U módy tohoto období mi přijdou hrozně divné ty rukávy - manžety kabátu končí někde u loktů a pak ty divně zřasené košile... Přiznávám, že i mně by se ten justacorps líbil víc, ale co naplat, když je člověk věrný historii
. Košile je "zřasená" stužkami?
Přesouvám diskuzi ze sekce Čtenářské výtvory, kde jsme diskutovaly střih a detaily Filipova oděvu z let 1665/1666.
Vybrala jsem pro ilustraci několik obrazů, zobrazující toto období. Ona ta móda z našeho pohledu prostě nebyla tak elegantní, proto si myslím, že i třeba v Borderieho filmech vytvořili kostýmy spíš tak z 90. let 17. století, které jsou naší estetice už bližší.
Když bych to obecně shrnula (dle odkoukaných obrázků, střihy jsem se opravdu neprobírala):
-
kabátce (justacorps) se postupně prodloužily nad/ke kolenům (narozdíl od předchozích kabátků do pasu), mají zatím spíš rovný střih (projmuté začnou být až v průběhu 70. let). Buď se nosí rozepnutý, nebo zapnutý na prsou a otevřený v dolní části.
-
Rukávy kabátců jsou nad lokty, občas s ohrnutou manžetou nebo jen volánem a stužkami.
-
Rukávy košile jsou objemné, různě nabírané, podvázané stužkami, zakončené stužkami nebo krajkou.
- Pod kabátem se občas objevuje
vesta, někde jsem našla kratší do pasu, jinde delší, někde žádnou.
- Občas se objevuje i
pláštík - pelerínka.
-
Kalhoty jsou užší než původní rhingrave, ale stále poměrně široké, nabírané, často zdobené stuhami v pase nebo pod koleny.
-
Doplňky: klobouk je někde napůl mezi širákem s okrouhlou krempou a třírohým, nosí se buď límce (trochu jiný tvar než původní klasické obdelníkové) nebo vázanky (někdy doplněné barevnou mašlí), kord je často upevněn na šerpě přes rameno, střevíce jsou na podpatku s přeskou, občas stuhou nebo "přehnutým" jazykem.
- samozřejmě ještě doznívá móda z předchozích dekád - krátký kabátek a rhingrave, stejně jako to AG zmiňuje v 2. díle.
- určitě také existovalo mnoho vyjímek a interpretací, stejně jako v dnešní módě
Výřez z obrazu "Colbert Presenting the Members of the Royal Academy of Sciences to Louis XIV in 1667, c. 1680."
Portrét Aleksandera Ostrogski z roku 1670 (to sice nebyl Francouz, ale oděv francouzské módě podle mě odpovídá)
"Slavnostní vjezd Ludvíka XIV. a Marie-Terezy do Arrasu 30.7.1667"
Tenhle obrázek nevím odkud je, ale je na něm Ludvík XIV. předpokládám přibližné v době přelomu 60. a 70. let. Přidala jsem ho kvůli detailu rukávů podvázaných stuhami.