DISKUSE: Paríž v Januári 1661

Odpovědět   Stránka 2 z 2  [ 56 příspěvků ]
Klikněte pro přechod na stránku… « 1 2
Autor Zpráva
moirra
Předmět příspěvku: Re: DISKUSE: Paríž v Januári 1661
Napsal: 04 bře 2023, 23:34
Moderátor

4poziom.slask.pl
Kontaktovat uživatele: SZ

Aj ke´d neviem koľko z vás to vôbec číta, pridávam teda sľúbenú ďalšiu časť.

Na tomto mieste už môžem prezradiť že sa červený Fantóm tesne pred osudnou nocou skutočne v Louvri zjavil - tak o tom aspoň píšu viacerí svedkovia tej doby.

Spomínané udalosti som sa snažila opísať v súlade s tými historickými.
V tejto časti sa dostávame ku kľúčovej udalosti ktorá ma inšpirovala k napísaniu tohto fikčného vlákna.

Istotne by bolo zábavné nechať vás hádať ktoré s tých vecí čo tam opisujem sa skutočne historicky takto stali. :la-polak-fun:

Profil Citovat
PenelopaW
Napsal: 09 bře 2023, 09:59
Moderátor

moirra píše: *  04 bře 2023, 23:34
Aj ke´d neviem koľko z vás to vôbec číta, pridávam teda sľúbenú ďalšiu časť.
Četla jsem krátce po přidání, ale teprve nyní se s omluvou dostávám k vložení komentáře:

Požiar v Louvri

Už při prvním čtení nově přidané části mi bylo Mazarina spíše líto. Přiznám se, že o něm nemám načteno tolik, takže mám – pod vlivem Tří mušketýrů – potřebu srovnávat ho s kardinálem Richelieu, který v mé hlavě stále vypadá jako Charlton Heston. A protože Dumas z kardinála R. dělá docela záporáka, Mazarin mi ze srovnání vždy vycházel líp a vnímala jsem ho jako mentora a možná i milujícího „otčíma“ Ludvíka XIV. Proto mne překvapilo značně negativní vykreslení „rudého ďábla“. To, že ho v lásce neměli obyčejní lidé, mne nepřekvapuje, ale že by o něm takhle negativně smýšleli i jeho nejbližší? Některé z použitých výrazů byly opravdu velice neuctivé.

Skutečně na Mazarina při požáru zapomněli? :shock: (Věřím, že zrovna tohle je historicky podložené, ale je to docela síla, vezmeme-li v potaz, jakou roli Mazarin pro království sehrál.)

Toulouských obrazů z Joffreyovy sbírky mi je líto, ale hezky to vysvětluje, kam se majetek hraběte de Peyrak poděl :).
Btw: Zmínka o tom, že se pálily i Joffreyovy knihy, mi připomněla někdejší debatu nad tím, jestli měl ve své knihovně i kámasútru. (Samozřejmě to teď jako na potvoru nemohu najít, ale slibuji, že odkaz doplním.)

Vsimla si si ze v novej fikci prezradzam Desgrezovho informanta v Louvri?

Neboj se, tohle mi neuniklo :). Jakmile někde vidím "Desgrez", v hlavě se mi rozcinká zvoneček :mrgreen: .

Od té doby to často převracím v hlavě, protože mi to k Desgrezovi (i Briennemu) příliš nesedí. Osobně by se mi víc líbila verze, kde by oba dva sdíleli jednu milenku, ale po těch několika dnech, co nad tím přemýšlím, to jako vysvětlení taky beru :).

Před fantomem Mazarin sice unikl do Vincennes, tam ho zastihla ale zpráva o zmizelém Toulouském zlatě ;).

Profil Citovat
moirra
Napsal: 09 bře 2023, 16:49
Moderátor

Ďakujem za recenziu ♥

budem sa snažiť prečo som to po načítaní hromad historických materialov, ktoré mňa osobne veľmi zaujali, napísala tak ako som to napísala
PenelopaW píše: *  09 bře 2023, 09:59

Už při prvním čtení nově přidané části mi bylo Mazarina spíše líto. Přiznám se, že o něm nemám načteno tolik, takže mám – pod vlivem Tří mušketýrů – potřebu srovnávat ho s kardinálem Richelieu, který v mé hlavě stále vypadá jako Charlton Heston. A protože Dumas z kardinála R. dělá docela záporáka, Mazarin mi ze srovnání vždy vycházel líp a vnímala jsem ho jako mentora a možná i milujícího „otčíma“ Ludvíka XIV. Proto mne překvapilo značně negativní vykreslení „rudého ďábla“. To, že ho v lásce neměli obyčejní lidé, mne nepřekvapuje, ale že by o něm takhle negativně smýšleli i jeho nejbližší? Některé z použitých výrazů byly opravdu velice neuctivé.

Skutečně na Mazarina při požáru zapomněli? :shock: (Věřím, že zrovna tohle je historicky podložené, ale je to docela síla, vezmeme-li v potaz, jakou roli Mazarin pro království sehrál.)
No ano, tak ako som to opísala to opísal Brienne vo svojich pamätiach na neho mysleli pri požiari ako posledného, pretože najskôr šlo o kráľovskú rodinu. Inak Mazarina nemal pri dvore skoro nikto rád - a myslím že keď vám o ňom v jeho vlákne napíšem pár historických faktov, hlavne o tom ako celé tie roky okrádal kráľa, ktorý bol vďaka tomu na žobrote a tým sa stal od neho celkom závislý, kým jeho bohatstvo dosiahlo doslova astronomické sumy - tak si ten názor o milujúcom krstnom otcovi aspoň trochu celkom určite zrevidujete.

Som presvedčená že keby som ja bola tvoja krstná mama a starala sa o tvoje majetky a príjmy kým si ty bola neplnoletá rovnakým spôsobom že by si sa mi v dospelosti veru veľmi nepoďakovala. :la-polak-fun:

Ano zachránil kráľovi trón ale za obrovskú cenu - posadil na trón sám seba a vycucal kráľovstvo v neuveriteľnom rozsahu, a tým sa stal jedným z najbohatším mužom v celej Európe - a to nemal pri príchode do Francie ničovaté nič. Proti tomu bol Fouquet anjel - hoci ten to robil spôsobom podobným - a ja už viem aj celkom presne ako to robili, pretože ma to ako ekonómku samozrejme zaujímalo.

Čo sa týka kráľa, ku koncu bolo podľa dobových svedkov očividné že kráľ ktorý už nebol naivný pubertiak ale dospelý muž sa zmietal v rozporuplných pocitoch voči Mazarinovi. Na jednej strane bol na neho citovo naviazaný už od detstva, na druhej strane sa už nevedel dočkať kedy konečne bude vládnuť on sám.

Takže pozrime sa na historické fakty:
- panika o zjavení sa červeného fantóma v Louvri ako predzvesti nešťastia tesne pred požiarom (a rovnako pred začiatkom Frondy) - historický fakt
opis toho ako Brienne zažil požiar v Louvri - a aj to že Mazarin onemel - historický fakt - na to nieje Brienne jediný svedok ale je ich viacej
že Brienne Mazarina pozoroval v jeho paláci kam ho preniesli ako oplakáva svoje umelecké diela ako tam šmatle v papučiach a že takmer padol do horiaceho kozubu - historický fakt
to že Mazarin odmietol dať peniaze kráľovi na hru ale na druhý deň dal veľkú sumu svojej neteri Olympii a že vždy uprednostňoval svoju rodinu pred kráľom - historický fakt
že ho pápež roky volala ancikristom a že ho hromada ľudí u dvora za chrbtom volala hnusnými menami ( a nielen obyčajní ľudia ktorých zdieral)- historický fakt
že sa ku konci života podľa očitých svedkov pár krát nelichotivo vyjadril o kráľovne matke ako o tej ženskej čo ho dovedie do hrobu - historický fakt
že nechával neúctivo kráľovnú matku ale bežne aj kráľa čakávať vo svojej predizbe kým im láskavo poskytne audienciu a že sa ku kráľovi častejšie aj na verejnosti nechoval ako by sa poddaný ku kráľovi mal - historický fakt

netreba zabúdať že Mazarin bol škola pána Richllieu a napokon Dumas to aj čo sa týka charakteru Mazarina spísal viac ako dobre

a ani aj som teda nevidela dôvod prečo by som mala v mojej fikcii prikrášľovať skutočnosti a opisovať ho ako dobrosrdečného strýčka ktorý neskonale miloval kráľa - hoci Mazarin mal ako každý svšetkými masťami mazaný politik dobrú PR a na povrchný pohľad sa presne takto prezentoval 8)

Prečo ho pápež volal Ancikristom to ešte vysvetlím v jeho vlákne :priest: práve kvoli týmto problémom šiel Angelikin brat Raymond do Ríma

Toulouských obrazů z Joffreyovy sbírky mi je líto, ale hezky to vysvětluje, kam se majetek hraběte de Peyrak poděl :).
Btw: Zmínka o tom, že se pálily i Joffreyovy knihy, mi připomněla někdejší debatu nad tím, jestli měl ve své knihovně i kámasútru. (Samozřejmě to teď jako na potvoru nemohu najít, ale slibuji, že odkaz doplním.)
No aj som tú kamasutru spomínala vo svojej fikcii kráľovstvo francúzske kedy ju Joffrey v paríži požičal či dokonca daroval Ninon a vraví že mu ju kedysi zabavili
takže myslím že sme sa možno o tom bavili vo vlákne k tej fikcii

Vsimla si si ze v novej fikci prezradzam Desgrezovho informanta v Louvri?

Neboj se, tohle mi neuniklo :). Jakmile někde vidím "Desgrez", v hlavě se mi rozcinká zvoneček :mrgreen: .

Od té doby to často převracím v hlavě, protože mi to k Desgrezovi (i Briennemu) příliš nesedí. Osobně by se mi víc líbila verze, kde by oba dva sdíleli jednu milenku, ale po těch několika dnech, co nad tím přemýšlím, to jako vysvětlení taky beru :).
Ono je historicky podložené že páni od dvora si radi inkognito vyhodili z kopýtka v parížskych kabaretoch, krčmách či bordeloch a samozrejme chodili aj na St. Germainsky jarmok. Preto sa aj aféra z oplátkami skutočne stala, to boli páni od dvora práve na jednom z takýchto záťahov v uliciach Paríža.

Před fantomem Mazarin sice unikl do Vincennes, tam ho zastihla ale zpráva o zmizelém Toulouském zlatě ;).
Hm tak toto je dobrá pripomienka :ok: nad týmto musím pouvažovať - ja to mám nastavené tak, ako som už vo fikcii spomenula, že to sa už dozvedel predtým. Ono totižto historicky bol Mazarin až do zimy 1660-1661vo Vincenes - potom bol v Louvri lebo tam vraj v zime bola moc zima, a po požiari zasa späť vo Vincennes ale nespomínam si už presne aký dátum som presne dala Andijosovi a zmiznutému zlatu.

Profil Citovat
Zuzanka62
Napsal: 09 bře 2023, 17:52
Hrabata

Zdravím milé kolegyně. Na rozdíl od vás budu stručná, protože vše již bylo napsáno. Moiro Tvoje pokračování je vynikající a už se nemůžu dočkat pokračování.
Historická fakta jsou perfektní, já bych si ale také ráda přečetla o Joffreyových myšlenkách. Zda se aspoň trochu zabýval co se děje s jeho rodinou a o tom co udělá v budoucnosti, zda má více plánů nebo žádný.
Ps jak už jsem psala, těším se na Tvé Království francouzské, :writer: :agree:

Profil Citovat
Precious
Napsal: 09 bře 2023, 18:23
Královská rodina

Přiznám se, že o něm nemám načteno tolik, takže mám – pod vlivem Tří mušketýrů – potřebu srovnávat ho s kardinálem Richelieu, který v mé hlavě stále vypadá jako Charlton Heston. A protože Dumas z kardinála R. dělá docela záporáka, Mazarin mi ze srovnání vždy vycházel líp a vnímala jsem ho jako mentora a možná i milujícího „otčíma“ Ludvíka XIV. Proto mne překvapilo značně negativní vykreslení „rudého ďábla“. To, že ho v lásce neměli obyčejní lidé, mne nepřekvapuje, ale že by o něm takhle negativně smýšleli i jeho nejbližší? Některé z použitých výrazů byly opravdu velice neuctivé.
Penelopa, ja som na tom úplne, ale že úplne rovnako! :shock: Tiež som ho vnímala oproti Richelieuovi ako toho lepšieho atď. Preto ďakujem Moirre, že nám ho priblížila takého, akým naozaj bol.

Táto fikcia sa ani nečíta ako fikcia, je to skrátka plnohodnotný historický román. ;) Som si naschvál prečítala, čo o tomto požiari píše Wikipedia, ale bola tam len jedna stručná veta. Tvoj popis tomu dodáva šťavu a oživuje suché fakty. :applaus:

Pamätám si z kánonu, že kardinál naozaj zomrel vo Vincennes. Ty ho očami ostatných postáv opisuješ ako "starého Mazarina", tak som si aj vygúglila, koľko mal rokov, keď zomrel - a, prekvapenie, nemal ani šesťdesiat :D Ale možno to vnímam len ja tak, veď pre dvadsiatnikov ako bol napr. Desgrez, je každý nad tridsať starec!

Pridávam sa k Zuzanke a tiež si prosím vrátiť sa aj k Joffreyovi a jeho odysei.

“We're fickle, stupid beings with poor memories and a great gift for self destruction.” Suzanne Collins, Mockingjay.

Profil Citovat
moirra
Napsal: 19 bře 2023, 11:32
Moderátor

Zuzanka62 píše: *  09 bře 2023, 17:52
Zdravím milé kolegyně. Na rozdíl od vás budu stručná, protože vše již bylo napsáno. Moiro Tvoje pokračování je vynikající a už se nemůžu dočkat pokračování.
Historická fakta jsou perfektní, já bych si ale také ráda přečetla o Joffreyových myšlenkách. Zda se aspoň trochu zabýval co se děje s jeho rodinou a o tom co udělá v budoucnosti, zda má více plánů nebo žádný.
Ps jak už jsem psala, těším se na Tvé Království francouzské, :writer: :agree:
ďakujem Zuzanka ♥ prepáč za oneskorenú odpoveď.
Joffrey samozrejme ešte na scénu príde a samozrejme aj Angelika - je tam aj jeden dátum ktorý je dôležitý pre všetkých troch: Mazarina, Angeliku aj Joffreya.

Angelika je v momente keď vypukne požiar v Louvri ešte stále v Temple, Hortenzia ešte stále býva v pekelnej ulici, a Joffrey je na svojej ťažkej, trnistej ceste Inkognito smerom Vincenes, kam sa po požiari v Louvri odobral Mazarin na svoju poslednú cestu.
Precious píše: *  09 bře 2023, 18:23

Přiznám se, že o něm nemám načteno tolik, takže mám – pod vlivem Tří mušketýrů – potřebu srovnávat ho s kardinálem Richelieu, který v mé hlavě stále vypadá jako Charlton Heston. A protože Dumas z kardinála R. dělá docela záporáka, Mazarin mi ze srovnání vždy vycházel líp a vnímala jsem ho jako mentora a možná i milujícího „otčíma“ Ludvíka XIV.
Penelopa, ja som na tom úplne, ale že úplne rovnako! :shock: Tiež som ho vnímala oproti Richelieuovi ako toho lepšieho atď. Preto ďakujem Moirre, že nám ho priblížila takého, akým naozaj bol.
Ja už mám o Mazarinovi načítaných hodne historických faktov, a človek by sa fakt nestačil čudovať. Nejeden dnešný Oligarch, či už východný alebo aj hocaký západný, by nad Mazarinovými (veľmi úspešnými) politicko-ekonomickými machináciami zbledol závisťou. :la-polak-fun: Ak osom už vravela tie jeho top agendy pridám neskoršie do jeho vlákna.
Precious píše: *  09 bře 2023, 18:23

Táto fikcia sa ani nečíta ako fikcia, je to skrátka plnohodnotný historický román. ;) Som si naschvál prečítala, čo o tomto požiari píše Wikipedia, ale bola tam len jedna stručná veta. Tvoj popis tomu dodáva šťavu a oživuje suché fakty. :applaus:

Pamätám si z kánonu, že kardinál naozaj zomrel vo Vincennes. Ty ho očami ostatných postáv opisuješ ako "starého Mazarina", tak som si aj vygúglila, koľko mal rokov, keď zomrel - a, prekvapenie, nemal ani šesťdesiat :D Ale možno to vnímam len ja tak, veď pre dvadsiatnikov ako bol napr. Desgrez, je každý nad tridsať starec!

Pridávam sa k Zuzanke a tiež si prosím vrátiť sa aj k Joffreyovi a jeho odysei.
Precious, veľmi Ďakujem za milý feedback a ospravedlňujem sa za oneskorenú odpoveď.

Nuž Mazarin mal takmer 60, čiže bol v rovnakom veku ako ja - a to bol v 17 storočí, (keď si pozrieme akého priemerného veku sa vtedy ľudia dožívali a uvedomíme že nemobol nezvyčajné sa ženiť v 14tich) vysoký vek a teda bol starý.
A ako si správne podotkla s pohľadu Desgreza, Angeliyk či samotného kráľa :king: - ktorí mali v tom čase všetci traja 20+ to bol starec.

práve keď to píšem sa mi zjavilo pred očami ako jedna žena na Ukrajine vravela že v priebehu vojny za rok celkom zošedivela a vyzerá ako keby odrazu, za pár mesiacov, zostárla najmenej o 10 rokov
nuž stres alebo choroba toto môžu spôsobiť
mne samej sa stalo neičo podobného.. .dlhé roky rokúce som vyzerala o 10 až 15 rokov mladšia ako som bola
a odrazu šup a akoby cez noc som začala vyzerať na vek ktorý v skutočnosti mám .... :la-polak-fun:

Mazarin bol už dlhú dobu chorý, bol celkom šedivý, poloplešatý, mal popolavožltú nezdravú farbu pleti - proste v roku 1661 vyzeral ako starec a to nielen podľa historických svedkov, ako vždy to pozorne zachytila aj pani AG :wink:

Ako som už vravela, práve ten požiar v Louvri ma naštartoval k písaniu tejto fikcie. Popravia nevinného Joffreya a pár dní na to sa zjaví v Louvri červený fantóm a vypukne požiar...a Mazarin od hrôzy na 24 hodín onemie....
to doslova volalo po fikcii :potapec:
Nuž som už tak troch uako dráčik požiarnikom, pretože aj ten požiar v Toulouse mi krásne zapadol na Joffreové narodeniny ... ale keď človeka kopne múza, nedá sa inak. :mrgreen:

K Joffreyovi a jeho odysei sa samozrejme ešte vrátime a tiež máme ešte Angeliku v Temple. Ako sa dozvedáme z nemeckého kánonu zostala tam ešte pár týždňov kým jej brat Raymond bol na ceste do Ríma - táto cesta samozrejme ako inak súvisela zo vzťahmi mníchov, francúzskej cirkve, Vatikánu a problémami z Mazarinom.

O tých pár týždňov v živote Angeliky po domnelom upálení Joffreya sa z kánonu nedozvedáme ničovaté nič, ale poznáme presný dátum kedy Angelika zaniesla deti Hortenzii a tiež kedy sa Joffrey zjavil v paláci Beautreillis.

Profil Citovat
Zobrazit: Seřadit podle: Směr:
Odpovědět   Stránka 2 z 2  [ 56 příspěvků ]
Zpět na „Čtenářské sny: diskuse“ | Klikněte pro přechod na stránku… « 1 2
Přejít na: