Moderátor
|
|
Offline |
|
Kontaktovat uživatele: SZ
|
| |
|
|
Ano, byl to opat Jan, když u něj Buřička z Poitou našla azyl.
„Jste jedna z těch žen, které potřebují bojovat, aby se cítily samy sebou a aby – ach ano, i to se stává – zůstaly krásné a mladé. Copak vy byste se snad spokojila s každodenním všedním životem s vyšíváním v ruce, nebo snad dokonce se životem frivolním?“
„Já už ani nevím. Někdy mi připadá, že jsem zrozená pro prosté venkovské štěstí. Milovat jednoho muže, být s dětmi kolem stolu a péci pro ně koláče. Všechny ženy si v koutku srdce hýčkají tenhle obraz, i ty nejzvrhlejší, i ty nejfrivolnější. A stejně jako všechny ženy i já toužila po bohatství pro radost, kterou s sebou přináší: šperky, obdiv mužů… Jenže rychle jsem si uvědomila: nejsem ani spokojená, tím méně šťastná… Nevyhovovalo mi to. Vášnivě jsem však milovala svou roli velitele ve válce. Řeknete mi: žena není stvořena, aby prolévala krev, to není přirozené. Ale já miluju válku. Lhala bych, kdybych tvrdila opak. Dobrodružství, bitky, očekávání vítězství, dávat dohromady rozptýlené síly a vytyčit jim cíl. A dokonce i strach, úzkost, naději, že zachráním beznadějnou situaci: vyhovovalo mi to. Jistěže jsem trpěla během těch dvou uplynulých let, nikdy jsem se však nenudila.“
„Skutečně se říká, že pro muže – a zvlášť pro ženu – je jedna ze základních podmínek štěstí nenudit se.“
„Vás má přiznání nešokují? Jak mi vysvětlíte ty protiklady?“
„Lidská bytost je schopna tolika věcí. To tvoří základ dobrodružství jejího života, kde se prolíná zlo i dobro, vzpoura a poddanství, něha i krutost.“
Šeptal:
„Všeliká věc má jistý s, a každé předsevzetí pod nebem svou chvíli. Jest čas rození i čas umírání, čas sázení a čas vykopání, což vsazeno bývá; Čas mordování a čas hojení, čas hoření a čas
stavení; Čas pláče a čas smíchu, čas smutku a čas proskakování; Čas rozmítání kamení a čas shromažďování kamení, čas objímání a čas vzdálení se od objímání; Čas hledání a čas ztracení, čas chování a čas zavržení; Čas roztrhování a čas sšívání, čas mlčení a čas mluvení; Čas milování a čas nenávidění, čas boje a čas pokoje.“
„Kdo to řekl?“
„Jeden z největších mudrců bible. Kazatel.“
Po všech těch citátech z Nového světa jsem si říkala, že by si tu prostor zasloužil i tento pán. Pasáže, kdy s Angelikou v klášteře rozmlouvá, patří pro mne k jednomu z vrcholů celé série. Přemýšlela jsem, co zadat, a říkala si, že takhle vytrženo z kontextu by Vás to mohlo hezky zmást . Moirro, nemyslela jsi tou první otázkou na Ninon?
Předávám Mimi zasloužené slovo.
|
|