Colin si nakonec tuším našel nějakou dívku a slovy Angeliky "je mu přáno". Oproti tomu Dezgreze bych určitě neženila, je to od mě sobecké, já vím, ale on je prostě takový osamělý vlk. Zajímavé bude jeho setkání s Peyrakem, protože on tuší, že mezi ním a Angelikou něco bylo.
Otázkou je, jestli Angelika ve Francii konečně prozradí Joffreyovi o její existenci na Dvoře zázraků - tady si myslím, že by mohl být problém. Peyrak bude - aspoň zprvu - šokovaný, protože on si vždycky dokázal vydobít své místo, z ničeho se stal Rescatorem, pak úspěšným dobyvatelem.. Ale možná už díky Polačce něco málo tuší.
Jako další téma mě napadá, že se Angelika půjde se svými dětmi podívat na Plessis ke hrobu Charlese-Henriho. To bude doják!!!
Do Prahy, pokud bude Peyrak paličák a bude trvat na tom, že tam pojede, si myslím, že ho Angelika samotného nepustí. To by jí musely zdržet neodvratné povinnosti někde jinde.
Dasha!
Peyrac mal aspon svoje zlato, inak by sa nebol zachranil ani on. A prvy rok bol tiez odkazany na cudziu pomoc, inak by tiez neprezil.
Keby bol mala po jeho smrti zlato aj ona, urcite by nemusela skoncit ako zobracka. Angelika, preto ze sa ho odmietla vzdat, a neopustila ho do poslednej chvile, po jeho poprave nemala NIC. A este k tomu dve malicke deti o ktore sa musela starat. Presne toto by sa mal Peyrac dozvediet, veci o ktorych nevie: Ze skoncila absolutne na mizine, ze nikto sa uz k nej nehlasil, ani len jej rodina. Ze na nu a Desgreza bol tiez vydany zatykac. Ze jej kral zobral VSETKY TITULY a tym padom uz oficialne nebola slachticna, dokonca ani mestianka, ale len zobracka. ? Ze sa Cantor narodil tesne po jeho poprave v nemocnici pre chudobnych...atd. Prisla o vsetko a to len a len z lasky k nemu. Ved ci jej kazdy nedoporucoval aby zachranila aspon seba a deti ? Chcela by som vidiet jednu jedinu slachticnu z francuzkeho dvora, ktora by vydrzala prezit to co Angelika, bez toho aby sa zblaznila alebo zmarnila. Alebo Joffreya zradila. Muzovi ako Peyrac musi byt nad slnko jasnejsie, ze keby pochodil celu zemegulu, taku zenu ako je jeho uz nikdy nikde nenajde.
Cez to vsetko sa napokon vlastnymi silami vypracovala naspät do Versailes.
Z tohoto nemoze byt vysoko inteligentny muz ako Peyrac, teda aspon podla mojho nazoru, sokovany alebo znechuteny. Jedine z coho moze byt sokovany zhrozeny je to ze vobec netusil co vsetko musela po jeho smrti vytrpiet. Za toto si ju moze jedine viacej vazit a nie naopak.
Povedzme to slovami samotneho Joffreya, z pera pani Golonovej: (a to zatial vie len ze kvoli nemu odmietla krala a isla ho hladat): Nikdy som si nevedel predstavit ze jedna zena je schopna az takehoto dokazu lasky.
Ked sa Joffrey prvy krat o nej informoval, byvala v ich palaci Beautreillis, takze sa mohol nazdavat ze jej tento kral vratil, a samozrejme bola uz vydata za Filipa. Takze on si mohol mysliet, ze Toulouske majetky sice boli zabavene, ale napriektomu ona ostala po jeho poprave u dvora.
Uz by som chela vidiet inu damu z francuzkej slachty toho casu ako by absolvovala zivot z Joffreyom v Amerike, ked len na to pomyslim, predstavme si niekoho ako madam Montespan, tak dostanem zachvat smiechu. Angelika je zena o ktorej sa hovori „do koca aj do voza“.
PS: Desgres sa neozeni, ma ale stalu milenku, neprezradim koho pretoze ak by som tu poslednu knihu raz napisala (a ked to pani Golonova nenapise, ja si ju urcite napisem. Ked len sama pre seba!)
Verte mi dievcence tak to teda bude poriadne prekvapenie KOHO ;-)
Colina zatial necham este otvoreneho. Predpokladam vsak, ze keby Peyracovci odisli na trvalo naspät do Francuzka, pol by s toho dost nestastny, nielen kvoli Angelike, ale medzicasom mu prirastla k srdcu cela ich rodinka.