že toto dokážem uvariť bez problému :potapec: - veď už som sa od Francúzov dva recepty na hydinu na víne naučila keď som tam v mladosti trávievala nejedno leto. (jeden s bielym vínom a šampiónmi a druhý s červeným) :cook: :cook:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: 28 dub 2017, 10:46 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Příspěvky: 1346
Bydliště: Liberec
Ptala jsem se toho Francouzce, se kterým chodí kamarádka a který nezná Angeliku (!!!), na kohoutí hřebínky. Říkal mi, že v "tradiční" kuchyni se užívaly běžně, ale dnes už se s nimi moc nevaří. A že by se také optal na nějakých drůbežích farmách, protože ani ve Francii se snad běžně neprodávají... Problém je, že na drůbežích farmách mají většinou slepice a kuřata, kohouty skoro vůbec... Máma kupovala mraženého kohouta na podzim a byl dovezený z Francie, tedy nikoli z nějakého místního chovu... A co vím, byl bez hlavy, takže i bez hřebínku :mad: .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: 28 dub 2017, 13:21 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 01:00
Příspěvky: 4190
Bydliště: Wien
Tu v Rakúsku sa na mňa predavači hydiny pri otázke na kohútie hrebienky zazerali ako keby som práve spadla z Marsu
hlavne že veselo predávajú tie príšerné stračie nôžky aj z pazúrmi... čo vyzerajú ako z tej ruskej rozprávky .... ;)
(myslím tých sedliakov na trhu, čo predávajú domácu hydinu) :cook:

na Slovensku by mi istotne ani na dedine kohúta tak ľahko nepredali - veď tých majú, ak vôbec, jedného na tridsať sliepok -
ako obháňača - podľa hesla aby aj sliepky mali niečo zo života ha ha :lol: :lol:

Obrázek

na tú omeletu by sme museli pochodiť pol Slovenska a napokon by mi chudáka kohútika ešte bolo ľúto :roll: :fail-cook:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: 26 čer 2017, 13:46 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Příspěvky: 1346
Bydliště: Liberec
Recept na krabí taštičky se smetanou

Taštičky (o dvě stránky dříve uváděné jako placičky) vařil Angelice Adhemar a velmi jí chutnaly. V knize nejsou uvedeny přesné poměry surovin, ale z uvedeného by se myslím daly připravit. Jen sehnat krabí maso nebude nejlevnější záležitost, osobně bych asi nenahrazovala krabími tyčinkami, ale počkala si v IKEE na "račí dny" a koupila jejich hotové raky, až budou v akci :) (http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/60245542/). Nevím, jestli má někdo možnost sehnat krůtí či kachní vejce, ale třeba by posloužila křepelčí, běžně jsou k dostání v hypermarketech :) . Mně osobně recept velmi zaujal (jen to podávání se sladkým posypem se mi úplně nezdá), takže asi zkusím umluvit manžela nebo maminku :mrgreen: .

Několik lidí prosilo o recept na krabí taštičky se smetanou: pekly se v troubě nebo smažily na oleji, naplněné krabí nádivkou vařenou v okořeněné rybí polévce, a pak polévaly smetanou. Smetana se přidávala i do těsta, do něhož byla nejlepší krůtí, husí, kachní nebo perliččí vejce - jen ne slepičí - a ořechový nebo slunečnicový olej. Do mouky se přidá špetka soli a dvě lžičky sody na vykynutí, byla jí spousta v ložiscích na pobřeží a byla lepší než pivní droždí.
Jedly se horké a nejčastěji polité smetanou, posypané cukrem nebo polité javorovým sirupem, když nebylo nic jiného. Zkrátka se špetkou zázvoru nebo strouhaného muškátového oříšku to bylo typické novoanglické jídlo zdokonalené géniem francouzské gastronomie.


(Angelika, Cesta naděje, s. 138)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: 01 črc 2017, 20:21 
Offline
Správkyně časové osy
Správkyně časové osy
Uživatelský avatar

Registrován: 28 zář 2012, 20:16
Příspěvky: 655
Tak krabí taštičky se smetanou bych si klidně dala - mírně mi to připomíná palačinkové těsto, které se také dá zpracovat do finální podoby buď nasladko nebo naslano. Palačinky naslano jsme plnili tzv. falešnou čínou (směs z uvařeného masa, nastrouhané vařené zeleniny a dalších přísad) a místo cukru sypali strouhaným sýrem. Je to fakt výborná věc... Takže myslím, že popisované krabí taštičky "nasladko" by mohly být dost chutné :P Budeme je muset někdy na dalším minisrazu vyzkoušet :twisted:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz