Nooo, takže som si konečne prečítala 2.-6. kapitolu a vravím: bravo!
Ale iné som ani neočakávala!
Čo je pre mňa najdôležitejšie je, že sa to číta ako kánon. Myslím si, že keby túto časť života JP popísala samotná AG, nebolo by to veľmi odlišné od toho, čo si vytvorila ty, milá Ms. Rescator! Toľko detailov, toľko vecí - a všetko do seba zapadá, všetko to, čo poznáme z "amerických dielov" knihy. A nielen to, čo sa deje u Joffreyho a jeho okolia, ale aj v jeho hlave, jeho myšlienkach, jeho srdci. Plus Florimond! Áno, áno, áno! Mám ho najradšej z Angelikiných detí a tu sa len potvrdzuje, prečo.
Ale trošku podrobnejšie ku veciam, ktoré beriem ako highlighty:
2. kapitola: Cantor a jeho život na lodi. Ako sa z malého chlapca stáva mladík, rastie na šikovného mornára. Vidím, že otec mu o smrti matky nepovedal (podľa deja z ďalších kapitol) a že ste toto už preberali v Cantorovom vlákne, vyjadrím sa teda neskôr tam aj ja k tejto téme.
Joffreyho postupné spoznávanie a aj podmaňovanie si Akádie:
Když paní de La Roche Posay z Port-Royal zjistila, že jí došly látky pro letošní divadelní představení, ukázalo se, že v nákladní části lodi toho čarodějného hraběte se shodou okolností nachází několik štůčků pevného anglického sukna a jemného lyonského hedvábí. Toto je Rescator ako remeň! "Zhodou okolností", to určite!
3. kapitola: toľko očakávané stretnutie otca a syna po rokoch vyzeralo veľmi podobne, ako som si vždy predstavovala. Aj keď - v mojej hlave bol Florimond taký šťastný a rozrušený, že otcovi tykal.
Ale jeho nenútenosť a taká samozrejmá istota, že otca nájde, to je typický mladý de Peyrac z pera AG. Jediné, čo nesedí s mojimi predstavami je fakt, že Florimond hneď nepovedal Joffreymu o matke. Podľa mňa by "v skutočnosti" prišlo na to hneď počas prvého rozhovoru, nejakým spôsobom by sa k tomu dostali. Ba v tomto príbehu tomu priam nahrávajú Florimondove slová, že hľadá otca. Nespýtal by sa gróf, odkiaľ Florimond vie, že jeho otec žije? Ako to zistil, kto mu to povedal? Veď pokiaľ de Peyrac vie, všetci vo Francúzsku ho pokladajú za dávno mŕtveho, popraveného... V tomto čase si ešte JP nie je istý, že ho A hľadala v Stredomorí, veď si ani nie je istý tým, že sa dozvedela, že nebol upálený (ako si sama uviedla na začiatku tejto fanfiction)... Ale rozumiem, prečo si to takto napísala, samotné odhalenie pravdy malo byť "grand finale" a mala sa mu venovať osobitná kapitola, ako si zaslúži
4. kapitola: opis Gouldsbora a hlavne Rescatorovej kúpeľne! Ja som na hygienu zaťažená a ixkrát myslím na to, ako to na takejto lodi fungovalo, aj potom, keď viezli toľkých cestujúcich z La Rochelle (možno k tomu niečo napíšem vo svojej fanfic). AG kúpeľňu nikdy nezmienila, ale niečo také tam Joffrey určite mal. V tejto súvislosti mi napadá scéna po tom, ako sa loď takmer potopila, ale búrku zvládli a de Peyrac odviedol Angeliku do svojej kajuty. Tam sa povyzliekal a začal sa sušiť uterákom. Ako človek, čo osobne neznesie byť dlho od slanej vody (ak je to pár hodín, cítim sa, ako keby som chcela vyskočiť z kože!) si vždy pomyslím, že asi sa musel gróf nejak ešte opláchnuť. Hoci... jemu by to po toľkých rokoch na mori asi už vôbec nevadilo ...
Florimondovo zanietenie štúdiom a knihami a úloha grófa v jeho živote skôr ako učiteľa než otca je tiež v súlade s knihou. Veľmi sa mi páčilo, ako Joffrey vysvetľoval veci ohľadom dráhy planét. O tomto som nikdy netušila, a ani mi to nikdy nezišlo na um, keďže fyzika bola pre mňa vždy španielska dedina. Ak mám pravdu povedať, fyzikálno-matematické a chemické rozhovory, čo sa viedli medzi viacerými aktérmi v Toulouse, ma nudili a nikdy som sa ich nepokúšala hlbšie pochopiť. Zato tvoja krátka vsuvka mi pripadala úplne prirodzená, nenásilná a naozaj ma zaujala. A to, ako Cantora vzdelávali aj námorníci, konkrétne Jason a Erikson, bolo tiež skvelé!
5. kapitola alias veľké odhalenie: teraz sa priznám, že len pomerne nedávno som napísala prvú kapitolu na túto istú scénu. Možno by som ju bola niekedy zverejnila, ale keďže si už ty publikovala svoju predstavu, nechám si ju u seba v počítačovom šuplíku
Ale môžem povedať, že reakcia tvojho JP bola veľmi podobná tej u mňa
Užila som si to naplno, aj tie jeho typické protichodné reakcie ohľadom Angeliky, také podobné tým, ktoré už poznáme z časti "Angelika a jej láska". Oceňujem tiež to, ako sa Joffrey pýtal Florimonda na to, či synom Angelika niekedy hovorila o otcovi a Florimondove odpovede naozaj mohli v grófovi vyvolať pocit, že Angelika naňho chcela zabudnúť (tak, ako to poznáme z Peyracových úvah z vyššie spomínanej časti)
6. kapitola: som sa pousmiala nad Florimondovou reakciou nad vzťahom jeho rodičov. Načo by sa nad tým zamýšľal, keď na svete je toľko oveľa zaujímavejších vecí!
Přemýšlel o teorii heliocentrismu, o lovu medvědů s pomocíloveckého nože, o rozeznávání křemenů od živce a o vyrábění výbušnin z ledku.Tyhle otázky mu v současné chvíli přišly mnohem neodkladnější. Môj syn je v takom veku, ako aj náš mladý hrdina a tiež ho takéto veci absolútne nezaujímajú. Láska, vzťahy? Také zbytočnosti...
No a samozrejme, Joffrey a fyzická práca! Najradšej by tomu Colinovi rozbil hlavu, však? Ale nemôže, veď mu zachránil ženu ...Tak aspoň presmeruje svoju energiu a prebytočnú silu tam, kde bude užitočná.
Detail o Abd-el-Mešratovi a jeho plánovanom príchode na Gouldsboro tiež oceňujem!
No a zariaďovanie izby na veži v Goulsbore... ("Neodvažujem sa dúfať," šepkal,"že by ste sa zaujímali o kožušiny na tejto veľkej posteli. A jednako sú veľmi vzácne. Keď som ich vyberal, myslel som na to, aká v nich budete krásna."). Nech už Joffreym zmietali akékoľvek protichodné emócie, akékoľvek pochybnosti, hlboko v srdci - a napriek rozumným úvahám - vždy veril, že Angeliku nájde, že sa k nemu pripojí a budú sa opäť ľúbiť (tak, ako v mladosti) a budú šťastní...
A áno, na scénu nutne musí prísť pán Rochat!!!
Ďakujem za túto dokonalú fikciu - dúfam, že ešte nie je koniec?!
PS: Nečítala som žiaden feedback ohľadom kapitol 2.-6., ktorý tu zanechali ostatné dámy (aby som sa vyhla spoilerom), takže ak ste už mnohé z toho, čo som "vypichla" prediskutovali, nemusí na mňa nik reagovať. Ja si to už teraz konečne všetko poprečitujem a buďte si isté, že sa mi ústa nezavrú!