ja som rešeršovala zmienky o príbehu Joffreyovej popravy a som presvedčená že pani AG sa z veľkej časti inšpirovala aj presne touto popravou.
Táňa si na obrázku môže hľadať Desgreza.
Ilustrácia však nieje autentická lebo popravisko je moc blízko k mestu a radnici a tiež lebo ma Brinvillers na sebe šaty a plášť. V skutočnosti mala na sebe iba bielu košelu.
Takže sa pozrime čo som našla - a pritom som sa poučila že aj tri naoko rozdielne tvrdenia môžu sedieť a vyjadrovať (čiastočnú) pravdu.
Jeden zdroj vraví že pani de Sevigne na poprave nebola, druhý že sa na ňu dívala z mosta Notre Dame, a tretie že z domu na moste.
Brinvilliersovej cesta na popravište bola opísaná v liste markízy de Sévigné takto, z čoho vyplýva že priamo pri poprave nebola, ale časť z toho divadla zahliadla:
"O šiestej hodine ju priviezli (na káre) pred Notre-Dame oblečnú iba v košeli a s povrazom okolo krku, ležiacu na slame, aby sa tu kajala. Potom ju odviezli na tom istom vozíku. Videla som ju, ako v ňom leží na slame na chrbte, oblečená len v košeli a nízkom čepci, vedľa nej duchovný a na druhej strane KAT, skutočne som sa zdesila. Tí, ktorí boli svedkami popravy, tvrdia, že na popravisko vstúpila statočne. Bol som na moste Notre Dame s dobrými Escars.* Nikdy som ešte nevidela taký dav a nikdy ešte nebol Paríž taký dojatý a napätý."
*som to bližšie neskúmala ale Escars je asi niekoho meno
Z Francúzskeho Herodote som preložila článok, zaujímavé je aj že Brinvillerka nikoho z vysokých kruhov nevyzradila, teda konkrétne nemenovala (alebo si to Desgrez a Reynie nechali pre seba
):
na tom druhom obrázku vidíme ten nával na place de Greve - niekde som však mala aj lepší
Poprava Markízy Brinvilieres 1676
17. júla 1676 Place de Gréve
Dňa 17. júla 1676 bola 46-ročná markíza de Brinvilliers popravená na námestí Place de Grève v Paríži.
Vzhľadom na jej postavenie šľachtičnej ju jednoducho sťali po tom, ako sa podrobila predbežnému výsluchu a pokajala sa pred Notre-Dame. Potom kat hodí jej telo na hranicu a popol rozptýli do vetra.
Poprava sa konala pred veľkým davom ľudí vrátane oficiálneho maliara dvora kráľa Slnka Charlesa Le Bruna, ktorému vďačíme za jediný portrét odsúdenej, ale aj Olympe Manciniovej, bývalej milenky Ľudovíta XIV., vdovy po grófovi zo Soissons, ktorá bola svojho času podozrivá z otrávenia svojho manžela.
Pani de Sévigné sa popravy nezúčastnila, ale nezabudla o nej podať správu.
Ďalšie vyšetrovania spojené s touto nezvyčajnou udalosťou privedú vyšetrovateľov k sieti travičov, do ktorej sú zapojení ľudia blízki kráľovi. Výsledkom bol najznámejší prípad storočia, "kauza jedov".
Aféra s ďalekosiahlymi dôsledkami
Marie-Madeleine, dcéra Dreuxa d'Aubray, občianskeho poručíka v Châtelete, patrila k vysokej šľachte.
Keď v roku 1672 zomrel jej milenec Chevalier de Sainte-Croix, polícia v jeho dome objavila znepokojujúce dokumenty, ktoré poukazovali na markízu. Bez toho, aby čakala na zatknutie, utiekla do Londýna a potom do Liége. Zlý krok. Keď vojská Ľudovíta XIV. obsadili mesto, minister Louvois využil situáciu a dal ju uniesť z kláštora, kam sa uchýlila.
V písomnom priznaní markízy sa vyšetrovatelia dozvedeli, že ju v šiestich rokoch znásilnil sluha a potom mala od desiatich rokov sexuálny styk so svojím bratom! Ako 21-ročná sa vydala za markíza de Brinvilliers, bohatého a zhýralého muža, ktorý neurobil nič pre to, aby si Marie-Madeleine udržal pri sebe, a premrhal svoj majetok i manželkino veno. Bude mať šesť detí, z toho iba tri od manžela.
Krásna markíza sa zamilovala do zvodného a strašného darebáka, gavaliera de Sainte-Croix, jej otec je pobúrený a dá milenca uväzniť do Bastily. Zlý nápad: spomínaný milenec sa od talianskeho väzňa Eggidiho naučí tajomstvá jedov a alchýmie. Hneď ako sa dostane na slobodu, rozhodne sa využiť svoje vedomosti, aby zväčšil svoj majetok a predovšetkým sa pomstil Dreuxovi d'Aubray.
Na jeho naliehanie Marie-Madeleine predstiera, že lieči svojho otca, pričom mu nasype malé dávky "prášku dedičstva", čo je zaslúžená prezývka pre jed.
Po smrti svojho otca sa markíza osmeľuje. Zlikviduje aj svojich dvoch bratov, aby získala späť celý otcov majetok. Je tiež podozrivá, že plánovala otráviť svojho milenca, ako aj jednu zo svojich sestier a vlastnú dcéru!
Pred smrťou, počas posledného výsluchu pred prokurátorom parížskeho parlamentu, markíza uviedla, že "do tohto mizerného obchodu s jedmi bolo zapojených veľa ľudí a ľudí s vysokým postavením". Žena odsúdená na smrť sa zdržala uvedenia mien, ale to stačilo na to, aby sa justícia uškrnula.
Neskôr si niektorí vyšetrovatelia spomenuli, že na ceste k miestu popravy videli veľa vysoko postavených ľudí... Bol medzi nimi aj Gabriel Nicolas de La Reynie, "poručík polície mesta Paríž" (ktorý sa stal nástupcom Dreuxa d'Albray na čele parížskej polície!)
Minister Louvois ho poveril, aby objasnil rastúci počet prípadov otráv. S maximálnou diskrétnosťou poslal svojich vyšetrovateľov do podsvetia ulice Saint-Denis, kde sa obchodovalo s jedmi. Jeho objavy destabilizujú dvor a kráľa...