Už viackrát som sem chcela položiť otázku, ktorá mi nedá pokoja: V prvom diele, keď sa Angelika zmieni Nicolasovi o tom, za koho sa ide vydať, a Nicolas sa prekvapí, Angelika sa pýta:
"Nicolas ... povedz mi, poznáš ho?"
Zdvihol k nej zrak a videla v ňom zablysnúť sa zlomyseľnú iróniu.
"Áno ... videl som ho ... Neraz tu bol. Je taký škaredý, až sa dievčence schovávajú, keď prechádza okolo na svojom čiernom koni."
A ďalej Nicolas pokračuje v nelichotivom popise Angelikinho nastávajúceho. Takže z tohto vyplýva, že Joffrey de Peyrac nebol v Poitou žiadnou neznámou a mal by ho teda poznať aj barón de Sancé. Lenže Z rozhovoru, ktorý má Angelika s otcom tesne pred touto scénou s Nicolasom z viacerých viet vyplýva, že otec grófa nikdy nevidel. Napr.:
"Gróf de Peyrac de Morens ťa požiadal o ruku."
"Mňa?" spýtala sa Angelika. "Veď ho nepoznám!"
"To nič. Molines ho pozná, a to je hlavné. Ubezpečuje ma, že som nemohol ani snívať o výhodnejšom sobáši pre svoju dcéru."
a za chvíľu:
"To pripúšťam, otecko, ibaže sa nemôžem vydať za muža, ktorého nepoznám a ktorého ste ani vy ešte nevideli."
"Prečo?", začudoval sa barón. "Všetky šľachtické dcéry sa tak vydávajú."
Keď idú do bane, ktorá je Angelikiným venom, barón nadšene opisuje grófove schopnosti a vynálezy. Povie aj na adresu Sasa Fritza Hauera, baníka:
"Isté je, že už niekoľko rokov pracuje s grófom de Peyrac, to on ho poslal do Poitou otvoriť Striebornú Hutu."
A tiež v Toulouse, keď sa počas svadobnej hostiny arcibiskup prihovorí Angelike:
"Žena dokáže všetko," opakoval. "Ale medzi nami, madame, vybrali ste si sa muža čudáka..."
"Vybrala som si..." hútala Angelika s iróniou. "Ktovie, či otec aspoň raz videl tú desnú figúru? Pochybujem. Otec ma úprimne mal rád. Za nič na svete by mi nebol chcel zle. Nuž ale, on ma videl bohatú; ja som sa videla milovaná."
Nevidela ho ani pestúnka Fantine. Keď chystá Angeliku na sobáš, vraví jej:
"Odkedy som pred časom o ňom prvý raz počula, neviem zažmúriť oka."
Z toho, čo hovorí Fantine ďalej, je zrejmé, že Joffreyho nikdy nevidela.
Takže, vymýšľal si Nicolas? Z toho, ako ho opisoval, bolo jasné, že keby sa taký človek zjavil v kraji, a nie raz, vedeli by o ňom všetci do bodky, ako presne vyzerá, ako sa správa. Chodili by ho špehovať, každý by ho chcel zazrieť a zľaknúť sa na vlastné oči. A keby Joffrey navštívil Molinesa, nešiel by sa pozrieť aj na Angelikino veno - a to v sprievode baróna? Žeby ich Molines nezoznámil? Skrátka mi to nesedí...