Lole píše: * | 15 zář 2024, 16:00 |
Jako asi to dost odpovídá době, kdy Anne knihy psala, ale mě zároveň přišlo, že se tam objevovalo dost ženských postav, které z toho stereotypu vystupovala jako Ninon, dále Polačka. Obě dvě ženy pochybného postavení, ale reálně měli velkou roli v knize a pak i dál. Například silná mi přijde i Abigail ale i paní de Monstespan.
Myslím, že v každé době existovaly ženy jako velice silné osobnosti, které nabouraly dobové konvence a nerovnost pohlaví. Samozřejmě ne každé se něco takového povedlo, pokud se nějaká narodila třeba jako pasačka koz, s velkou pravděpodobností tak i dožila, nevdala se za prince, nevyvdala majetky a netvořila kulturní podhoubí na svém panství
. Určitě existovaly mraky silných, chytrých a šikovných žen, ale narodily se do špatné společenské vrstvy nebo na špatném místě. Takže aby ta žena zanechala nějakou stopu v historii, musela určitě k tomu mít i podmínky, příležitost nebo nějakého muže, který nad ní držel ochranou ruku...
Taková Ninon podle mě demonstruje dané období, kdy se žena sice dostala "nahoru" jen díky tomu, že spala s muži, ale udržela se díky své sofistikovanosti, rozhledu a vzdělanosti (byť se jí nedostalo vzdělání jako mužům např. na univerzitě). V čem byla jiná než Montespanová? Akorát v tom, že se nevdala... Když jsem četla knihu o prostituci, překvapil mě poměrně striktní výklad, ale když se nad tím člověk zamyslí, dává to smysl, že král se svými milenkami vlastně posvětil legální prostituci. Tzn. vdaná žena byla milenkou krále a pro manžela to byla pocta, protože na oplátku třeba dostal titul nebo něco jiného. Ninon tomuto unikla jen díky tomu, že manžela, který by ji omezoval nebo si jejím prostřednictvím plnil ambice, neměla. (Btw: manžel Montespanové se zrovna vymykal tomu, že úplně nebral jako čest to, že jeho manželka je královou milenkou. Ale jiní tomu tleskali a strkali králi svoje dcery, manželky i milenky.)
Postava Polačky pak za mne demonstruje příležitosti Nového světa. Kdyby skončila ve Francii, tak by ji buďto zabásli jako poběhlici a skončila by v detenci, nebo by se tím tajně živila dál a nebo by měla štěstí a provdala se za nějakého řemeslníka či dělníka, který by se o ni staral. Tím, že odplula do Ameriky, měla šanci začít znovu a zúročit svůj rozum a další vlastnosti, víme, že to nebyla žádná hlupka. Ale zase zde sehrál roli i chlap - nejen Gonfarel, kterého si vzala, ale předtím i Nicolas jako ochránce. Kdyby byla "řadovou" milenkou někoho ze Dvora zázraků, asi by se tak daleko nedostala, aby měla možnost se realizovat a prožít život, který se v dnešní době považuje za dobrý.
Abigail je další ze silných ženských postav, ale svým kladům, rozumu a vlastnostem dává vyniknout v prostředí, kde se pohybuje a ze kterého se nevymanila. Kdyby měla ambice podnikat, dostat se ke dvoru apod., tak by jí to taky neprošlo.