Salóny Paríža

Odpovědět   Stránka 1 z 1  [ 9 příspěvků ]
Autor Zpráva
moirra
Předmět příspěvku: Salóny Paríža
Napsal: 27 říj 2024, 20:49
Moderátor

4poziom.slask.pl
Kontaktovat uživatele: SZ

je tu trochu mŕtvo a preto skúsim trochu rozvíriť mŕtve vody novou sériou Salóny Paríža. :la-polak-fun:

V tejto sérii mám v úmysle povodiť vás po vtedajších najznámejších salónoch - a keďže si Joffrey v mojej fikcii z roku 1661 spomína na jeho návštevu v Paríži v roku 1657, začnem presne tam.

Dnes teda pridávam prvú časť tejto návštevy.

Inak dalo poriadne zabrať zosúladiť Joffreyovú časovú osu s tou Historickou od Ninon - a pritom som odhalila nejedno tajomstvo okolo Ninoninho bývania - ktoré nikde inde na nete nenájdete.
Na to som prečítala kníh ako starý mních ... a musela vylúčiť a zrevidovať autorov ktorý to nemali dobre zrešeršované

Takže aby ste sa v tom aspoň trochu vyznali aj vy, pridávam do jej vlákna medailoník kde všade bývala Ninon de Lenclos.

Predstavujem vám tam aj Villarceauxa.

https://angelique.cz/phpBB321/viewtopic ... 820#p34820

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄

Profil Citovat
Tereza
Předmět příspěvku: Re: Salóny Paríža
Napsal: 28 říj 2024, 20:44
Královská rodina

Nová fikce - to prostě vždy potěší :ok: :ok: :ok: !
Vzpomínám si na knihu od Jeanne, Paříž v extázi, byla velmi dobrá. Bylo to takové mé první větší setkání s Ninon, velmi pozoruhodnou ženou. Překvapil - nepřekvapil mě její vztah - nevztah k vlastním dětem, ani jsem nezjistila, kolik jich vlastně měla.

Jsem zvědavá, kudy se budeš ve fikci dál ubírat. Joffrey se byl v r.1657 prokazatelně u Ninon "vybrečet"- tím jeho návštěvy v Paříži až do jeho zatčení skončily nebo vzhledem k stavbě vlastního paláce ještě někdy pokračovaly? Vlastně jsem nad touto otázkou nikdy nepřemýšlela.

Úvodní kapitola pěkně otevřela dveře do pařížských salónů. Jsem zvědavá, co se v nich s Tvou dopomocí ještě upeče.

Profil Citovat
Ms_Rescator
Napsal: 29 říj 2024, 19:08
Hrabata

Koukám, že jsi nám dopsala prequel (nebo snad integrale) k jedné ze svých prvotin. :ok: A já už jsem myslela, že zrovna tohle téma je vyčerpané, takže jsem zvědavá, kam se budeš ubírat. Ráda bych si přečetla o Joffreyovi, jak zpívá v pařížských salónech, nebo má duet s Ninon, myslím, že takový námět by byl přesně pro tebe. :prayer: :agree:

Pro Ninon, to byl podle všeho taky pestrý rok (nebo snad až ten další?). Nerozešla se někdy v té době s Villarceuxem? A neostříhala si ty vlasy, jak o tom mluví v integrale?

Jinak shodly jsme se někdy na tom, jestli mezi Joffreyem a Ninon něco bylo? Už si ani nepamatuju...
Tereza píše: *  28 říj 2024, 20:44
Joffrey se byl v r.1657 prokazatelně u Ninon "vybrečet"- tím jeho návštěvy v Paříži až do jeho zatčení skončily nebo vzhledem k stavbě vlastního paláce ještě někdy pokračovaly? Vlastně jsem nad touto otázkou nikdy nepřemýšlela.
Mám pocit, že do Paříže pak poslal už jen Andijose, někdy kolem Florimondova narození, pokud si vzpomínám. On už Joffrey taky neměl tolik času, ten rok, co se dali dohromady s Angelikou pak asi jezdili po Languedoku, do Albi nebo do Baskicka (kde tančila ty jejich tance). Tak jedině ještě na začátku Angeličina těhotenství, nebo pak v druhé polovině roku 1659. Každopádně taková návštěva zabrala určitě dost času, když přičteme cestu tam a zpátky, tak kdoví, jestli by se mu, bláznivě zamilovanému, chtělo na měsíc a víc odjíždět. :mrgreen:

Profil Citovat
Precious
Napsal: 31 říj 2024, 09:36
Královská rodina

No výborne! Super, teším sa, že si nám opäť ponúkla niečo nové! :ach:
Pamätám si, ako začína tvoja fanfikcia o šťastných a nešťastných toulouských časoch: práve Joffreyho návštevou u Ninon. Tu nám však ale dávaš nazrieť hlbšie do jej života a ja, či by som si asi neotvorila jej životopis, som rada, že sa takto dozviem o nej zábavnejšou formou. Naozaj ju chcel za milenku aj Richelieu?!

Som sa zasmiala na tejto vete: "Kráľovná vraj pri tej správe o škandále spôsobenom v strede mesta upadla do mdlôb." :D :D :D

"Anjelka, ktorá snáď spasí moju dušu. Určite vás neprekvapí, že medzi svätuškármi môjho červeného mesta je mnoho takých, ktorí práve v toto, podľa môjho skromného názoru celkom beznádejne a zbytočne, dúfajú. Obávam sa, že zo mňa už veru svätec nebude." No jasné, Joffrey aj TU myslí na svojho frenemyho arcibiskupa! :lol: Veru, aj nasledujúce riadky len potvrdzujú, že mu barón de Fontenac musí chýbať :priest:

Ms_Rescator píše: *  29 říj 2024, 19:08

Jinak shodly jsme se někdy na tom, jestli mezi Joffreyem a Ninon něco bylo? Už si ani nepamatuju...
toto ani ja neviem, ale vo fanfikciách či už tu alebo na iných weboch je to viac-menej jasná záležitosť: boli kedysi milenci.

Joffrey se byl v r.1657 prokazatelně u Ninon "vybrečet"- tím jeho návštěvy v Paříži až do jeho zatčení skončily nebo vzhledem k stavbě vlastního paláce ještě někdy pokračovaly? Vlastně jsem nad touto otázkou nikdy nepřemýšlela.
Mám pocit, že do Paříže pak poslal už jen Andijose, někdy kolem Florimondova narození, pokud si vzpomínám. On už Joffrey taky neměl tolik času, ten rok, co se dali dohromady s Angelikou pak asi jezdili po Languedoku, do Albi nebo do Baskicka (kde tančila ty jejich tance). Tak jedině ještě na začátku Angeličina těhotenství, nebo pak v druhé polovině roku 1659. Každopádně taková návštěva zabrala určitě dost času, když přičteme cestu tam a zpátky, tak kdoví, jestli by se mu, bláznivě zamilovanému, chtělo na měsíc a víc odjíždět. :mrgreen:
Tiež mi logika našepkáva, že presne kvôli týmto dôvodom, ktoré zmieňuješ, do toho Paríža už nechodil, ale to sa bije s tým, čo si v duchu hovorí sama Angelika, keď spomína na stavbu paláca Beautreillis: ako často tam gróf chodieval, keď sa na sídle pracovalo. Už vtedy ma to zarazilo - presne kvôli tomu, ako to opisuješ ty. :!: Nepamätám si teraz, v ktorej časti je toto Angelikine zamyslenie, možno niektorej z vás príde na um? Alebo to možno bolo len zle preložené a žiadne "často" tam nebolo...

“We're fickle, stupid beings with poor memories and a great gift for self destruction.” Suzanne Collins, Mockingjay.

Profil Citovat
Ms_Rescator
Napsal: 31 říj 2024, 16:22
Hrabata

Precious píše: *  31 říj 2024, 09:36
Tiež mi logika našepkáva, že presne kvôli týmto dôvodom, ktoré zmieňuješ, do toho Paríža už nechodil, ale to sa bije s tým, čo si v duchu hovorí sama Angelika, keď spomína na stavbu paláca Beautreillis: ako často tam gróf chodieval, keď sa na sídle pracovalo. Už vtedy ma to zarazilo - presne kvôli tomu, ako to opisuješ ty. :!: Nepamätám si teraz, v ktorej časti je toto Angelikine zamyslenie, možno niektorej z vás príde na um? Alebo to možno bolo len zle preložené a žiadne "často" tam nebolo...
Tak tohle mi úplně vypadlo! Dala jsem to celé dohromady ve vlákně o paláci de Beautureillis.

A při hledání podrobností o Joffreyově cestě ve francouzské integrale mě do očí uhodilo toto (Moirro promiň, že ti tím nabourávám děj tvé fikce :mrgreen: ):

Přesně tak! V Paříži si samozřejmě šel zazpívat s Ninon de Lenclos. „Jak víte, tato půvabná preciózka hraje báječně na loutnu. Hudba je v jejím domě královnou!
Nabídl jí boloňskou loutnu, prý nejdokonalejší, co se týče tónu, navíc lehčí, a umožňující dámám předvést svou virtuozitu s tímto objemným nástrojem. Angélique si také všimla, že mu na pravé ruce chybí jeden z prstenů, možná ten označený pečetí. Sama sebe přesvědčila, že ho dal Ninon de Lenclos.

Eh oui ! Bien évidemment, à Paris, il était allé chanter chez Ninon de Lenclos. « Vous n’ignorez pas que cette charmante Précieuse joue du luth à merveille. La musique est reine en sa demeure !... »
Il lui avait offert un luth de Bologne, qui sont réputés être les plus parfaits pour la sonorité, plus légers aussi, et permettant aux dames de se montrer des plus virtuoses avec cet instrument fort bombé et encombrant. Angélique remarqua aussi qu’à sa main droite manquait l’une de ses bagues, peut-être celle marquée d’un sceau. Elle se persuada qu’il l’avait donnée à Ninon de Lenclos.

Profil Citovat
Sob
Napsal: 31 říj 2024, 22:34
Markýzové

Ninon má Joffreye přečteného :D Kdy jí hrabě představí svou manželku? Moiro, Děkuji za novou fikci.

Profil Citovat
moirra
Napsal: 01 lis 2024, 13:22
Moderátor

Ms_Rescator píše: *  31 říj 2024, 16:22
Koukám, že jsi nám dopsala prequel (nebo snad integrale) k jedné ze svých prvotin. :ok: A já už jsem myslela, že zrovna tohle téma je vyčerpané, takže jsem zvědavá, kam se budeš ubírat. Ráda bych si přečetla o Joffreyovi, jak zpívá v pařížských salónech, nebo má duet s Ninon, myslím, že takový námět by byl přesně pro tebe. :prayer: :agree:
Presne tak toto nieje primárne vlákno o Joffreyovi ale o salónoch Paríža - samozrejme hlavne tých v Marais ale aj iných.
A celkom určite sa čo to dozvieme v retrospektive aj o Iných Joffreových pobytoch v Paríži. Keďže si Joffrey spomína na to ako chystal palác pre Angeliku a aké mal plány na ich spoločnú cestu do Paríža, tak som začala touto témou.
Ms_Rescator píše: *  31 říj 2024, 16:22
Tak tohle mi úplně vypadlo! Dala jsem to celé dohromady ve vlákně o paláci de Beautureillis.
A při hledání podrobností o Joffreyově cestě ve francouzské integrale mě do očí uhodilo toto (Moirro promiň, že ti tím nabourávám děj tvé fikce :mrgreen: ):
Nieje mi celkom jasné čo myslíš tým že sa mi nabouravaš do fikci. :roll:

No ak myslíš to s tou loutnou z Bologne, očividne si moju fikciu nečítala lebo tá začína týmto epilógom zvýrazneným hrubým a fialovým - takže už tam to muselo definitívne udrieť do očí.

Prológ:

Ale ano, v Paříži samozřejmě zpíval u Ninon de Lenclos.
„Jistě víte, že ta půvabná preciózka hraje nádherně na loutnu. V jejím bytě kraluje hudba.“
Prý jí věnoval loutnu vyrobenou v Bologni. Tyto nástroje nejenže mají dokonalý zvuk, ale jsou také velice lehké, což umožňuje ženám hrát na ten vypouklý a neskladný nástroj daleko snáze. Angelika si rovněž všimla, že mu na pravé ruce chybí jeden z prstenů, snad ten s pečetí. Přesvědčila samu sebe, že ho věnoval Ninon de Lenclos.

To že jej daroval loutnu z Bologne, ale nepíše sa tam presne kedy. Takže kedysi a teraz dostala ďalšiu celkom novú. :trubadur:

Aby to bolo ešte jasnejšie, pridala som vetu:
Už dávnejšie jej daroval menšiu lútnu vhodnú pre jemné ženské rúčky od majstrov z Bologne, ale tento nástroj svojou honosnosťou a kvalitou predčil výrobky talianských majstrov.

Pro Ninon, to byl podle všeho taky pestrý rok (nebo snad až ten další?). Nerozešla se někdy v té době s Villarceuxem? A neostříhala si ty vlasy, jak o tom mluví v integrale?
V mojej fikcii sa Ninon a Joffrey o tom rozprávajú - takže si to ešte nečítala, však? :twisted:
Citovat:
ja som o tom presvedčená, a preto som to pripomenula v Kráľovstve francúzskom - a Tereza písala na túto tému tiež
Ano Tereza aj aj som o tom presvedčená, ďakujem za feedback.
Ďakujem aj Sob a Precious k tomu feedbacku ešte neskoršie napíšem viac.

Profil Citovat
Ms_Rescator
Napsal: 01 lis 2024, 16:56
Hrabata

moirra píše: *  01 lis 2024, 13:22
Nieje mi celkom jasné čo myslíš tým že sa mi nabouravaš do fikci. :roll:

No ak myslíš to s tou loutnou z Bologne, očividne si moju fikciu nečítala lebo tá začína týmto epilógom zvýrazneným hrubým a fialovým - takže už tam to muselo definitívne udrieť do očí.

To že jej daroval loutnu z Bologne, tam sa nepíše kedy. Takže kedysi a teraz dostala ďalšiu celkom novú. :trubadur:

V mojej fikcii sa Ninon a Joffrey o tom rozprávajú - takže si to ešte nečítala, však? :twisted:
Haha, no je pravda, že jsem to četla dost unavená před spaním, tak mi zřejmě něco z paměti vypadlo. :mrgreen: :damned:
Ale s tou loutnou jsem měla pocit, že byla z Indie, nemělas to v nějaké předchozí verzi, co jsi mi dávala ke čtení? Nebo jsem to celé pomotala? :D :D

Profil Citovat
moirra
Napsal: 01 lis 2024, 22:27
Moderátor

Sob píše: *  31 říj 2024, 22:34
Ninon má Joffreye přečteného :D Kdy jí hrabě představí svou manželku? Moiro, Děkuji za novou fikci.
Sob, Joffrey presne toto plánoval. Zoznámiť Angeliku s Ninon - ale bohužiaľ k tomu už nedošlo. Čo s Angelikou v Paríži plánoval spomína aj v poslednej časti mojej fikcie 1661.
myslím že keby sa nebol narodil Florimond a na to prišla kráľovská svadba - možno by ju tam už bol vzal aj skôr.

O Ninon v súvislosti s Joffreyom som pridala viac sem:

https://angelique.cz/phpBB321/viewtopic ... 840#p34840
No výborne! Super, teším sa, že si nám opäť ponúkla niečo nové! :ach:
Pamätám si, ako začína tvoja fanfikcia o šťastných a nešťastných toulouských časoch: práve Joffreyho návštevou u Ninon. Tu nám však ale dávaš nazrieť hlbšie do jej života a ja, či by som si asi neotvorila jej životopis, som rada, že sa takto dozviem o nej zábavnejšou formou. Naozaj ju chcel za milenku aj Richelieu?!
Díky za recenziu. Ano to je historický fakt že sa o Ninon hodne dlho snažil Richellieu. Vyplýva to z rôznych memoárov ich súčasníkov. Ako čudné ani prekvapujúce to nie je, aspoň pre mňa teda nie. Veľa vysokých cirkevných hodnostárov a dokonca aj väčšina pápežov v dejinách považovalo za normálne mať milenky a trestať v mene boha iných za nemravnosť či smilstvo. Pokrytectvo vo svojej najohavnejšej podobe. :priest:

toto ani ja neviem, ale vo fanfikciách či už tu alebo na iných weboch je to viac-menej jasná záležitosť: boli kedysi milenci.
No to sme sa kedysi zhodli. :D
No mne sa zdalo ako by v knihách boli protichodné tvrdenia: Na jednej strane že Joffrey spravil Andijosa prvým šľachticom domu, a tento potom chodil do Paríža na kontroly a na druhej Angelikine spomienky že tam chodil často.

Kedy by to robil? na jaro 1657 sa vrátil z Paríža domov - do hromady sa dali v lete 1657. Že by tam odvtedy kým sa dozvedel že Angelika je tehotná sem tam odskočil?

Ono s tou dopravou aj už mám hodne zrešeršované - človek ako Joffrey to mohol stihnúť hodne rýchlo, a pokiaľ neustále menil kone, hlavne keď šiel bez koča. Koče boli na rozbitých cestách veľmi pomalé.
Veď podľa Angeliky bol veľmi dobrý jazdec. :chevalier:

Ja tu môžem uviesť zatiaľ príklad poštového posla tej doby s možnosťou neustále meniť kone: za dobrého počasia mohol spraviť aj 100 kilometrov za deň. To by bol v Paríži za 5 dní. Ak tam pár dni pobudol bol tak preč 2 týždne - čo sa Angelike samozrejme zdalo nekonečne dlho.

Z knihy sa dozvedáme že šiel v preoblečení - tak určite nepral vlastného koňa. Ako ho poznáme mal nejaké skvelé kone v stajni v hoteli Beautrellis.
Ak nebral ani koč ani vlastného koňa, tak myslím že mohol aj improvizovať - napríklad smerom späť do Toulouse čiastočne využiť lodnej dopravy.
PS: Mám nejasný pocit že listy pani de Sevigne potrebovali z Paríža do Provence, kde bývala jej dcéra okolo 5 až 7 dní - to by bola teda rýchlosť poštového kuriera.

Profil Citovat
Zobrazit: Seřadit podle: Směr:
Odpovědět   Stránka 1 z 1  [ 9 příspěvků ]
Zpět na „Čtenářské sny: diskuse“
Přejít na: