tak som vzhliadla a tu je moje hodnotenie
:
vzhľadom na to, že som videla v živote len dva muzikály, a aj to len od anglických autorov (Jesus Christ Superstar v podaní Mestského divadla v Brne bol silný zážitok), a teda nepoznám od Michala Davida nič, nemôžem sa vyjadriť ku kvalite muzikálu ako celku. A ani k obsahu nie, veď keď film bol voľnou adaptáciou knihy, tak muzikál je voľnou adaptáciou filmu, takže s literárnou predlohou má už ozaj málo spoločného. Dokonca mi pripadá hlúpe aj hodnotiť výkony účinkujúcich, keďže na väčšine bolo vidno, že sú to speváci a ani zďaleka nie herci. Priznávam, že ku koncu mi už išlo na nervy, ako Absolonová vkuse padala do kolien a vzývala boha.
Zato sa mi páčil Vojtek ako Peyrac a súhlasím s Anne Golon, že sa mi viac páči v tejto úlohe ako Robert Hossein. (Teda, ak si to Anne naozaj myslela a len nelichotila.) Teda až na to tetovanie a retiazku na hrudi.
Čo môžem však ohodnotiť, sú spevácke výkony a hudba. Hudba miestami nudná (hlavne tie pomalé party), miestami živá a energická, či exotická. Taký typický Michal David. Zato spev ... mmm, u väčšiny priam pastva pre uši. Spievať takto čisto naživo a ešte aj hrať, to nedokáže hocikto. Vyzdvihla by som hlavne Vojteka, Absolonovú, Petru Janu a Matuša, dobrý bol aj Trapl. Norisová má na Montespanku príliš sladký hlas, a toho Lorraina a kráľa si mohli odpustiť. :x
Čo dodať na záver mojej dlhej recenzie? Rozhodne by som muzikál nezatracovala, má svoje silné momenty. Ale hlavne - môže podobne, ako Borderieho film - pritiahnuť pozornoť k literárnej predlohe. Hlavne mladú generáciu, ktorá už možno filmy ani nepozná a k čítaniu sa bohužiaľ dostáva veľmi zriedka...