Preco Angelika rozumela Okcitanstine:
ked som zverejnila poviedku kde angelika uz hovorila okcitansky tak bola debata o tom ci Angelika hovorila a ci nehovorila tym narecim, pretoze v quebecu vraj NEROZUMELA...ked sa stretli juzania a ona pocuvala..comu ja neverim

pretoze v kanone je napisane, vravi to Joffrey, ze sedliaci v Poitou (patilo kedysi k Akvitanskemu kralovstvu) hovorili juznym narecim podobnym tomu akym sa rozprava v Toulouse a my vieme, ze Angelika sa odmalicka pohybovala medzi sedliakmi
Angelika ROZUMELA jednoznacne to narecie v ktotom jej Joffrey zvykol spievat

a ktoreho jemnost tak vychvaloval.
Ja som vedela ze som si to nevycucala z prsta ale mam to z kanonu....(pred katedralou notre Dame)
Zpíval v languedockém nářečí béarnský refrén, který Angelika znala. Jediná mu rozuměla.
„Na kolenou a se svěšenou hlavou prosím tě o milost, matko bolestná, kvetoucí květe, z níž Ježíš se
zrodil, ochraňuj město Toulouse. Ó sladký květe, jediná spáso naše, květe nejsladší, co překrásně
voní, ochraňuj Toulouse navždy, prosím tě..."Neslýchaná zpupnost odsouzence. Nikdy ještě u Notre-Dame nedošlo k takovému skandálu. Zpívat!... On se opovážil zpívat! A kdyby to byla aspoň nábožná píseň! Ale on zpíval v cizím jazyce, v ďábelské řeči.
Notre Dame v 17 Storoci:

A este k tej piesni. Tu je original Bearnsky refren a francuzky preklad:
Okcitansky:
Les génois flexez am lo cap encli
A vos reclam la regina plazent
Flor de las flors, non Jhésus prés nayssença
Vulhatz guarda la dental de Tholoroza...
Francuzky:
...Les genoux fléchis et la tête inclinée,
A vous je me recommande, reine plainte.
Fleur des fleurs où Jésus prit naissance,
Veuillez garder la cité de Toulouse...
Très douce fleur où nous nous réfugions...
Très douce fleur où tout bien fleurit...
Garde Toulouse toujours bien fleurie...
A na dôvažok ešte slovenský preklad:
Kľačiac a so sklonenou hlavou,
Prosím ťa o milosť kráľovná najvyššia.
Kvetina nádherná, z nej Ježiš zrodil sa,
ochraňuj mesto Toulouse ...
Ó sladká kvetina, spása naša jediná
Kvet najnežnejší tam, kde všetko dobré prekvitá
O mocnú ochranu Toulouse dnes prosím ťa.