Sob píše: * | 23 bře 2021, 23:20 |
Moiro, Děkuji za odpověď. Fórum o historii hrabat z Tolouse jsem už prostudovala. Obdivuji, kolik informaci jsi objevila. Už se podařilo zjistit, proč AG vybrala pro Joffreye příjmení Peyrac ?
Hm
ja by som povedala že preto že mu nechela dať nejaké obvyklé meno aby sa to nebilo z historickými rešeršami, a možno sa jej páčilo - ale nejaký extra dôvod k tomu nevidím.
Čo je však nad slnko jasnejšie, Joffrey, aj keď bol ako pani AG napísala posledným potomkom grófov Toulouských, už priezvisko de Toulouse nosiť nemohol, pretože titul Toulouského Grófa už dávno prešiel na Francúzsku korunu.
Tie priezviská ako u Angeliky de Monteloup často súviseli s menom panstva - preto som sa hrabala kade tade po Francii a hľadala niečo ako usadlosť Peyrac.
Niekde som rešeršovala celé jeho priezvisko - musím sa pozrieť do mojej zložky na počítači k tejto tématike, v ktorej je 100 krát viac informácii ako čo som tu pridala.
No nevravím? Práve som to našla, a hneď s tým dopilovala pokračovanie k mojej starej fikcii.
Takže poďme k priezvisku
PEYRAC
pani AG má rada v knihách používala skomoleniny skutočných mien, ak si z nich chcela vyrobiť svoju celkom vlastnú postavu. V tomto prípade musím ale fakt uznať že v tom čase ešte vo Francii nebol ustálený pravopis, a aj Andijosa nájdeme v historických záznamoch raz pod menom Andijos a inokedy zasa Audijos či dokonca Dandijos.
Peyrac-Minervious
Peyriac-Minervois (Occitan: Peiriac de Menerbés) je francúzska obec, ktorá sa nachádza v provincii Aude v regióne Occitanie. Jeho obyvatelia sa nazývajú Peyriacois, Peyriacoises. Po Slovensky jednoducho Peyracovci.
Toto vidiecke mesto. sa nachádza medzi pohorím Montagne Noire (Čierná hora) a horou Alaric severovýchodne od Carcassonne, asi štyridsať kilometrov od Narbonne. Hraničí s departementom Hérault. Peyriac-Minervois je aj srdcom vinárskeho panstva Minervois. Dnešné mestské územie zahŕňa aj enklávu smerom na severovýchod, oddelenú iba sto metrov od obcí Trausse a Rieux-Minervois. Rieka, ktorá túto enklávu križuje, je Argent-Double. Peyriac sa nachádza na jej pravom brehu. Jeho podnebie je zvyčajne stredomorské, slnečné a s časti veterné.
Neďaleko je aj baňa v Salsigne a tiež sa na blízku ťaží ružový mramor z ktorého je postavená radnica v Toulouse, určite zdobil aj Toulousky palác a tiež je z neho veľa použitého aj v samotnom Versailles ale aj postavené stĺporadie nového veľkého Trianonu.
Hrad de Peyriac a jeho história
V Peyrac-Minervious bolo ako opevnené mesto citované už v roku 1070.
V okolí tejto dediny sa nachádzajú starodávne pozostatky rímskej vily a fragmenty starej rímskej mozaiky.
Obec Peyriac patrila v 11. storočí grófom z Carcassonne a vikomtom z Minerve, neskoršie sa stala hlavnym grófstvom rodiny de Grave z Leucate. V roku 1211 sa križiaci zmocnili pevnosti Minerva. Peyriac a Rieux sú jediné miesta v v provinci Minervois, ktoré obliehaniu odolali. Éléazar de Grave, gróf de Peyriac, prijal katarizmus a rozhodol sa podporiť stranu grófov z Toulouse, Carcassonne a Foix.
Na začiatku 13. storočia počas albigénskej križiackej výpravy panstvo Peyriac prešlo do rúk rytierov Rádu svätého Jána z Jeruzalema, ktorí toto vlastnili až do revolúcie. Keď križiaci napadli Minervu, nachádzal sa Éléazar de Grave, gróf de Peyriac v Peyriaci, ktoré patrilo jeho otcovi. Bránil sa tam celé dva dni pred tým do Rieux, ktorý mal lepšiu obranu. Simon de Montfort ho napadol a vzal do zajatia. Celý majetok bol skonfiškovaný. Kráľ Ľudovít IX.daroval polovicu grófstva Peyriac svojim bratom Pierrovi a Arnaudovi de Grave.
Starodávny hrad de Peyrac:
jeho studňa: