Sofinava1 píše:
Tak to ti moc závidím, že bydlíš takový kousek. Byla bych v Schönbrunnu i v Hofburgu každou chvilku. Ano, mluvím o mojí knížce. V té době bylo Josefovi kolem 5 let. Josef I., můj přítel.
No ja som aj každú chvílku v Belvedere Schonbrunne či Hofburgu

Hlavne kvôli nádherným záhradám.
Oh wow! Vidím že si toho už popísala hodne! Príležitostne si snáď prečítam, momentálne mám rozčítaných aspoň 20 kníh naraz (poznáš sama aké to je keď človek robí historické rešerše)
a to si nám ešte nenapísala ani jednu fikci?
Vtipné je, že obálke knihy Josef I., můj přítel máš zámok princa Eugena (aj s vežou Viedenského Arcibiskupa)
Ten palác veľa zažil, napríklad návštevu vyslanca Ibrahim Pascha a neskoršie oslavy zásnub Márie Antoanety s kráľom Ľudovítom XVI. (po smrti PrinZa Eugena ho kúpila Mária Terézia)
https://www.belvedere.at/en/museum/history-belvedereCitace:
Na film se moc ráda podívám, škoda, že jsem ho neviděla před psaním rukopisu, sháněla jsem všechny možné dokumenty a knihy. Souhlasím, že princ Evžen a další...nás zachránili. Když jsem jela křtít knihu na vrch Kahlenberg, chtěli jsme jít do pizzerie, ale bylo tam "PLNO"...myslela jsem, že je to muslimský zájezd, ale jedna místní paní, která se ve Vídni narodila, říkala, že je to normální. Tehdy jsem to strašně prožívala, měla jsem před očima ty výjevy, co všechno museli obránci vydržet, aby nepodlehli... a najednou tohle. Bylo mi z toho smutno.
"muslimský zájezd"

no holt, časy sa menia .....
ale presne to bol moj prvý dojem keď som prvý krát v živote prišla do Viedne len by som písmeno z vymenila za N
čiže nájezd

- tentokrát s trvalým osídlením .... a Prinz Eugen sa vrtí v hrobe ako vrtuľa
my na Kahlenberg chodíme pravideľne - napríklad na jaro tam chodí pol Viedne zbierať medvedí cesnak. Na susednom Leopoldsbergu je pomník ukrajinským kozákom, kde som už pá krát dala kvetinky, a Princovi Eugenovi ďakujem vždy keď sa prechádzam v jeho záhradách. Sobiesky tam má pamätnú tabuľu.