Právě je 18 zář 2019, 20:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: David Chaillou a Čokoláda
PříspěvekNapsal: 28 led 2017, 22:39 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 01:00
Příspěvky: 4193
Bydliště: Wien
David Chaillou a Čokoláda

Pre milovníčky Angeliky a čokolády otváram vlákno aj našemu čokoládovemu Davidovi:

Tuto na Wikipedii sú udalosti vo Francii po rokoch, čo je cekom dobrá pomoc pri rešeršovaní:

https://fr.wikipedia.org/wiki/1659_en_France

okrem iného sa napríklad sa dozvedáme že v Novembri v Toulouse dostal David Chaillou, služobník grofky de Soissons, patent na výrobu čokolády


Prvým " Kráľovským Čokoládovníkom " v histórii Francúzska sa stal David Chaillou.

V skutočnosti mu dal Ludvik XIV patent už v roku 1659 platný na 29 . Tento mu zaručoval výhradné privilégium na výrobou a predaj čokolády v celom Francúzsku. David Chaillou otvoril obchod na ulici la Rue de l’Arbre Sec neďaleko od Louvru, kde bol prvým, kto ponúkal horúcu čokoládu na pitie.

Perličkou je aj že v roku 1780, kráľovská patentová výsada predávať čokoládu bola znovu oživená, A komu myslíte že bol patent udelený? Nikomu inému než pra-synovcovi Dávida Chaillou:
Sulpice Debauve sa stal oficiálnym čokoládovníkom kráľovnej Márie Antoinetty.

Zdroj:
http://blog.debauve-et-gallais.com/hist ... -de-france

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: David Chaillou a Čokoláda
PříspěvekNapsal: 28 led 2017, 23:05 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 01:00
Příspěvky: 4193
Bydliště: Wien
Pripomeňme si také menšie úryvky z knihy:

Angelika se rozhodla uvést do francouzské společnosti exotický nápoj čokoládu. Ta myšlenka jí nešla z hlavy i přesto, že když tu směs poprvé ochutnala, byla zklamaná. David jí ukázal slavný patent svého otce. Listina vypadala podle Angeličina názoru autenticky a pravoplatně. Končila podpisem krále Ludvíka XIV., který panu Chaillouovi uděloval výsadní právo vyrábět a prodávat ve Francii čokoládu, a to po dobu dvaceti devíti let.
Ten holobrádek vůbec netuší, jakou cennost zdědil, napadlo Angeliku. Musíme s tím lejstrem něco podniknout.


Obrázek

a ešte:

Angelika rychle pochopila, že pokud budou smlouvat, pak jen formálně. Její pozice byla výborná.Když po dvou hodinách opouštěla ctěnou společnost, odnášela si příslib, že dostane z královy pokladny padesát tisíc liber na rekonstrukci hospody U rudé masky; patent na výrobu čokolády, udělený otci mladého Chailloua, byl potvrzen. Tentokrát na něm bude Angelika jmenovitě uvedená a bude tam výslovně řečeno, že nebude podléhat žádnému cechu. Byly jí poskytnuty veškeré výhody pro dovoz základních surovin. A konečně z titulu náhrady škod žádala řádnou účast v nedávno založené Východoindické společnosti.

ach ... dofrasa... dostala som chuť na horúcu čokoládu ..ideme si nejakú uvariť ... :cook:

pri tom mínusovom počasí vonku je to na pohodu pred spaním ako stvorené :cook-kiss: .... až na tie kalórie UF!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: David Chaillou a Čokoláda
PříspěvekNapsal: 13 říj 2017, 12:57 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 01:00
Příspěvky: 4193
Bydliště: Wien
Recept na Angelikynu čokoládu:

„Můžeš mi říct, co to doňa Teresita tak pečlivě míchá? To jídlo voní tak podivně, že nejsem
schopna rozeznat čím.“
„Ale to je přece královnina čokoláda!“
Angelika okamžitě vstala a šla nahlédnout do kastrůlku. Uviděla černou hustou kaši, která
nevypadala vůbec vábně. Prostřednictvím Barcarola navázala kontakt s trpaslicí, která jí vysvětlila,
co všechno potřebuje, aby se jí dílo podařilo.

Sto zrnek kakaa, dvě zrníčka chilli nebo mexického
pepře, hrst anýzu, šest alexandrijských růží, kousek kampešského dřeva, dvě drachmy skořice,
dvanáct mandlí, dvanáct oříšků a půl homole cukru.


„To vypadá strašně složitě,“ řekla zklamaně Angelika. „Je to aspoň dobré? Mohla bych
ochutnat?“
„Ochutnat královninu čokoládu! Coura, tulačka jako ty! To je ale kacířství!“ vykřikl trpaslík
s hraným zděšením.




Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: 15 říj 2017, 21:44 
Offline
Baroni
Baroni

Registrován: 17 srp 2010, 14:19
Příspěvky: 133
Len na pripomenutie Angelikine skúsenosti s cechmi, keď chcela zaviesť výrobu čokolády:

"Nazítří ráno se s Davidem vydala do cechu obchodníků. Přijal je tlustý upocený muž s poněkud ušmudlaným límcem, který je ujistil, že patentní listina mladého Chailloua je platná pod podirkou, že uhradí další poplatky.

Angelika namítla:
„Ale za hostinec jsme už zaplatili; hostinskou, kuchařskou i živnostenskou dávku. Proč bychom měli platit ještě za prodej nealkoholického nápoje?“
„Máte pravdu, děvenko: teď mě napadá, že členy našeho cechu jsou i obchodníci s kořením, kterých se ta záležitost také týká. Zároveň budete muset odškodnit i výrobce nápojů. Pokud všechno dobře půjde, budete mít právo zaplatit si dva dodatkové patenty: jeden obchodníkům s kořením, druhý výrobcům nápojů.“

Angelika jen stěží zadržovala zlostný výbuch: „A to bude všechno?“

„Oh ne,“ odpověděl zkroušeně. „To samozřejmě nemluvím o odpovídajících královských daních ani o poplatcích ochutnávačům a kontrolním měřičům váhy a kvality…“

„Jak byste chtěl kontrolovat výrobek, který jste v životě neviděl?“

„Tak otázka nestojí. Ten výrobek je zboží. Všechny spolky, kterých se to týká, nad ním musí mít kontrolu… a dostat svůj podíl na zisku. A protože je vaše čokoláda, jak tvrdíte, kořeněný nápoj, musíte mít u toho šéfa kořenáře a šéfa nápojaře a musíte je dobře platit, ubytovat a zaplatit za mistrovské právo nového obchodního podnikání všem cechům. A jelikož nevypadáte, že byste se chtěla dělit o zisk, upozorňuji vás hned, že se postaráme, abyste předpisy dodržovala.“

Tak musím uznať, že podnikať vtedy bolo ešte ťažšie ako je dnes na Slovensku. Ach to je úľava.... :slzici:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: 25 říj 2017, 22:13 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 01:00
Příspěvky: 4193
Bydliště: Wien
Maira píše:
Len na pripomenutie Angelikine skúsenosti s cechmi, keď chcela zaviesť výrobu čokolády:

Tak musím uznať, že podnikať vtedy bolo ešte ťažšie ako je dnes na Slovensku. Ach to je úľava.... :slzici:


Na tomto mieste vám musím oznámiť že Francúzi, a hlavne Okcitánci sa dodnes nezmenili.
Skupina výrobcov najznámejšieho francúzskeho mydla "Savon de Marseille" sa ešte donedávna, t.j. pár rokov dozadu
súdili o tom ktoré mydlo môže byť predávané pod týmto názvom.
Konzervatívni výrobcovia totižto tvrdili že do mydiel tejto značky nesmú byť pridané absolutne
žiadne vonné oleje napríklad levandulový jasmínový či ružový (bez týchto inak to mydlo smrdí ako nemocničné)
pretože to tak uzákonil minister Colbert a hotovo !!!!!!!!! :slzici: :slzici:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: David Chaillou a Čokoláda
PříspěvekNapsal: 25 říj 2017, 23:02 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2008, 01:00
Příspěvky: 4193
Bydliště: Wien
Historický fakt:
David Chaillou otvoril obchod na ulici la Rue de l’Arbre Sec neďaleko od Louvru,
kde bol prvým, kto ponúkal horúcu čokoládu na pitie.

Toto miesto dodnes existuje: Fontána Croix du Trahoir (Fontaine de la Croix du Trahoir,
česky doslovně Fontána Kříž zrádce) je fontána v Paříži. Stavba je chráněná jako historická památka.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Font%C3%A ... du_Trahoir

Všetka česť že okrem Francúzov majú informácie ako jediní Česi - ako výťažok z francúzskej Wikipédie

Obrázek

Úryvok z knihy:

„Jistě… ledaže…,“ přerušila ho Angelika. „Tak poslouchejte!“
A vyklopila mu své plány. Oznámila mu, že má ještě starší patent, než je ten jeho, což mu
může udělat pořádnou čáru přes rozpočet. Ale nebylo by lepší dohodnout se? Ona se bude starat o
zpracování bobů, on o přípravu nápoje. A aby mohla mít podíl na zisku kavárny, bude v ní Angelika
pracovat a dá mu k dispozici zařízení.
„Kde hodláte tu vaši kavárnu zřídit?“ zeptal se. ###
„Ve čtvrti Saint-Honoré, u Trahoirského kříže. Jenže ty vaše plány se nedají uskutečnit.“
„Ale dají, a vy to moc dobře víte. Čtvrť Saint-Honoré se pro tenhle účel výborně hodí.
Louvre je blízko, královský palác taky. Ale kavárna nesmí připomínat hospodu nebo hostinec.
Chtělo by to krásné černobílé dlaždičky, zrcadla a pozlacené pulty, a vzadu zahrádku a besídku
obrostlou vínem jako v zahradě u Celestinů… loubí pro zamilované.“
Audiger zprvu poslouchal zachmuřeně, ale při posledních slovech se usmál.
„Jste opravdu rozkošná, když se takhle necháte unášet svým elánem, drahoušku.


### V knihe je chybne "zeptala se" - nie ona sa pýtala ale ON sa pýtal. ;)

Takže na tomto mieste stála Angelikyna čokoládovňa:

Obrázek

PS: Samozrejme že sme tam s mladou slečnou Rescatotovou :mask: už boli :la-polak-fun:

A vypukla medzi nami debata či sme alebo nie sme na správnom mieste, kedže na fontáne sa spomína
Ludovít XVI a nie XIV - záhada sa však vyriešila - vysvetlenie nájdete aj v českej wikipédii. :twisted:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: David Chaillou a Čokoláda
PříspěvekNapsal: 29 pro 2017, 12:59 
Offline
Královská rodina
Královská rodina
Uživatelský avatar

Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Příspěvky: 1387
Bydliště: Liberec
O Davidově otci:

„Ale jo, jsem z Toulouse,“ namítl kuchtík, zasažený do živého. „Můj otec byl pan Chaillou. Nic vám to jméno neříká?“
„Ne. Co vlastně tvůj otec přesně dělal?“
David vypadal zklamaný jako dítě, kterému vzali bonbón.
„Přeci ho musíte znát! Velký cukrář na Garonnském náměstí. Měl jediný cizokrajná koření do jídel.“
V těch dobách jsem sama nenakupovala, pomyslela si Angelika.
„Přivezl si ze svých cest mnoho ještě neznámých věcí, byl kuchařem na královských lodích,“ pokračoval David. „Víte přece… to on začal vařit v Toulouse čokoládu.“
Angelika vynaložila značné úsilí, aby ze své paměti vymazala příhodu, kterou jí připomnělo slovo čokoláda. Ano, o tom se v salónech mluvilo. Vybavilo se jí, jak jakási toulouská dáma protestovala:
„Čokoláda? Ale to je indiánský nápoj!“
David byl najednou nesmírně vzrušený, neboť pro něj začínalo být Angeličino mínění strašně důležité.
Naklonil se k ní a řekl, že ji chce přesvědčit o genialitě svého otce, a tak jí svěří tajemství, které ještě neprozradil nikomu, ani strýci.
Ujistil ji, že jeho otec, v mládí velký cestovatel, ochutnal čokoládu v nejrůznějších cizích zemích, kde ji vyráběli ze zrnek přivezených z Mexika. A tak se ve Španělsku, v Itálii a dokonce až v Polsku mohl přesvědčit, jak příjemnou chuť má ten nový výrobek, který měl zároveň i vynikající léčebné vlastnosti.
Jak David jednou načal toto téma, nebyl k zastavení. Ve své touze probudit zájem dámy svého srdce začal neobyčejně vzrušeně vykládat, co o té záležitosti ví.
„Ale neříkej,“ namítla Angelika, která poslouchala jen jedním uchem. „Já jsem čokoládu nikdy neochutnala a ani mě to neláká. Ale královna, původem Španělka, jí prý pije spousty. Celý dvůr se podivuje téhle její choutce a dělá si z ní legraci.“
„To protože lidi od dvora nejsou na čokoládu zvyklí,“ prohlásil celkem logicky kuchařský učedník. „Otec to taky věděl a požádal krále o patentní listinu, aby mohl ten nový nápoj zavést. Dostal ji, ale bohužel hned nato zemřel, a protože matka byla v té době už taky mrtvá, můžu ten patent použít jedině já. A já nevím, co s ním. Ani se strýcem jsem o tom raději nemluvil. Mám
strach, že se mi vysměje a otci taky. Neustále opakuje, že otec byl blázen.“
„Máš ten patent u sebe?“ zeptala se najednou Angelika, zastavila se, postavila košíky a upřeně se zadívala na svého mladého obdivovatele.
Ten z jasu toho zeleného pohledu málem omdlel. Když byla Angeličina mysl zaujata nějakou utkvělou myšlenkou, oči jí zářily téměř magicky, což nemohlo nezapůsobit na člověka, s
nímž právě mluvila. Navíc když si v tu chvíli nebyl schopen vysvětlit důvod té záře.
Chudák David byl před těma očima předem ztracený. Neodolal jim.
„Máš ten patent?“ opakovala Angelika. „Ano,“ vydechl.. „Z kterého je data?“
„Z 28. května 1659 a povolení platí devětadvacet let.“
„Prosté a jednoduše máš dvacet devět let právo vyrábět a prodávat ten exotický výrobek?“
„No ano…“
„Musíme zjistit, jestli není čokoláda nebezpečná,“ zamumlala Angelika zamyšleně, „a jestli by mohla lidem chutnat. Tys to někdy pil?“
„Ano.“
„A co si o tom myslíš?“
„Na mě je to dost sladké. Ještě když se tam přidá paprika a skořice, pak to trochu štípe. Ale pokud jde o mě, dám přednost pořádnému poháru vína,“ dodal a zatvářil se světácky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz