Piksaret / Piskaret / Piscaret

Stránka 1 z 1  [ 7 příspěvků ]
Autor Zpráva
moirra
Předmět příspěvku: Piksaret / Piskaret / Piscaret
Napsal: 01 srp 2014, 15:50
Moderátor

4poziom.slask.pl

Angelikin roztomily priatel PISKARET alias Piscaret ...(Piksaret v nasich knihach)
si celkom iste zasluzi vlastnu rubriku v Postavach... :mrgreen: :mrgreen:

[ img ]

Tuto jeden clanocek o jeho hrdinskych skutkoch:

http://www.warpaths2peacepipes.com/nati ... skaret.htm

(neskorsie prelozim)

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄

fantina
Předmět příspěvku: Re: PIKSARET ♣ PISKARET alias Piscaret ♣
Napsal: 02 srp 2014, 16:18
Administrátor

Ach Moirro, udělala jsi mi radost, že jsi to našla. Minule jsem trochu opomněla ti pogratulovat, že mimo tvůrčího talentu máš ještě talent na vize :wink: Je dobře, že se ti zjevují postavy, které se v románu vyskytují a byly skutečné a my o tom ani nevěděly. Ale to asi bude tím, že má zkomolené jméno a bylo obtížné ho dohledat. :roll:
Podle těchhle informací by pak mohla Jeanne doplnit řádek "ve skutečnosti" v jeho profilu postav http://angelique.cz/postavy.php?postava=999. Určitě by stálo za zmínku jeho pravé jméno. :)

moirra
Předmět příspěvku: Re: PIKSARET ♣ PISKARET alias Piscaret ♣
Napsal: 02 srp 2014, 17:11
Moderátor

fantina píše:
Ach Moirro, udělala jsi mi radost, že jsi to našla. Minule jsem trochu opomněla ti pogratulovat, že mimo tvůrčího talentu máš ještě talent na vize :wink: Je dobře, že se ti zjevují postavy, které se v románu vyskytují a byly skutečné a my o tom ani nevěděly. Ale to asi bude tím, že má zkomolené jméno a bylo obtížné ho dohledat. :roll:
Dakujem Fantina. :mrgreen:
ja neviem preco ale takmer vzdy sa mi podarilo napisat Piksaret naopak cize Piskaret (mam pocit ze som to vzdy aj tak skomolene v knihe citala) a to bolo napokon spravne.
Nuz myslim ze pani AG jeho povahu v knihe opisala perfektne,
pretoze ked mi pomohol hladat Catarunk tak hned si rozkazal ze chce aby sme sa dozvedeli
o jeho hrdinskych cinoch v boji proti Irokezom. :twisted: :lol: :lol:
Co som mu zatial splnila aspon na anglickom fore. :idea:

Takze dnes som uz polovicu toho dlhokanskeho pribehu prelozila do Slovenciny a Nemciny,
ostava uz len doprekladat druhe polovice..ale to zasa za podmienky ze mi presne vysvetli kde bolo Wapassu.
Ked uz sa chvali ze tam ma zmapovany kazdy strom v tom lese ;-) :mrgreen:

Popritom som zistila ze cast jeho pribehu pouzila aj pani AG vo svojej knihe. :wink:

moirra
Předmět příspěvku: Re: Piksaret / Piskaret / Piscaret
Napsal: 15 lis 2025, 11:57
Moderátor

Piksaret je prudce přerušil s tím, že zajatkyně přece nebude debatovat o vlastním výkupném, to že si vyřídí sám s Tekonderogou, Vládcem hromu.
"Chceš, abych tě k němu odvedla?" nabídla mu Angelika, když
zjistila, že nemá dobrou náladu.
"Umím si ho najít sám," prohlásil Piksaret povýšeně.
Co je to s ním najednou? Je to s podivem, ale Piksaret, ten veselý vtipálek, byl najednou skutečně ustaraný. V očích černých
jako trnky se zračilo soustředění a natolik zvážněl, že jeho zářivá maska jako by najednou ztvrdla a znehybněla a začala působit skutečně děsivě. Rozhlížel se kolem sebe, tentokrát však už ne zvědavě, spíš podezíravě, jako by cosi větřil. Pak se konečky prstů dotkl Angeličina čela.
"Hroziti nebezpečí," zabručel. "Vím to, cítím to."
To prohlášení Angeliku vyděsilo.
Neměla ráda, když divoši stejně jako prostáček Adhemar vyrukovali se svými tajemnými výstrahami. Hrozilo totiž vážné nebezpečí, že budou mít pravdu. "Jaké nebezpečí, Piksarete, prozraď mi to."
"Nevím." Potřásl vlasy propletenými liščími tlapami.
"Jsi pokřtěná?" zeptal se s výrazem jezuitského zpovědníka, :indian: + :priest: který se naprosto nehodil k jeho grotesknímu pomalování.
"Jistěže jsem. Už jsem ti to říkala."
"Tak se modli k Panně Marii a všem ostatním svatým. Nic jiného nemůžeš dělat. Modli se, modli a zase modli," nabádal ji slavnostně. Vztáhl paže k namaštěné kštici, něco tam hledal a pak vymotal jednu ze svých mnoha ozdob, růženec s velkými zrnky ukončený dřevěným křížem, a pověsil ho Angelice na krk. Pak ji třikrát pokřižoval a odříkával přitom posvátnou formuli:
Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého...
Poté vyskočil a uchopil oštěp. "Pospěšme si," nařídil svým dvěma nohsledům.
"Musíme vyrazit, dokud nezaplaví naše lesy Irokézové.

OBRAZ HURONA

[ img ]

Jezuiti v tom období krstili Hurónov ako na bežiacom páse, z niektorých sa stali doslova fanatickí operení katolici. :indian: + :priest: Narozprávali im aj že protestanti zavraždili pána - a tým vyvolali ďalšie krvavé boje medzi Indiánmi.

Omylom som našla na stránke Rakúskej národnej knižnice vynikajúcu mapu z nášho obdobia - z názvom JESUITI v Kanade datujú ju okolo roku 1657.

Tuto si môžete pozrieť aj jednotlivé detaily z mapy. Autorom map s kresbami je Jezuita Francesco Giuseppe Bressani

https://www.onb.ac.at/sammlungen/karten ... da-um-1650

Preklad textu:

Oblasť okolo Veľkých jazier bola osídlená kmeňom Algonkinov. Medzi nimi sa usadili Irokézi, ktorí boli nepriateľmi Hurónov. Európania sa čoskoro ocitli zapletení do sporov medzi indiánskymi kmeňmi. Francúzi podporovali Hurónov, Briti víťazných Irokézov, čím oslabili pozíciu francúzskych osadníkov a misionárov.

Od roku 1624 pôsobili jezuiti v Kanade a museli každoročne podávať správy o svojich úspechoch. Tieto správy, uverejnené v „Relations des Jesuits“, obsahujú cenné informácie o Kanade a jej obyvateľoch. Tento jezuita napísal pojednanie o činnosti svojho rádu v Nova Francia, ku ktorému priložil aj mapu. Bressani pôsobil v rokoch 1642 až 1651 ako misionár u Hurónov a po ich zániku sa vrátil do Európy. Mapa zobrazuje územie, ktoré Francúzi považovali za svoju kolóniu, od Veľkých jazier po ústí rieky Svätého Vavrinca a americké východné pobrežie medzi zátokou Chesapeake Bay a Newfoundlandom.

Z etnografického hľadiska sú zaujímavé naturalistické zobrazenia každodenného života indiánov: chaty z kôry, zasadnutie rady, ženy nesúce deti na chrbte, lov s lukom a šípmi. Obzvlášť pôsobivý je veľký obrázok mučenia niekoľkých jezuitov. Vytvoril ju Giovanni Frederico Pesca podľa obrazu, ktorý sa nachádza v Quebecu. Existujú len dva kompletné exempláre tejto mapy (Rakúska národná knižnica a Bibliothèque nationale, Paríž).

[ img ]

Sob
Napsal: 15 lis 2025, 15:19
Vévodové

Moiro, Mapa je skvělý objev

moirra
Napsal: 16 lis 2025, 14:32
Moderátor

Všimla si si kde :indian: Piskaret ten svoj ruženec mal? :D Mám si to predstavovať tak, že to nosil vo vlasoch ako Angelika perly? :mrgreen:

Tuto je muzeum pod holým nebom v Kanade. Je to jezuitská misia, taká v ktorej žili Huróni aj zo svojimi psami - vidíme tam aj Hurónsky Wigwam. Toto všetko opísala v kánone pani AG. Je tm viacero fotografii, takže si môžeme spraviť predstavu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sainte-Ma ... the_Hurons

[ img ]

Ešte som zabudla pridať niečo o tom slovnom spojení HURÓNSKY SMIECH , ktorý som rešeršovala. Zaujímavé že sa toto slovné spojenie dostalo aj do slovanských jazykov. Síce pár jazykovedcov tvrdí že v angličtine to slovné spojenie neexistuje, ale to je blbosť. našla som to aj v článkoch aj v anglických knihách.

Čeština: Proč se vůbec říká HURONSKÝ smích? (ZDROJ: ptejte se knihovny)

huronsky smich - hlucne, bujne, nevazane veseli prechazejici az do kriku, revu Huroni - indiansky kmen, znamy z indianek J.F.Coopera
Zdroj: Slovnik ceske frazeologie a idiomatiky: vyrazy neslovesne. Praha: Academia, 1988

Slovenčina: HURONSKÝ SMIECH: hlasný, prudký, neviazaný smiech
poznáme aj hurónsky rev, (spustil hurónsky rev) hurónsky vresk (veľký krik)

Hľa, a tuto článoček o tom ako Hurónsky smiech prospieva duši. Vraj je lepší než ibuprofen. :P

Naši dávní předkové se zřejmě smáli dříve, než začali používat jazyk. A když si později jazyk osvojili, dařilo se jim s jeho pomocí vyvolávat úsměv na tváři jiných ještě lépe.

https://www.idnes.cz/technet/veda/huron ... 5_veda_mla

Sob
Napsal: 16 lis 2025, 14:39
Vévodové

Růženec měl zamotaný ve vlasech. To mě při prvním čtení hodně překvapilo :D Záběry z muzea jsou skvělé.

Stránka 1 z 1  [ 7 příspěvků ]
Zpět na „Postavy v Angelice“
Přejít na: