Ja myslím že tento dopis sme tu ešte nemali:
Tu je ďalší hľadač kameňa mudrcov, ktorý tvrdí, že ho našiel, a chce o tom čestne informovať kráľa. Pán de Mégrigny je ten, kto tvrdí, že objavil toto tajomstvo, ale že mu ho ukradol jeho sluha a odniesol si ho spolu s viacerými pripravenými materiálmi a všetkým, čo je potrebné na dokončenie veľkého diela. Na základe toho mi kráľ nariadil, aby som vydal príkaz, ktorý som vám poslal, aby ste tohto sluhu zatkli. Keď ho zatknete, musíte ho držať u seba a čo je dôležitejšie ako všetko ostatné, je mať pripravený prášok a ostatné veci, ktoré spomínaný pán de Mégrigny tvrdí, že má. On vám poskytne podrobnejšie informácie. Tento prach a ostatné náradie uchovávajte veľmi starostlivo a nikomu ich nevydávajte, ani pánovi de Mégrigny. Ale dajte mi vedieť, aby som potom spolu s pánom de Mégrigny mohol zistiť, na čo ich môžem použiť. Keďže medzi práškami by mohlo byť niečo podozrivé, myslím, že bude dobré, ak to všetko vložíte do škatuľky, v prítomnosti tohto sluhu ju zapečatíte a pečať odovzdáte jemu, aby ju neskôr v jeho prítomnosti odstránil, ak by bolo potrebné konať v súdnom konaní.
Mne s toho dopisu jasne vyplýva že nikto neveril nikomu.
Adresovaný je Desgrezovi a písal ho Phélypeaux de Pontchartrain, sekretár námorníctva (secrétaire d'Etat de la Marine et de la Maison du roi)
https://www.persee.fr/doc/corr_0000-000 ... 703_0000_1
Mne to meno bolo okamžite povedomé, v súvislosti z Desgrezovou dcérou, a vidím že som sa nemýlila:
Vďaka spojenectvu medzi rodinami Beauharnais a Phélypeaux sa stal bratrancom kancelára a ministra námorníctva Louisa Phélypeauxa de Pontchartraina. Syn tohto posledného, Jérôme Phélypeaux de Pontchartrain, hľadá spojenectvo pre svojho chránenca. V roku 1691 ho ožení s Françoise, dcérou pána Françoisa Desgreza, bohatého a slávneho člena parížskej polície.
ZDROJ:
https://fr.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A ... o%C3%ABche
Keďže sa u tejto rodiny jednalo o vysokú šľachtu, som naďalej presvedčená že Desgrez patril prinajmenšom k nižšej šľachte,
keď jeho dcéru považovali za dobrú partiu.
na inom mieste sa píše:
Desgrez bol jedným z najschopnejších agentov generálneho poručíka polície. (Reyneho)
čím je jasne povedané že bol vlastne to čomu sa neskoršie hovorilo hlavný vyšetrovací komisár
Originál text:
Desgrez était l'un des plus habiles agents du lieutenant général de police
A myslím že toto sme tu tiež ešte nemali. Zdá sa že Desgrez asistoval častejšie pri popravách.
List La Reynieho Colbertovi z 26. novembra 1674 ho informoval, že budú odsúdení, prví traja na smrť sťatím hlavy, posledný na obesenie pred Bastilou, pričom Préaux a van den Enden budú predtým podrobení výsluchu. La Reynie chcel, aby to isté platilo aj pre rytiera de Rohana, ale komora Arsenalu mu ušetrila poníženie a bolesť. La Reynie ďalej informoval Colberta, že rozsudok bol odložený na nasledujúci deň, aby poprava mohla prebehnúť v ten istý deň. „ Prosím vás, dodal, dajte mi vedieť, či je potrebné vybrať spovedníka pre pána de Rohana; otec Bourdaloue ešte o poludní nebol spokojný.“ Od tohto momentu až do poslednej hodiny sa La Reynieho listy striedali.
27. novembra 1674 o siedmej hodine ráno napísal jednému zo svojich agentov: „Dajte mi prostredníctvom pána Desgreza vedieť všetko, čo sa stane pri vynesení rozsudku, najmä pokiaľ ide o pána de Rohana, a ak sa stane niečo dôležité, napíšte mi to na kúsok papiera a odovzdajte to pánovi Desgrezovi, ktorý to odovzdá do Bastily. Tu je posol zo Saint-Germain, ktorý čaká na to, o čo vás žiadam, a ktorého pošlem ihneď... Súčasník tvrdil, že Ľudovít XIV. by udelil milosť rytierovi de Rohanovi, keby sa neobával, že by to vyzeralo, ako keby podľahol vplyvu Colberta, o ktorom sa predpokladalo, že má na tom záujem kvôli svojmu zaťovi, vojvodovi de Chevreuse, ktorého príbuzným bol rytier de Rohan. Aby sa zbavil akýchkoľvek dôvodov na špekulácie, Colbert na niekoľko dní opustil dvor a La Reynie adresoval svoje posledné listy do Seignelay. Ušľachtilé privilégium génia! Skúsili sa predstaviť hru Cinna, ale Ľudovít XIV. zostal neoblomný a údajne tvrdil, že ide o Francúzsko, nie o neho, a že nie je voľný odpustiť ľuďom, ktorí sprisahali so zahraničím. Boli teda vydané najvyššie rozkazy.
27. novembra o desiatej hodine ráno La Reynie informoval Seignelaya, že všetky opatrenia sú prijaté, vojská (policajné) sú pripravené a reťaze na hlavných cestách vedúcich k ulici Saint-Antoine sú napnuté. Zároveň ho informoval, že rytier de Rohan, pokorný a zároveň odvážny, prijal sväté prijímanie s veľkou zbožnosťou a že otec Bourdaloue bol vyzvaný, aby neurobil nič, čo by mohlo v poslednej chvíli zabrániť jeho priznaniu k zločinu proti štátu. Ďalší list oznamoval Seignelayovi, že van den Enden, keď bol vypočúvaný, opäť obvinil rytiera de Rohana, ktorého vraj viackrát počul hovoriť: „Keby sme tak mohli dostať kráľa!“ Nakoniec o siedmej hodine La Reynie podal správu o poprave. Rohan zomrel ako kresťan, s pokornou pevnosťou, ale bez toho, aby sa dokázal zmieriť s tým, že sa musí chladnokrvne pozerať na svojho udavača. Aby sa predišlo akýmkoľvek násilným výčitkám, podľa La Reynieho „toho úbohého cudzinca umiestnili na oddelené miesto“ a bol to jediný, kto, napriek tomu, čo sa hovorilo, zomrel zbabelo. Hoci sa na poprave zúčastnilo nesmierne množstvo ľudí, prebehla v nezvyčajnom pokoji. Na druhý deň sa La Reynie vrátil k obžalovaným, ktorí mali byť ešte súdení, a rozhodol o ich prepustení na slobodu s odôvodnením, že ak sa o tom v rozsudku ani nezmienil, bolo to z dôvodu ich predpokladanej neviny.
La Police sous Louis XIV - Nicolas de La Reynie - Strana 838
ZDROJ:
https://fr.wikisource.org/wiki/La_Polic ... _La_Reynie
teraz môžeme špekulovať o tom prečo a za akým účelom napínali tie reťaze.

predpokladám aby niekto nemohol na koni či na koči prejsť? niečo ako predchodca dnešných betonových zátaras?
k tomu pripadu ROHAN som niečo našla:
Rohan bol uväznený v Bastille a odsúdený na smrť za urážku majestátu, avšak na rozdiel od svojich spoluspiklencov nebol predtým mučený. (pretože bol sľachtic, to isté si myslela Angelika aj že Joffrey bude ušetrený mučenia) Louis de Rohan, Préaux a markíza boli 27. novembra 1674 popravení sťatím hlavy pred vchodom do Bastilly v Rue Saint-Antoine. Van den Enden bol obesený.
Jeho majetok bol skonfiškovaný, neskôr však vrátený jeho matke.
Voltaire napísal o tomto sprisahaní: „Bola to skôr zle naplánovaná zbabelá zrada ako sprisahanie.“
https://de.wikipedia.org/wiki/Louis_de_ ... Chevalier)