Díky za link SOB.

Toto vídeo mi dokonca ide púšťať aj tu v Rakúsku.
Veľa vecí sa z katedrály doslova zázračne zachránilo.
zaujalo ma toto:
Na opravu ikonické stavby přispělo od tragického požáru před třemi lety 350 tisíc dárců ze sto padesáti zemí celého světa. V tragických večerních a nočních hodinách 19. dubna 2019 si tehdy nikdo netroufal odhadnout, co ze slavné gotické stavby zůstane.
Sochy vystavené na expozici ale měly štěstí, protože je kvůli probíhající rekonstrukci těsně před požárem odvezli....
-----------------------------------------
ZÁCHRANA KATEDRÁLY NOTRE DAME
Nuž aj to o tej katedrále sledujem už dlhšiu dobu, takže konečne pridávam aspoň sem čo som pôvodne chcela napísať človeku ktorý má katedrálu na starosti.
NOTRE DAME – Alias dávaj si pozor aby sa ti nesplnilo čo si želáš
Alias keď sa za niečo modlíš nehovor bohu ako to má spraviť – akým spôsobom má vyslyšať tvoju motlidbu.
Kauza rekonštrukcie katedrály Notre Dame - k tomu ja mám zasa vlastnú story:
Bola som osobne moc smutná keď som Notre Dame videla horieť - a vypočula som si čo vravel cirkevný hodnostár čo má Notre Dame a jej údržbu na starosti.
Katedrála Notre Dame sa doslova rozpadala, napriek tomu nevyberali od návštevníkov vstupné, lebo to bola tradícia. Celá komunita, ale hlavne ten kňaz čo mal na starosti údržbu katedrály sa už roky modlili aby sa nejako zjavili peniaze na jej rekonštrukciu.
Pripomínam že aj Victor Hugo napísal svojho Zvonára od matky božej, práve z dôvodov aby sa vyzbieralo na rekonštrukciu katedrály ktorej už vtedy, V 19TOM STOROčí hrozilo že sa zrúti.
Nuž v 21 storočí nastala znovu podobná situácia, pretože ako vieme rekonštrukcie historických pamiatok sú neuveriteľne drahé.
A ten dobrý pán farár čo miluje svoju katedrálu rovnako ako náš Arcibiskup Toulouský tú svoju, sa modlil a modlil a modlil – a nebo podľa jeho vlastných slov roky zostávalo hluché. 
To čo sa nazbieralo každý deň do kasičky nestačilo, a žiadny milionár ktorý by mohol dostatkom financií katedrálu zachrániť, sa na jeho prosby nechytil. Zrejme preto že byť dobrým veriacim už jednoducho hlavne v tých bohatších kruhoch nie je až tak “IN”.
Pozerala som video kde to vtedy hovoril, skoro plakal, a sťažoval sa že namiesto vyslyšania modlitieb ešte nebo na katedrálu vrhlo ešte aj takéto nešťastie v podobe požiaru.
Polačka, ktorá vždy uvažovala „out of box“ začala zháňať jeho mailovú adresu, ale nezohnala.
Hľa čo by mu bola napísala ak by bola zohnala:
Keď sa za niečo modlíš nehovor bohu ako to má spraviť – akým spôsobom má vyslyšať tvoju modlitbu. Aj boh má iba ruky či peniaze tých ktorí teraz práve obývajú túto zem. Či si nečítal v biblii že Boh dokáže to najhoršie obrátiť v dobré.
Nuž prečo som mu to chcela napísať? Pretože sa mi zdá že niečo nepochopil.
Ono sa totižto hneď po tom požiarmi odrazu roztrhlo vrece nielen z obyčajnými ľuďmi ktorí začali zbierať na opravu katedrály, ale aj vrece s milionármi ochotnými financovať rekonštrukciu katedrály obrovskými sumami.
A keďže sa od 17 storočia ako tu z obľubou zvyknem prízvukovať nič nezmenilo, iba ak tak technika, ale ľudia nie, hádajte čo tí milionári chcú?
Chcú mať v katedrále na čestných miestach pozlátené plakety zo svojimi menami, kde bude vystavené na obdiv že prispeli na obnovu katedrály.
Ako vravel ten diabol v podobe Al Pacina vo filme diablov advokát: Márnotratnosť je diablov najmilší hriech. Obyčajných ľudí čo prispievali na obnovu by také niečo sotva napadlo. Ono totiž nejde o to koľko človek dá, ako vidíme v tomto poučení z úst Ježiša, ktoré ani toho dávneho, ale ani dnešného času, teda vyše dvetisíc rokov neskoršie, mnohí ľudia ešte stále nepochopili.
Ježiš pozoroval, ako zámožní ľudia vhadzujú peniaze do chrámovej pokladnice:
https://www.biblegateway.com/passage/?s ... ersion=NPK
Späť k tomu kaplánovi či farárovi z Notre Dame: Splnil či nesplnil teda boh jeho modlitby? Aký je váš názor?
Podľa mňa boh jeho modlitbu „dostatok peňazí na obnovu katedrály“ dokonale splnil.
Ako sa vraví: dávaj si pozor čo si želáš.....