Angelika potřebovala přežít, takže využila všeho, co se jí nabízelo a po čem mohla vyšplhat. A když muži, které využila, zemřeli, tak skoro ani neuronila slzičku (za básníka ano, ale za Nicolase ne), prostě "sbohem a šáteček". V případě Nicolase bych to asi ještě dokázala "odpustit", protože byla na dně, byla ohrožena samotná její existence i jejích dětí, i když ho měla ráda z dětství, dospělý Nicolas byl v podstatě jen prostředkem k přežití, takové skoro "nutné zlo". Ale u básníka Špíny mi její sobeckost přišla až krutá - nechce se mi věřit, že by byla tak naivní a mohla si myslet, že když sáhne ve své pomstě až úplně nahoru, že to projde bez následků, když Claude byl intenzivně hledaný pro mnohem menší urážky mocných... .
v druhom diely Angelika bola sama v akomsi šoku a pokiaľ bývala v Neselskej veži tak akosi ani poriadne nefungovala
myslím že vôla k životu sa v nej prebudila až po tom čo si k sebe znovu vzala deti.
Inak v tej dobe vôbec ešte nevedela čo sa z Nikolasom stalo - či sa mu podarilo utiecť rovnako ako Polačke alebo je
či je vo väzení a či mŕtvy - takže ho ani oplakávať nemohla, aj keby chcela
čo sa obidvoch pánov týka - boli na čiernej listine tak či tak, a veci ktoré robili, robili vždy aj bez Angeliky -
takže ja osobne si myslím že Angelika za to ako skončili až takú veľkú vinu nenesie - ak vôbec
keby sa nikdy nebola zjavila Nikolas by bol banditom ktorý ma potýčky s ostatnými bandami a ktorého chce polícia
polapiť a básník Špína by stále písal pamflety o šľachticoch a manieroch na kráľovskom dvore ako to robil aj dávno
pred Angelikou - a jedného dňa by ich polapili tak či tak...
pokiaľ aspoň trochu vychádzame z historického Básnika Bahno, tak by bol tie pamflety kvôli malému predavačovi oblátok
napísal tak či tak....
no napriek tomu mi ho bolo ľúto - pretože po Angelikynom boku začal snívať po pokojnom jednoduchom živote,
- hoci dovtedy zo všetkého najviac miloval voľnosť a slobodu... a to aj nespútanú slobodu svojeho pera....
----------------------------
Čo sa týka Audigiera, toho mi ľúto nieje, pretože patril k typu mužov čo sa povyšovali nad ženy, a bol presvedčený
že zjedol všetku múdrosť sveta. nikdy nehral v Angelikynej lige - a pritom si myslel že to je naopak - takže ho za jeho nadutosť postihol spravodlivý trest