Můj (první?) pokus o Desgreze
Už chápu, proč dauphine zásadně kreslila Peyraka zezadu nebo Rescatora s maskou. Nakreslit obličej tak, jak by člověk chtěl, aby vypadal, není tak jednoduché. Úvodem tedy musím konstatovat, že byť měl mít tvář Johna Childermasse (Enzo Cilentiho), má úplně jiný obličej.
Desgrez se opírá o zeď, která tam tedy jaksi chybí, ale snad je to pochopitelné .
Fleky Sorbonně jsem se pokoušela udělat dle vzoru i svého linorytu; co se Desgreze týče, jeho oděv není zcela historicky věrný. Kabáty tehdy neměly vysoké límce a tak široké klopy + jsem si vcelku jistá, že pokud by se trajdal pařížským bahnem, neměl by nízké boty a punčochy, ale boty vysoké. Ty se mi ovšem - zcela upřímně - nechtělo kreslit. Pod kabátem není další kabát, ale vesta v obdobné délce - zapínání i střih jsem se snažila obšlehnout z Dějin odívání.
Pro úplnost přikládám stejný motiv nakreslený Františkem. (Když viděl můj výsledný produkt, přikreslil ještě Sorbonne.) Zde se již kreslíř dopustil úplného anachronismu - Desgrez má na hlavě helmu, které příslušníci policie v 17. století ještě nenosili (srov. s policisty na motocyklech ve filmu o Četníkovi), a na helmě ještě čepici. Tu rozhodně dle kánonu Desgrez nenosil .
P.S.: Ať dělám, co dělám, nejde mi to nahrát na stojáka.