Ďakujem za recenziu ♥
budem sa snažiť prečo som to po načítaní hromad historických materialov, ktoré mňa osobne veľmi zaujali, napísala tak ako som to napísala
Už při prvním čtení nově přidané části mi bylo Mazarina spíše líto. Přiznám se, že o něm nemám načteno tolik, takže mám – pod vlivem Tří mušketýrů – potřebu srovnávat ho s kardinálem Richelieu, který v mé hlavě stále vypadá jako Charlton Heston. A protože Dumas z kardinála R. dělá docela záporáka, Mazarin mi ze srovnání vždy vycházel líp a vnímala jsem ho jako mentora a možná i milujícího „otčíma“ Ludvíka XIV. Proto mne překvapilo značně negativní vykreslení „rudého ďábla“. To, že ho v lásce neměli obyčejní lidé, mne nepřekvapuje, ale že by o něm takhle negativně smýšleli i jeho nejbližší? Některé z použitých výrazů byly opravdu velice neuctivé.
Skutečně na Mazarina při požáru zapomněli?

(Věřím, že zrovna tohle je historicky podložené, ale je to docela síla, vezmeme-li v potaz, jakou roli Mazarin pro království sehrál.)
No ano, tak ako som to opísala to opísal Brienne vo svojich pamätiach na neho mysleli pri požiari ako posledného, pretože najskôr šlo o kráľovskú rodinu. Inak Mazarina nemal pri dvore skoro nikto rád - a myslím že keď vám o ňom v jeho vlákne napíšem pár historických faktov, hlavne o tom ako celé tie roky okrádal kráľa, ktorý bol vďaka tomu na žobrote a tým sa stal od neho celkom závislý, kým jeho bohatstvo dosiahlo doslova astronomické sumy - tak si ten názor o milujúcom krstnom otcovi aspoň trochu celkom určite zrevidujete.
Som presvedčená že keby som ja bola tvoja krstná mama a starala sa o tvoje majetky a príjmy kým si ty bola neplnoletá rovnakým spôsobom že by si sa mi v dospelosti veru veľmi nepoďakovala.
Ano zachránil kráľovi trón ale za obrovskú cenu - posadil na trón sám seba a vycucal kráľovstvo v neuveriteľnom rozsahu, a tým sa stal jedným z najbohatším mužom v celej Európe - a to nemal pri príchode do Francie ničovaté nič. Proti tomu bol Fouquet anjel - hoci ten to robil spôsobom podobným - a ja už viem aj celkom presne ako to robili, pretože ma to ako ekonómku samozrejme zaujímalo.
Čo sa týka kráľa, ku koncu bolo podľa dobových svedkov očividné že kráľ ktorý už nebol naivný pubertiak ale dospelý muž sa zmietal v rozporuplných pocitoch voči Mazarinovi. Na jednej strane bol na neho citovo naviazaný už od detstva, na druhej strane sa už nevedel dočkať kedy konečne bude vládnuť on sám.
Takže pozrime sa na historické fakty:
- panika o zjavení sa červeného fantóma v Louvri ako predzvesti nešťastia tesne pred požiarom (a rovnako pred začiatkom Frondy) - historický fakt
opis toho ako Brienne zažil požiar v Louvri - a aj to že Mazarin onemel - historický fakt - na to nieje Brienne jediný svedok ale je ich viacej
že Brienne Mazarina pozoroval v jeho paláci kam ho preniesli ako oplakáva svoje umelecké diela ako tam šmatle v papučiach a že takmer padol do horiaceho kozubu - historický fakt
to že Mazarin odmietol dať peniaze kráľovi na hru ale na druhý deň dal veľkú sumu svojej neteri Olympii a že vždy uprednostňoval svoju rodinu pred kráľom - historický fakt
že ho pápež roky volala ancikristom a že ho hromada ľudí u dvora za chrbtom volala hnusnými menami ( a nielen obyčajní ľudia ktorých zdieral)- historický fakt
že sa ku konci života podľa očitých svedkov pár krát nelichotivo vyjadril o kráľovne matke ako o tej ženskej čo ho dovedie do hrobu - historický fakt
že nechával neúctivo kráľovnú matku ale bežne aj kráľa čakávať vo svojej predizbe kým im láskavo poskytne audienciu a že sa ku kráľovi častejšie aj na verejnosti nechoval ako by sa poddaný ku kráľovi mal - historický fakt
netreba zabúdať že Mazarin bol škola pána Richllieu a napokon Dumas to aj čo sa týka charakteru Mazarina spísal viac ako dobre
a ani aj som teda nevidela dôvod prečo by som mala v mojej fikcii prikrášľovať skutočnosti a opisovať ho ako dobrosrdečného strýčka ktorý neskonale miloval kráľa - hoci Mazarin mal ako každý svšetkými masťami mazaný politik dobrú PR a na povrchný pohľad sa presne takto prezentoval
Prečo ho pápež volal Ancikristom to ešte vysvetlím v jeho vlákne

práve kvoli týmto problémom šiel Angelikin brat Raymond do Ríma
Toulouských obrazů z Joffreyovy sbírky mi je líto, ale hezky to vysvětluje, kam se majetek hraběte de Peyrak poděl

.
Btw: Zmínka o tom, že se pálily i Joffreyovy knihy, mi připomněla někdejší debatu nad tím, jestli měl ve své knihovně i kámasútru. (Samozřejmě to teď jako na potvoru nemohu najít, ale slibuji, že odkaz doplním.)
No aj som tú kamasutru spomínala vo svojej fikcii kráľovstvo francúzske kedy ju Joffrey v paríži požičal či dokonca daroval Ninon a vraví že mu ju kedysi zabavili
takže myslím že sme sa možno o tom bavili vo vlákne k tej fikcii
Vsimla si si ze v novej fikci prezradzam Desgrezovho informanta v Louvri?
Neboj se, tohle mi neuniklo

. Jakmile někde vidím "Desgrez", v hlavě se mi rozcinká zvoneček

.
Od té doby to často převracím v hlavě, protože mi to k Desgrezovi (i Briennemu) příliš nesedí. Osobně by se mi víc líbila verze, kde by oba dva sdíleli jednu milenku, ale po těch několika dnech, co nad tím přemýšlím, to jako vysvětlení taky beru

.
Ono je historicky podložené že páni od dvora si radi inkognito vyhodili z kopýtka v parížskych kabaretoch, krčmách či bordeloch a samozrejme chodili aj na St. Germainsky jarmok. Preto sa aj aféra z oplátkami skutočne stala, to boli páni od dvora práve na jednom z takýchto záťahov v uliciach Paríža.
Před fantomem Mazarin sice unikl do Vincennes, tam ho zastihla ale zpráva o zmizelém Toulouském zlatě

.
Hm tak toto je dobrá pripomienka

nad týmto musím pouvažovať - ja to mám nastavené tak, ako som už vo fikcii spomenula, že to sa už dozvedel predtým. Ono totižto historicky bol Mazarin až do zimy 1660-1661vo Vincenes - potom bol v Louvri lebo tam vraj v zime bola moc zima, a po požiari zasa späť vo Vincennes ale nespomínam si už presne aký dátum som presne dala Andijosovi a zmiznutému zlatu.