Angélique: Ve světě krále Slunce
http://angelique.cz/cz_phpBB3/

Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
http://angelique.cz/cz_phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=586
Stránka 1 z 3

Autor:  moirra [ 17 pro 2014, 23:02 ]
Předmět příspěvku:  Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou

Sem davame iba citaty z knihy s jedlami a do zabavy diskusiu, nase pokusy a recepty ;)

Zacnem receptom z knihy Angeliky Markiza anjelov:

Při zpáteční cestě zajel Andijos :courtier: přímo do Toulouse, aby tam zastupoval hraběte na
Květinových hrách.V Béarnu ho nečekali........
........ Rozhovor přerušil sluha, který přinášel markýzovi svačinu.
"Hrome," ulevil si markýz, když si spálil prsty o teplé houstičky, v nichž byl zázračně
zapečený oříšek studených husích jater.
"Nikde jinde člověk nenajde takovéhle dobroty. Přesněji
řečeno tady a ve Vaux. Fouquet má znamenitého kuchaře jménem Vatel."


Ilustracia: Kolacik z husacou pecienkou (foie d'oie) , francuzky recept:

Obrázek

Autor:  moirra [ 17 pro 2014, 23:02 ]
Předmět příspěvku:  Varíme s Angelikou

Diskusia, nase pokusy a recepty ;)

"Hrome," ulevil si markýz, když si spálil prsty o teplé houstičky, v nichž byl zázračně zapečený oříšek studených husích jater.

Ilustracia: Kolacik z husacou pecienkou (foie d'oie) , francuzky recept:
Obrázek

Autor:  dasha [ 17 pro 2014, 23:25 ]
Předmět příspěvku:  Varíme s Angelikou

A já si nemohla vzpomenout, co z toho bylo teplé a co studené :) Nádhera, a teoreticky by to mohl být jeden ze zvládnutelných receptů!

Autor:  jeanne [ 17 pro 2014, 23:28 ]
Předmět příspěvku:  Varíme s Angelikou

A ty husy musejí být pochopitelně z Périgordu. No, nejvíc by mě na tom děsilo těsto na houstičky, takže asi první pokus nechám na někom z vás...
Leda, že bychom si to zjednodušily na listové těsto. :twisted:

Autor:  moirra [ 17 pro 2014, 23:37 ]
Předmět příspěvku:  Varíme s Angelikou

Horuce kolaciky z kuskom zapecenej ladovej husacej pecienky.

Na Vianoce ci Silvester stylovy, luxusny snack a la Peyrac & Angelique. :applaus: :D

Obrázek

Kolaciky na ktorych si Andijos :courtier: na zamocku v Bearne popalil prsty:

Info tuto: viewtopic.php?f=1&t=585

Takze hladala som a co som doposial nasla boli dva recepty z listkoveho cesta a Croissants
plnene husacou pecienkou.

Vo Francii sa vraj husacia pecienka jedava vychladena.
Mna napadlo ze ak by mala ostat studena, ba az ladova, tak by sa musela predtym dat
do mraznicky. A to neviem ci pri peceni kolacikov zostane stale studena, ale vyskusam to najskor z
kuracou pecienkou. (husacia je na experimenty trosku draha)

Predpokladam ze sa pecienka najskor musi upiect a potom zmrazit.
Ako to vsak robili v 17 storoci, netusim. I ked viem ze na chladenie aj pripravu zmrzliny mali
lad, ktory vozili z vrcholov Pyreneji, ale ci to islo tym ladom az tak zmrazit je otazka.


Tuto su moje objavy (original francuzke recepty):

Dva kolace z listkoveho cesta:

Obrázek

Obrázek

A jeden krat mini croissanty z husacou pecienkou:

Obrázek

Ak by bol zaujem recepty mozem prelozit ;-)

Francuzke linky su tu:

http://terretmar.canalblog.com/archives ... 83305.html

http://delicescooking.canalblog.com/arc ... 00521.html

Autor:  moirra [ 17 pro 2014, 23:42 ]
Předmět příspěvku:  Varíme s Angelikou

No zda sa ze aj francuzi to robia z listkoveho cesta alebo z takeho na coissanty co je velmi
podobne listkovemu.

A samozrejme precitala som uz co to o husiach z Perigordu (ste vy ale vzdelane damy :shock: :shock: )
ale tentoraz po nemecky:

http://www.dordogne-perigord.de/gastro/ ... egras2.php

Autor:  fantina [ 17 pro 2014, 23:49 ]
Předmět příspěvku:  Varíme s Angelikou

moirra píše:
myslela som ze sem dame iba citaty z knihy z jedlami a do zabavy diskusiu, nase pokusy a recepty ;)
Rozdělila jsem to, ale nevím, jak dlouho to takhle vydrží... 8)

Jů, to vypadá krásně :!: To se ani Andijosovi nedivím, že mu to tolik chutnalo ;) Už jen při pohledu na tyto obrázky se člověku sbíhají sliny :twisted:
Jsem zvědavá, jak dopadnou tvoje pokusy :D

Jo, a pozor na to nabízení těch překladů :!: Aby tě pak při další návštěvě Paláce Trubadúrské poezie neuháněl majordomus Tonnel, abys mu přeložila recepty, protože už neví, co nového by pro pana hraběte nechal uvařit :slzici: :slzici:

Autor:  moirra [ 18 pro 2014, 00:03 ]
Předmět příspěvku:  Varíme s Angelikou

fantina píše:
Jů, to vypadá krásně :!: To se ani Andijosovi nedivím, že mu to tolik chutnalo ;) Už jen při pohledu na tyto obrázky se člověku sbíhají sliny :twisted:
Jsem zvědavá, jak dopadnou tvoje pokusy :D

Jo, a pozor na to nabízení těch překladů :!: Aby tě pak při další návštěvě Paláce Trubadúrské poezie neuháněl majordomus Tonnel, abys mu přeložila recepty, protože už neví, co nového by pro pana hraběte nechal uvařit :slzici: :slzici:


To je pravda, na Tonnela si musim davat pozor :slzici: ale zanedlho sa mu dostane historickeho vysvetlenia preco ja neprelozim toho Folqueta a preco Joffrey od neho nikdy nic nerecituje a nespieva. :twisted: :twisted:

PS: Prosim ta ked budes mat cas, presunies tu diskusie sem, aby v knihach ostali iba citaty z receptami??? diky :ach:

Autor:  moirra [ 18 pro 2014, 00:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Recepty na jedla v knihach Angelika

dasha píše:
A já si nemohla vzpomenout, co z toho bylo teplé a co studené :) Nádhera, a teoreticky by to mohl být jeden ze zvládnutelných receptů!


A tu je citat z Angelika cesta do Versailles, ktory si ty spominala:

Nato se Angelika zapojila do hovoru, který předtím jen se zavřenými ústy poslouchala, jak
se sluší na uctivou učednici.
„Znám výbornou hospodu v Údolí chudoby. Je tam levně a vaří tam moc dobré speciality.“
Rychle začala jmenovat lahůdky z hostin v paláci trubadúrské poezie, které kdysi
připravovala.
„Paštiky z raků, krůty na fenyklu, třikrát nadívané jehněčí, a to nemluvím o mandlových
koláčcích s pistáciemi, krémech a anýzových oplatkách. Ale také, dámy, si tam pochutnáte na jídle,
které nemělo na stole ani Jeho Veličenstvo král Ludvík XIV.: na malých horkých housličkách se
zapečeným oříškem studených husích jater. Opravdová pochoutka!

„Ach, děvče, až se nám sbíhají sliny,“ vykřikly květinářky a obličeje se jim mlsně stáhly.
„Jak že se to tam jmenuje?“
„U kokrháče, poslední hospoda v Údolí chudoby směrem ke Koželužskému nábřeží.“

Autor:  moirra [ 28 úno 2015, 23:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: Varime z Angelikou

Rezept na kandizovanú Angeliku: :eyes:

Ako konkurenciu k Joffreyovým fialkovým pastilkám, a všetko možné iné z fialiek, napríklad parfém, mydlo,
fialkový liquor...všetko v typickej fialovej farbe

ponúka Angelikyn rodný kraj Poitou všetko možné z Angeliky v štýlovej zelenej farbe....
no povedzte, mohla mať Angelika iné oči? :eyes:

Obrázek

v Angelikynom rodnom kraji, zvanom Marais-Poitevin
plnom močiarov a voňajúcom Anjelskou bylinkou žije skupinka fanatikov z tejto rastlinky
robí kadejaké jedlé pochúťky: kandizovanú angeliku, lekvár, liquor, cukríky, sirup, čokoládou obtiahnuté bombóny
i nejedlé vecičky: kvetinové aragementy , mydlá....

Obrázek

Tuto je ich stránka a veľmi pekné video:

http://www.angelique-maraispoitevin.fr/index.php

Na ich FB stránke z nej dokonca aj varia:

https://www.facebook.com/AngeliqueNiortMaraisPoitevin

A ešte blog s príspevkami o Angelike:

https://ruralies.wordpress.com/category ... in/page/2/

https://ruralies.wordpress.com/category ... -poitevin/

Rezept na kandizovanú Angeliku:

Obrázek

Kandizovaná Angelika
250 g stonky angeliky
1 liter vody
1 kg cukru

Stonky Angeliky odrezávame pred kvitnutím, pretože takto sú potom jemnejšej chuti a aj mäkšie. Necháme povariť maximálne po dobu 10 minút vo vriacej vode a potom opláchneme studenou vodou.
V pripravenej horúcej vode rozpustíme cukor a stonky zalejeme. Varíme na miernom plameni po dobu 3 minút.
Takto všetko zakryté necháme cez noc odstáť.
Ďalší deň, stonky vyberieme a cukrovú vodu 10 minút povaríme na miernom plameni zakrytú pokrievkou.
Stonky znovu vložíme dnu, necháme znovu krátko povariť a necháme odstáť ďalších 12 hodín.
Potom stonky vyberieme, scedíme a položíme na plech. Necháme sušiť v trúbe pri najnižšej teplote až kým sa už nelepia.
Stonky Angeliky sa podľa vkusu môžu nechať celé alebo nakrájať na malé kúsky.

Autor:  moirra [ 12 dub 2015, 19:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Varime z Angelikou

Voila a máme ďalší recept do série varíme z Angelikou: :agree:

KRAĽOV ZELENÝ HRÁŠOK :mrgreen: :mrgreen:

Zelený hrášok na Francúzky spôsob:

Ingrediencie na 4 porcie
500 g zeleného hrášku

75 g masla
12 kusov malej cibule (šalotky)
2 hlavy hlávkového šalátu
1 zväzok petržlenu
1 lyžica nasekanej mäty
1 lyžica múky
1/2 litra bujónu
Soľ, cukor

Príprava

Zelený hrášok, 50 g masla a múku dáme spolu do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni počkáme, kým sa maslo nerozpustí. Pridáme zviazaný petržlen, cibuľu a nasekané listy šalátu. Dochutíme soľou a štipkou cukru. Zalejeme vývarom a hrášok dusíme na miernom ohni asi pol hodiny. Zväzok petržlenu odstránime. Pridáme zvyšné maslo a servírujeme s čerstvo nasekanou mätou.

Obrázek

Autor:  moirra [ 01 pro 2015, 18:43 ]
Předmět příspěvku:  Re: Varime z Angelikou

Naša slávna kuchárka Jeanne a varenie v Angelikologickom štýle.

Ukradnuté z FB: :twisted:

Další díl ze seriálu VAŘÍME S ANGELIKOU - variace na horké houstičky s kusem zapečených studených husích jater, které tak miloval markýz d'Andijos.

Obrázek

a ešte:


Obrázek

A štýlový fialkový dezert:


Obrázek

ďalší:

https://de.pinterest.com/pin/384635624409888946/

Autor:  mimi [ 01 pro 2015, 19:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Varime z Angelikou

To je lákavé. Ono platí, že jíme i očima. :agree:


P.S. Zajímalo by mě, jestli ď Andijosovi nějaké jídlo nechutnalo. :mrgreen:

Autor:  moirra [ 23 bře 2016, 19:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Varíme s Angelikou

Pamätáte si dámy ako Joffrey daroval v deň prvého stretnutia Angelika ruže a fialky?

Takéto štýlové kandizované by som si dala:

Obrázek
Vyrába ich Confiserie Florian, neďaleko Nizze. :cook:

Ešte vyrába aj fialkovú a ružovú marmeládu, sirupy a likéry a iné pochúťky. :cook:

Obrázek


článok po anglicky:

http://thetimetravellinggardener.blogsp ... olets.html

Autor:  PenelopaW [ 28 lis 2016, 18:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Recepty na jedla v knihach Angelika

U houstiček jsem přemýšlela, jak je pekli, aby jatýrka zůstala studená :) .

Když jsme u receptů - Angelika coby kuchařka U rudé masky prodala svůj recept na omeletu labužníkovi panu du Bernae:

(...) přečetl ho hlasem tak dojatým, jako by šlo o milostné psaníčko:
"Rozšleháme tucet vajec, přidáme hrst zelené pažitky, jeden či dva pečené kohoutí hřebínky, šest okurek, tři či čtyři snítky krkavce, tři plátky pilátu, pět či šest lístků šťovíku, jednu či dvě snítky tymiánu, dva tři lístky mladého salátu, trochu majoránky, yzopu a řeřichy. Směs nalijeme na pánev, kde jsme rozpustili polovinu oleje a polovinu vanveského másla, a dorůžova opečeme. Nakonec polijeme smetanou."
Když dočetl, rozhostilo se posvátné ticho a rádce řekl vážně Angelice:
"Slečno, přiznává, že já sám bych ani za sumu daleko větší, než kterou jsem vám právě předal, nikdy nevydal tajemství hodné pouze bohů. (...)"


Kohoutí hřebínek asi běžně v masně neseženeme, ale v gastronomii figuruje i dnes: http://xman.idnes.cz/extremni-gastronom ... n-styl_fro
U okurek není řečeno, zda jsou myšleny nakládané či salátové... Není v tomto ohledu francouzský originál jasnější?
Yzop byl pro mne jen pojmem z biologie: https://cs.wikipedia.org/wiki/Yzop_l%C3 ... 99sk%C3%BD, stejně jako pilát.
Ovšem o krkavci google mlčí, projdu svoje příručky o bylinách :) .

Najde se někdo, kdo tuto delikatesu zkusí uvařit doma? ;)

Stránka 1 z 3 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/