Opět další z nejkrásnějších povídek, jaké jsem četla
A vždy mě napadá stejná otázka jako Dashu – jak to děláš?
Nejen námět, který tě napadl, ale především obsah považuji za geniální.
Slzy mi tekly už od chvíle, kdy Angelika mluví o tom, že ji „opustit musel“...
Já jsem teda na rozdíl o ostatních čtenářek ráda, že se Angelika v této fázi života nedozvěděla, že všechny ženy vyprávěly o jednom jediném muži. Pokud by se tohle měla někdy dozvědět, tak snad jedině až po návratu do Francie, kdy už bude mít prožité jiné zkušenosti, které takovou informaci dělají malichernou. V době života v Paříži by se její bolest ještě víc umocnila – zkrátka jsem názoru, že někdy je lepší nevědět, alespoň po určitou dobu.
Moc se mi líbilo zhodnocení žen panem Pierrem, kterému také asi nikdy nedojde, že se ve vyprávění jednalo o jednu a tu samou osobu, protože si prostě nepřipustí, že by mohl existovat takový dokonalý muž, ve kterém by byly ukryty schopnosti na splnění různorodých ženských požadavků
Jedna touží po muži s dokonalým tělem, druhá vzpomíná na někoho, kdo uměl dobře naslouchat a tu třetí okouzlil skvělý vypravěč.
Šestý příběh na závěr povídky prostě neměl chybu. Nejsem si tedy úplně jistá, zda v mých očích dostatečně omlouvá jeho chování po setkání na lodi, ale dokonale mě dojal. Napsala jsi to překrásně.
Kdyby "opravdová" Angelika v kánonu měla takovouto možnost vzpomínat na muže s velkým "M", kdoví, jestli by jí pak ten Filip nakonec nepřipadal nanicovatý...
No, to on jí asi připadal... ono v Cestě do Versailles těch jejích vzpomínek na Joffreye je relativně hodně a jedna z nejkrásnějších pasáží, kdy na něho vzpomíná, je právě po té tragické svatební noci s Filipem.. tam právě bilancuje, proč miluje právě Joffreye. Jen je mi líto německých čtenářů, protože ti o to nejdůležitější v této pasáži byly v překladu ochuzeni.