Výstavba paláce paláce de Beautreillis a Joffreyovy cesty do Paříže
Joffrey se byl v r.1657 prokazatelně u Ninon "vybrečet"- tím jeho návštěvy v Paříži až do jeho zatčení skončily nebo vzhledem k stavbě vlastního paláce ještě někdy pokračovaly? Vlastně jsem nad touto otázkou nikdy nepřemýšlela.
Mám pocit, že do Paříže pak poslal už jen Andijose, někdy kolem Florimondova narození, pokud si vzpomínám. On už Joffrey taky neměl tolik času, ten rok, co se dali dohromady s Angelikou pak asi jezdili po Languedoku, do Albi nebo do Baskicka (kde tančila ty jejich tance). Tak jedině ještě na začátku Angeličina těhotenství, nebo pak v druhé polovině roku 1659. Každopádně taková návštěva zabrala určitě dost času, když přičteme cestu tam a zpátky, tak kdoví, jestli by se mu, bláznivě zamilovanému, chtělo na měsíc a víc odjíždět.
Tiež mi logika našepkáva, že presne kvôli týmto dôvodom, ktoré zmieňuješ, do toho Paríža už nechodil, ale to sa bije s tým, čo si v duchu hovorí sama Angelika, keď spomína na stavbu paláca Beautreillis: ako často tam gróf chodieval, keď sa na sídle pracovalo. Už vtedy ma to zarazilo - presne kvôli tomu, ako to opisuješ ty.
Nepamätám si teraz, v ktorej časti je toto Angelikine zamyslenie, možno niektorej z vás príde na um? Alebo to možno bolo len zle preložené a žiadne "často" tam nebolo...
Máš pravdu Precious, tahle zmínka mi úplně vypadla.
Beru hozenou rukavici a jdu to celé vyhledat.
Joffreyova cesta z integrale - nemám teď po ruce český překlad, tak čerpám z francouzské integrale s pomocí překladače
Hrabě de Peyrac odjel.
- Kam?
- Do Paříže.
Nikomu se nezdálo, že by jeho rozhodnutí bylo náhlé. Pan de Peyrac měl odjet do Paříže, protože před několika týdny dostal zprávu, že práce na jeho pařížském paláci se blíží ke konci.
(...)
- Madame, váš manžel vám chce jednoho dne ukázat krásy tohoto města a představit vás králi. Proto musel zkontrolovat stav vašeho ubytování. Zdá se, že tento palác, pro který vypracoval plány, slibuje být jedním z nejhonosnějších a nejelegantnějších ve čtvrti Marais. Během svého pobytu bude mít pan de Peyrac nepochybně plné ruce práce s aranžováním nábytku a výběrem gobelínů.
- mám pocit, jestli tam není ještě nějaký časový údaj ohledně délky cesty, ale to se mi teď ve francouzštině špatně hledá, tak případně někdo může doplnit
- Joffreyova cesta z integrale byla
na jaře roku 1657 (než se dali s Angelikou dohromady)
Andijosova cesta do Paříže:
V české verzi 1. dílu je to špatně přeloženo (slovenskou teď nemám po ruce):
Zatímco se pověst o problémech s kojením rozlétla po kraji až do nejmenší vesničky, patřící k zámku, mířil sem Bernard d’Andijos. Hrabě de Peyrac ho jmenoval svým pobočníkem a vyslal ho do Paříže, aby tam najal palác, protože se chystal na cestu do hlavního města.
Samozřejmě Andijos nešel najímat žádný palác, protože Joffrey měl svůj vlastní.
Už jsem si to ve své "fan integrale" poznamenala a přidala si k tomu správný francouzský překlad:
Hrabě de Peyrac ho nakonec jmenoval za prvního šlechtice svého domu a právě ho poslal do Paříže, aby tam připravil jeho palác kvůli cestě do hlavního města, kterou měl v úmyslu podniknout. (správně dle fr. originálu)
- Andijsova cesta musela být někdy kolem Angeličina porodu s Florimondem, tedy na
jaře 1659
Zmínka ve 4. díle
V Paříži, ve velkoměstě, jež ho odsoudilo, nenajde ani přítele, ani útočiště. Jeho dům ve čtvrti Saint-Paul, ten krásný palác de Beautreillis, který nechal postavit pro Angeliku, je zapečetěný. Vybavovala si jeho časté cesty z Languedoku do hlavního města; chtěl osobně dohlížet na stavbu paláce. Napadlo by odsouzeného Joffreye de Peyrac hledat v tomhle domě úkryt?
Ve francouzském originále je to to samé:
Elle se souvenait des fréquents voyages qu'il avait faits alors du Languedoc vers la capitale pour surveiller lui-même les travaux.
Vzpomněla si na jeho časté cesty z Languedoku do hlavního města, aby sám dohlížel na práci.
Takže ty další cesty mohly být buď na podzim roku 1657 nebo na jaře 1658 (kdy už byli milenci a zároveň cestovali po Languedoku) nebo na podzim roku 1658, kdy byla Angelika v nízkém stupni těhotenství (počítám, že když pak byla ve vysokém stupni, tak Joffrey nikam nejezdil, ale mohu se mýlit). A nebo pak ještě v druhé polovině 1659 (když bylo Florimondovi pár měsíců), případně z kraje roku 1660, než odcestovali na královu svatbu. Ale proč by tam jezdil, když už tam posílal Andijose na jaře 1659?!