Angélique: Ve světě krále Slunce
http://angelique.cz/cz_phpBB3/

Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
http://angelique.cz/cz_phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=586
Stránka 3 z 3

Autor:  moirra [ 27 srp 2017, 15:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou

Takže dámy, konečne sme sa dožili! :P :P
Polačka :potapec: varila pre Angeliku :eyes: slávne bravčové paprčky s kapustou.

Obrázek


a následovneho pečenia, ešte sále tvrdé ako podošva. A to nás v pár receptoch, dokonca aj vo francúzskych
varovali že máme dávať pozor aby sa nám paprčky nerozpadli.
Nerozpladli? Človek by potreboval elektrickú pílku, ale tú na železo a oceľ aby sa naše skvelé paprčky rozpadli!

Alebo dynamit ! :lol: :lol: :lol:

Obrázek

Obrázek

Kto ešte nečítal na našom FB, tuto posting od Jeanne:

— Zožeň mi bravčové paprčky, — povedala Janine Gonfarelová, majiteľka hostinca Francúzska loď, svojmu sluhovi.
— Urobím z nich ragú. (…)Zožeň mi bravčové paprčky! Povedala som! Je to otázka života a smrti.


Vľavo bol kozub so žeravými uhlíkmi, na ktorých stál veľký hlinený hrniec. Janine Gonfarelová zodvihla z neho opatrne pokrievku.
— Pozri! Pripravila som ti bravčové paprčky! Nie je to tvoje obľúbené jedlo?

Angelika sa zdvorilo naklonila nad ragú, ktoré mierne bublalo a vyzeralo chutne.
— Veru je! Vždy som mala rada bravčové paprčky...
— Oj! To ja viem!
— Preukazujete mi veľkú česť, markíza!
srdečne zaračkovala pani Gonfarelová. Predtým stihla urobiť malý poskok, ktorý mal byť úklonom a skoro pri ňom stratila rovnováhu.
— Môžete ma láskavo nasledovať do mojich apartmánov, markíza...

Obrázek

Ale poď už na tie bravčové paprčky. Voľakedy si ich mala rada, keď sme v Nesleskej veži bojovali o priazeň toho darebáka Nicolasa Calembredaina.
Sadli si oproti sebe pred kozub, a keď s predstieraným záujmom ochutnali majstrovské dielo kuchárskeho umenia pani Gonfarelovej.

_________
* Jaké to je? Přesně:
Angelika neposlouchala, protože hltavě jedla. Trpaslík ji shovívavě pozoroval.
„Na prasečích nožičkách jsou nejlepší ty malý kostičky,“ řekl laskavě,
„je moc dobrý je vycucnout a zábavný je vyplivovat.
Podle mě se kromě těch kostiček zbytek nedá jíst.“ :-D


Obrázek

Autor:  moirra [ 23 pro 2017, 14:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou

ďalší recept z knihy :

velrybí maso s hrachem v origináli : baleine cuit avec des pois

ktoré Angelika jedla keď bývala v Templi v dome matky Cordeauovej


Byla doba půstu, a tak denně jedli kousky velrybího masa s hrachem, předvánoční
postní jídlo chudáků.

v tom čase neexistovali mrazničky takže predpokladám že jedlo bolo zo sušeného hrachu ....

tuto varianta ktorá podľa krásnej zelenej farby pochádza z čerstvého alebo mrazeného hrášku

Obrázek

ešte nemám zrešeršované čo presne sa pestovalo v skleníkoch Kráľa Slnko - ale že čosi ako skleníky mal už viem ;)

ale hrášok sa tam asi nepestoval. inak by sa totižto toľko netešil z toho zeleného hrášku ktorý mu z Talianska doviezol
na začiatku zimy aj v skutočnosti, a nielen v knihe, Audiger :disagreement:

o tom som tu už písala na inom mieste 8)

Autor:  PenelopaW [ 29 pro 2017, 12:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou

Angelika věnovala velkou péči výběru zeleniny, neboť chtěla svým hostům nabízet stále další a další novinky. Lidé si přímo zamilovali její zeleninový bujon, který byl tak lehce stravitelný a tak báječně chutnal, že v horkých dnech osvěžoval a posiloval daleko víc než chladný nápoj. Ona mu v duchu říkala škvrněcí.
Také vymyslela a denně nabízela "poitouskou nádivku". Tato novinka voněla neurčitými vzpomínkami na dávné časy. Nejlepší nádivku ze všech hospodyň v kraji uměla dělat stará chůva. Byla to jakási paštika s bylinkami, mladým zelím, špenátem, šťovíkem, pažitkou, hlávkovým salátem a lístky řepy. Všechno se to najemno rozemlelo, do směsi se přidala vajíčka, aby nádivka dobře držela, kousek uzeného a kousek vepřového. Jídlo připomínalo domácí sekanou a peklo se pomalu na otevřeném ohni. V zimě hřálo v žaludku a v létě se jedlo studené na chlebu. Doma měl na tuto nádivku každý vlastní recept a žádný host nesměl odejít, aniž ji ochutnal. Bylinková paštika byla poitouskou specialitou. Říkalo se, že je zdraví nesmírně prospěšná.


(Světla a stíny Paříže, s. 208)

Autor:  errnie [ 21 led 2018, 21:39 ]
Předmět příspěvku:  Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou

Makrónka (pomnožné číslo makrónky se užívá častěji; francouzská výslovnost: [makaʁɔ̃])
Přestože se makronky tváří jako rodilé Francouzky, pocházejí z renesanční Itálie. Výraz macarone se údajně v Benátkách používal pro jemnou pastu. Do Francie je odtud přivezla Kateřina Medicejská. Francouzi nicméně bílkové pusinky velmi ochotně přijali za své.
Makronka je francouzská cukrovinka podobná pusince vyrobená z vaječného bílku, moučkového a krystalového cukru, mandlové mouky či mandlové drti a potravinářského barviva.
toľko citácia čo hovorí internet ...

tieto sú upečené mojou maličkosťou, so slaným karamelom,
mozno ich piekla aj Angelika v hostinci u Kokrháče pre kvetinárky,
„Paštiky z raků, krůty na fenyklu, třikrát nadívané jehněčí, a to nemluvím o mandlových
koláčcích s pistáciemi
, krémech a anýzových oplatkách. Ale také, dámy, si tam pochutnáte na jídle,
které nemělo na stole ani Jeho Veličenstvo král Ludvík XIV.: na malých horkých housličkách se
zapečeným oříškem studených husích jater. Opravdová pochoutka!“


Přílohy:
kolacky 004 - Kopie.JPG
kolacky 004 - Kopie.JPG [ 40.6 KiB | Zobrazeno 1669 krát ]

Autor:  errnie [ 21 led 2018, 21:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou

Opera rezy,
bohatý francúzsky dezert, v ktorom sa snúbi mimoriadne obľúbená kombinácia chutí, káva a čokoláda. Skladá sa z vrstiev mandľového cesta namočeného v káve, kávového i čokoládového krému a čokoládovej polevy. Elegantnou bodkou je na každom reze čokoládou napísané jeho meno a namiesto čerešničky ho zdobí zlato. Skvelá chuť a nádherné spracovanie v jednom!
toľko o tomto reze internet

uznávam, je famózny, ono tí Francúzi fakt vedia, ako má chutiť káva, mandle, čokoláda

a tak som sa pohrala s fantáziou, a ozdobila fondánovou markízou, ozdobenou ako inak v zlate.. :D

Přílohy:
kolacky 008 - Kopie.JPG
kolacky 008 - Kopie.JPG [ 39.71 KiB | Zobrazeno 1668 krát ]
kolacky 009 - Kopie.JPG
kolacky 009 - Kopie.JPG [ 96.98 KiB | Zobrazeno 1669 krát ]
kolacky 007 - Kopie.JPG
kolacky 007 - Kopie.JPG [ 40.63 KiB | Zobrazeno 1669 krát ]

Autor:  moirra [ 21 led 2018, 22:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou

Úžasné výtvory Errnie!

Pri pohľade na tie "markíza rezy" sa mi zbiehajú sliny v ústach :ach:

A keďže som už mala česť ochutnať tvoje skvelé mandľové makronky zo slaným karamelovým krémom,
môžem zodpovedne vyhlásiť že boli božské.

A napokon, veď som ich vtedy aj nafotila:

Obrázek

A tie originálne myslené "mandľové koláčiky" sú samozrejme známe mandľové makronky,
typické pre Toulouse vo všetkých variantách:

Obrázek

Autor:  dauphine [ 24 led 2018, 12:47 ]
Předmět příspěvku:  Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou

Errnie, nadherné výtvory! A tvé makronky jsou božské! :ach: Škoda, že mám momentálně nefunkční troubu, taky bych si něco hned upekla! :agree:

Autor:  mimi [ 24 led 2018, 20:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou

Errnie, ty Opera řezy s profilem markýzy jsou tak krásné, že já by mi bylo líto je sníst. Paráda. :applaus: :ok:
Makronky jsou také skvělé.

Stránka 3 z 3 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/