Diskuse: Paní Carrérová uděluje rady

Stránka 1 z 1  [ 5 příspěvků ]
Autor Zpráva
AnastaziaRodo
Předmět příspěvku: Diskuse: Paní Carrérová uděluje rady
Napsal: 07 pro 2025, 19:50
Rytíři

4poziom.slask.pl

Abigail se má provdat za pana Berna a Precious svižně popsala, jak jde o radu k Angelice. Abigail zjevně považuje Angeliku za ženu zkušenou v choulostivých otázkách manželského života a povznesenou nad hugenotské předsudky, která ona sama sdílí. Navázala jsem ve své fikci na fikci "Precious sa zabáva" a popsala, jak se na Abigail snese příval nevyžádaých rad od samozvané morální autority hugenotských uprchlíků - paní Carrérové. Ale jak se mi často stává, moje hrdinka v běhu vyprávění učinila bez mého přičinění prudkou odbočku a z hlasatelky ženské podřízenosti se vyklubala hugenotská feministka.

Moc by mě zajímalo, co si myslíte o kázání paní Carrérové. Hlavně které problémy, o nichž káže, považujete za naprosto out a které jsou aktuální i dnes.

Precious
Předmět příspěvku: Re: Diskuse: Paní Carrérová uděluje rady
Napsal: 17 pro 2025, 12:06
Královská rodina

Tak toto ma nesmierne potešilo! :ach: Pani Carrérová ako manželská poradkyňa je skvelý nápad: napokon, Abigail asi skutočne niektorá z hugenotiek musela pripraviť na to, ako to v manželstve chodí. Síce vo svojom veku už určite mnohé vedela a videla, ale predpokladám, že to bola tradícia pri každej žene vstupujúcej do manželstva prvýkrát.

Páči sa mi, že si v príbehu použila viacero kontrastov. Prvý: pani Carrérovú poznáme viac-menej ako dobrú, pracovitú ženu, oddanú matku. Tu sa zrazu ukazuje, že pod rúškom manželskej a náboženskej poddajnosti sa skrýva silná a rázna žena, ktorá si o živote nerobí žiadne ilúzie a ani nikomu nehodlá maľovať manželstvo ružovou farbou. Ona asi naozaj musela byť otrlá, statočná žena: pri jedenástich deťoch a neveľmi praktickom manželovi – advokátovi (teda aspoň taký sa mi javí podľa jeho správania a jej reakcií počas vzbury na lodi Gouldsboro) ale nemala na výber...

Druhý kontrast spočíva v radách, ktoré Abigail ten deň dostala: v mojom prevedení romantické a láskavé na vyžiadanie od Angeliky, v Tvojom príbehu nevyžiadané brutálne realistické od pani Carrérovej. Pani hugenotka sa s s ničím nepára, ako hovoríme my Slováci, a pekne-krásne Abigail naloží. A do toho ešte príde aj majster Berne... No chúďa nevesta, chcem vidieť, čo sa jej bude diať v hlave, keď bude zaspávať. Nerozmyslí si to ešte so sobášom? :D ;)

Ďakujem za úžasný, vtipný (schválne, alebo to tak vyšlo?), skvelo napísaný príbeh pretkaný náboženským pohľadom na život (aj s citátmi z Biblie). :applaus: :applaus: :applaus: Kiežby som ja vedela takto tvoriť a vyrozprávať svoje fanfikcie!

Bude aj pokračovanie s Bernom?

PS: teším sa na všetko, čo výjde z tvojho pera. :writer: :applaus:

“We're fickle, stupid beings with poor memories and a great gift for self destruction.” Suzanne Collins, Mockingjay.

moirra
Napsal: 21 pro 2025, 22:32
Moderátor

Precious píše: *  17 pro 2025, 12:06

Ďakujem za úžasný, vtipný (schválne, alebo to tak vyšlo?), skvelo napísaný príbeh pretkaný náboženským pohľadom na život (aj s citátmi z Biblie). :applaus: :applaus: :applaus:

Bude aj pokračovanie s Bernom?

PS: teším sa na všetko, čo vyjde z tvojho pera. :writer: :applaus:
horeuvedené môžem iba podpísať :D

Tak ja sa tu práve chrámem na tomto: A muž není útěcha, ale břemeno, které ti Pán svěřil. :slzici: :ok:

Muži se bijí v prsa, že vedou lidský rod. Ve skutečnosti vedou jenom řeči. :lol:

moja babka vravela že muž je hlava a žena má byť krk ktorý ňou otáča

páči sa mi tá kombinácia vtipných úsudkov a poučných rád :applaus:

Z rád ma zaujala táto, ktorú ja poznám ako krátke porekadlo "svetská sláva, poľná tráva" Keby len ateisti tušili koľko porekadiel má svoje korene v biblii!

Kto s vás si spomína kde a kedy Joffrey de Peyrac narážal na tieto príslovia z biblie?

https://angelique.cz/phpBB321/viewtopic ... 823#p35823

----------------------------------------------------------

PS: sorry ž toľko trvalo kým som si to prečítala ešte raz v kľude a napísala feedback, ale ako každá správna stará mátoha som zasa raz behala po doktoroch :la-polak-fun:

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄

PenelopaW
Napsal: 26 kvě 2026, 12:17
Moderátor

Přiznám se, že s paní Carrerovou se neznáme. Vzbouřenou Angeliku a Angeliku s její láskou jsem četla kdysi, z toho si nepamatuji skoro nic, a pak při re-readingu celé série, z čehož si taky nepamatuji žádné pořádné detaily. Paní Carrérová je ta, co má těch hodně dětí a v čepci vypadá jako mraveneček? Ta, která jako dívka snila o tom, že ji unese pirát? Pokud ano, tak v hlavě jsem si o ní vytvořila trochu jiný obrázek, ta ráznost a asertivita mi k ní úplně nesedly.

Nic to ale nemění na tom, že fikce z pohledu pragmatické hugenotské ženy je krásným kontrastem oproti jemnému rozhovoru z pera Precious. Jak píšeš, Anastazie, kupa věcí tam je skutečně aktuální i dnes. Kupř. v posledních dnech na mě útočí příběh jedné dlouholeté kamarádky, která postupně přišla o iluze a která by určitě souhlasila s výroky, které vypíchla Moirra, o tom, že muž je břemeno. Zvláštní ovšem je, že dotyčná se nezamýšlí nad svojí rolí v příběhu :).

Abigail je sice taková zaražená až submisivní, jen občas něco nesměle namítne, ale líbí se mi, jak si stojí za svojí představou a očekáváními. A já spolu s ní vím, že to nutně nemusí skončit špatně a vadnutím květin zvaných láska :).

Čemu se klaním je, jak dokážeš text prošpikovat citáty a výroky, kdy postavy nejen působí plnokrevně a věrohodně, ale poukazuje to na Tvoji erudici a znalosti stojící v pozadí příběhu.

AnastaziaRodo
Napsal: 29 kvě 2026, 09:19
Rytíři

Paní Carrérová není tak atraktivní hrdinkou jako Angelika nebo Abigail, ale vedla běžný život své doby. Práce v domácnosti, opomíjení a upozaďování v životě, nesplněné sny /jako ten o vášnivém pirátovi/. Snažila jsem ji ukázat autentickou a jsem moc ráda, že proti snaze autorky vykreslit suchou, přísnou matrónu, vykoukla její vědoucí, nespoutaná a ironická stránka.

Stránka 1 z 1  [ 5 příspěvků ]
Zpět na „Čtenářské sny: diskuse“
Přejít na: