Na to, že je tento proces prvním opravdu velkým Desgrezovým případem,vede si výborně a zatím ustál setkání s hrabětem na výbornou. Síla vztahu hraběcího páru by ho mohla nakopnout k "slabé chvilce" a mohl by se pod návalem emocí, nejlépe i pod vlivem alkoholu, opět vydat k Anně. Už se mi po ní docela stýská, nevíš, co je s ní?
Nevím, opravdu nevím, jak to děláš, možná měli do Bastily zavřít Tebe, neb znáš cizí tajemství a čteš skryté myšlenky
. (Neumíš hledat i skryté předměty?? To by se mi docela hodilo, děti pořád něco ztrácejí!) Tu slabou chvilku jsem Desgrezovi opravdu dopřála, a to hned v další kapitole
. Ovšem bude u toho střízlivý... Sama si teď tak trochu říkám, že ho moc nešetřím, jestli k němu nebýt hodnější... Ale pak si řeknu, že ne
.
Co je s Annou samozřejmě vím, ale prozradím teprve tehdy, až přijde ten správný čas
.
Vymítání ďábla u Joffreye (a pozdější trest smrti upálením) mi dnes hodně připomněly film "Kladivo na čarodějnice". Jen s tím rozdílem, že ty oběti ve filmu ostříhali na krátko a pokud se pamatuji, tak Joffreye nikoliv, ale to jsme zmínila jen tak na okraj.
A víš že i nad tím jsem uvažovala? Ale když v kánonu před tribunálem má dlouhé vlasy, nechtěla jsem mu tu hřívu stříhat. Exorcismus mnicha Béchera proběhl na počátku prosince, proces byl v lednu, to by mu to určitě nedorostlo... Mimochodem, čarodějnicím se stříhaly vlasy kvůli tomu, aby se přerušilo jejich spojení s ďáblem - z toho důvodu kat před popravou ostříhal i Brinvilliersovou. Divákům se to příliš nelíbilo, jak reflektuje i paní de Sévigné:
A vystoupila sama a bosa po žebříku a na popraviště a kat ji tam čtvrt hodiny šlechtil, holil, rovnal a urovnával, byla to veliká krutost a ozvalo se reptání.
http://angelique.cz/cz_phpBB3/viewtopic ... 469#p13389
Sama jsem v jiném tématu pokládala zvídavý dotaz (ale protože takových kladu neustále mnoho, zapadla jako většina ostatních):
http://angelique.cz/cz_phpBB3/viewtopic ... =15#p25123
Myslíte, že se Joffrey ve vězení holil??
Když probíhal soudní proces, při popisu Peyraka není o vousech žádná zmínka. Ovšem hned na začátku Markýzy andělů 2 je psáno, že vyholení Joffreyovy tváře byla dlouhá a složitá operace vyžadující lehkou Binetovu ruku (s. 14).
Byly tedy Joffreyovi umožněny ve vězení návštěvy holiče? Nebo se pod dozorem mohl holit sám? (Asi by mu břitvu jen tak nesvěřili??) Anebo byl oholen až kvůli soudu?
Pokud byl zprvu v pěkné cele, mohl možná využívat i služeb holiče (externista asi nebyl zadarmo) či vězeňského ranhojiče. Ale pokud by ho přesunuli do nějaké kobky, byl mu tento luxus dopřáván i nadále??
Úmyslně jsem o tom nic nenapsala, abych si nenakálela do vlastního hnízda, a mlčky tuto skutečnost přešla (stejně jako tvůrci seriálu LOST ignorovali, že na pustém ostrově by jejich hrdinky byly brzy zarostlé jako pralesní ženy, a chlapi měli plnovousy). Ale představa, jak se Desgrez setkává s hrabětem, který má neupravený a zcuchaný vous jen na jedné polovině obličeje... možná by advokát tomu nutkání neodolal a nakonec se opravdu pokřižoval...
Co se Kladiva týče, stačí mi kusé zmínky, co o této oblasti dějin (a o literárním / filmovém díle) mám. Pokud bych to četla / viděla, byly by pro mne některé pasáže mnohem drsnější, protože už bych věděla, co za na první pohled banálními formulacemi typu "zkoumali, jestli je posedlý" stojí. Vezměme si jen to zkoušení ďábelských znamení... Samo o sobě muselo být ponižující už jen to, že se vznešený akvitánský šlechtic musel vysvléknout donaha. Vždyť na to byl od určité doby zvyklý maximálně před milenkami, popřípadě vlastním lékařem, ale rozhodně mu muselo být nepříjemné se obnažovat před nějakým Bécherem, který evidentně neměl čisté úmysly... A pokud pak ještě vysílením omdlel, pochybuji, že mu před tím dali aspoň košili, takže se tam před Carmencitou mohl na podlaze válet nahý...
Když to člověk promýšlí do každého sebeohavnějšího detailu, je to vyznění najednou úplně jinde. A když si pak ještě do zmíněných situací dosadí sám sebe (jako jsem to dělala u fikce od Errnie - doporučuji si ji v tomto kontextu zopakovat:
http://angelique.cz/cz_phpBB3/viewtopic.php?f=8&t=536), opravdu se mu od knihy či monitoru nemůže odcházet lehkým krokem...
Ale abych nekončila tak drsně:
„Odvahu, sestřičko," řekl jemně Raymond. „Narození Krista nás naplňuje nadějí: pokoj lidem dobré vůle."
A my přece víme, že to nakonec všechno dopadlo, takže jsme oproti hrdinům ve velké výhodě!