Šarlatové písmeno

Stránka 1 z 1  [ 1 příspěvek ]
Autor Zpráva
moirra
Předmět příspěvku: Šarlatové písmeno
Napsal: 05 led 2025, 18:41
Moderátor

4poziom.slask.pl

mimi píše: *  03 srp 2021, 20:08
Penelopo, četla jsem příspěvky na databázi knih. V jednom z příspěvků se píše, že inspirací byl i román Šarlatové písmeno. Já tu knihu četla, viděla jsem i film. To je trochu jiný než kniha. To mě zaujalo.
Vôbec nechápem prečo tu ešte nemáme vlákno k tomuto filmu. :roll: Včera ho dávali v televízii a pretože ja vždy všetko hodne prežívam, bola som vďačná že sa režisér na konci filmu už nedržal pochmúrnej knižnej predlohy ale skončilo to aspoň akým takým happy-endom, v ktorom sa mi mimoriadne páčila posledná replika, kde Pearl, dcérka hlavnej dvojice na konci vraví že príbeh veľkej lásky jej rodičov žije ďalej v generáciach jej potomkov. Sama pre seba som si povedala že je dobré mať schopnosť skutočne milovať zakotvenú v génoch - a tiež schopnosť nebyť ovečka ale vynímať sa z radu, tak ako to robila Hester. A po zhliadnutí filmu si možeme spoločne z hlavnou hrdinkou vzdychnúť: Kto vie čo presne vôbec boh považuje za hriech.
A mne sa okamžite v hlave vyrojila spústa filozofických otázok: Nieje manželstvo uzavreté bez lásky neplatnejšie ako láska bez manželstva? Veď sama biblia vraví že bez lásky človek nieje ničím.

Stavím sa že väčšina z vás film videla, podeľte sa teda aj o vaše dojmy ako sa vám páčil a čo ste si s neho odniesli.

Šarlatové písmeno

Sedmnácté století v puritánské Americe. Malá vesnička pohlcená divokou přírodou. Žena, Hester Prynne, je pranýřovaná a musí na sobě nosit šarlatové písmeno „A" jako trest za to, že zplodila dítě mimo manželský svazek a odmítla prozradit jméno otce. Hrdost a láska činí výsměch puritánských obyvatel snesitelnějším. Do vesnice přijíždí starší cizinec, kterého Hester jako jediná poznává. Muž se vydává za doktora, stará se o Hester a pátrá po identitě jejího milence... Jeho zájem se brzy soustředí na mladého přepracovaného a nervózního pastora Dimmesdalla. Mezi oběma muži brzy začne vzrůstat nepřátelství. Psychologickému tlaku ale začne Dimmesdall brzy podléhat. Když u vesnice zastaví loď, vidí v ní Hester ideální prostředek k osvobozujícímu útěku pro sebe, svou dceru a svého milence… (oficiální text distributora)

Inak tento film sa moc nedrží knižnej predlohy, ale zato je prostredie puritánskej dediny niekde blízko Salemu v období kedy aj Angelika dorazila do Nového sveta stvárnené veľmi historicky dôveryhodne. Domy, pevnosť, indiáni ... Proste všetko.

kniha, ktorá je v Amerike povinným čítaním vyšla v prvej polovici 19teho storočia, tak sa nečudujem že to je ťažké čitanie:

https://angelique.cz/phpBB321/viewtopic.php?f=9&t=1097

a tuto k filmu:

https://www.csfd.cz/film/4864-sarlatove ... ze/?page=2

Perličkou zostáva skutočnosť že predstaviteľ hlavného hrdinu bol pri natáčaní naliaty 1 až dvoma litrami vodky denne. Pre tie čo vedia anglicky:

https://myyearwithgary.com/2020/11/14/n ... eing-true/

[ img ]

[ img ]

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄

Stránka 1 z 1  [ 1 příspěvek ]
Zpět na „Filmy vztahující se k době krále Slunce“
Přejít na: