pridávam skvelý citát od Penelopy kde Colin cituje farára z rodnej dediny. Dauphine tú dedinu dokonca osobne navštívila.
PenelopaW píše:
Colin ta slova Angelice řekl v Meknésu, když se před samotným útěkem schovávali u Židů v melláhu. "Načapal" ji při rozhovoru s markýzem, jemuž vyprávěla o nejnovější módě u dvora, a následně stanovil, že si s ní nikdo z mužů ve skupině nesmí nic začít (dokud nebudou na křesťanské půdě).
Colin Paturel zůstal v místnosti a přistoupil k Angelice.
„Slyšela jste, co jsem říkal. Také souhlasíte?“
„Samozřejmě. Děkuji vám, pane.“
„Neříkal jsem to jen kvůli vám. Taky kvůli nám. Kdyby během takové výpravy, jako je naše, došlo k hádkám, znamenalo by to jistou zkázu. A kdo drží jablko sváru od chvíle, co svět světem stojí? Žena.
Jak říkal pan farář ze Saint-Valéry-en-Caux: Synku, žena je plamen, chlap je koudel a ďábel fouká.
Nechtěl jsem vás brát s sebou. Vzali jsme vás jen kvůli starému Savarymu. Židé bez vás nechtěli nic podniknout, dokonce ani za peníze ne. Jen neradi někoho přijímají mezi sebe, ale když to udělají, pak je jedním z nich. Tak to bylo i se Savarym. Přijali ho za svého. On chtěl, abychom vás za každou cenu dostali z harému. Museli jsme splnit jeho poslední přání. Dobrá. Měl jsem Savaryho rád. Byl to báječný člověk, jen co je pravda. Ten uměl věcí!… Stotisíckrát víc než my všichni dohromady. Takže vás berem. Musím ovšem i vás požádat, abyste se držela co nejvíc zpátky. Jste žena, která něco prožila. To je zřejmé podle toho, jak jednáte s muži. Nezapomínejte, že chlapi, co jdou s námi, žili několik let bez ženy. Není třeba jim příliš brzy připomínat, o co všechno přišli. Seďte v koutě se závojem na obličeji jako muslimky. Není to tak špatná móda… Jasné?“
Angeliky se jeho proslov dotkl. Přestože uznávala, že má v podstatě pravdu, tón, jakým s ní mluvil, se jí naprosto nezamlouval. Copak si snad myslí, že ji ti chlupatí, zarostlí, bledí a páchnoucí
křesťané tak přitahují? Nechtěla by je ani za všechny peníze světa. Když se má držet stranou, prosím, klidně bude. Odpověděla poněkud ironicky:
„Rozkaz, Veličenstvo.“