Milenka Kráľa-Slnka – Spoveď starej dámy
Autor: Kamila Pintér
ak si chcete stiahnuť 83 stranovú pdf ukážku dajte si do google vyhladávača nasledujúce heslo:
Milenka Kráľa Slnka Spoveď starej dámy pdf
OBSAH:
Versailles, Ľudovít XIV., markíza de Motespan, vojny, obrovský hospodársky a politický rozmach, veľká travičská aféra, legendy, klebety a fámy. Ako to bolo naozaj?
Román sa odohráva v rušných časoch vojen, vnútorných nepokojov a prvých „oficiálnych“ čiernych omší za vlády Ľudovíta XIV. Prvá čierna omša sa konala v roku 1666 vo Francúzsku.
Čo robil kráľ a jeho poradcovia preto, aby sa tieto temné praktiky nerozširovali? Prečo bol Ľudovít XIV. nazývaný Kráľ-Slnko? Bola madame de Montespan naozaj travička a nemravnica, ako sa to zachovalo v histórii? Mal kráľ brata či iného dvojníka, ako je to spomínané v iných románoch?
Boli väzenia bez súdov iba svojvôľa kráľa? Čo mali spoločné francúzsky kráľ Ľudovít XIV. a ruský cár Peter I. (Už to tu máme zasa )
Myslím že skúsené Angelikoložky sa na ukážke z knihy skvele pobavia:
23. Fouquetov zločin
„Drahý Nicolas, máme pre vás nepríjemnú správu. Udala vás,“ začal kráľ.
„Čo? Kto?“
„La chèvre,“ odpovedal biskup.
„Ako ste sa to dozvedeli, Richelieu?“
„Bola, našťastie, na spovedi, a teraz viem všetky klebety tohto dvora.“
„Komu ma udala?“
„Radšej sa ani nepýtajte – Bossuetovi!“
„Tak to je zlé, veľmi zlé. Potvora jedna! To mám za to, že som odmietol jej nadbiehanie.“
„Takže ohrdená milenka?“
„Kdeže milenka! Ježibaba to je! Ona ňou iba chcela byť. Je to veľmi zlé?“
„Ešte horšie, ako si myslíte. Podľa cirkevného zákona ste spáchali najťažší zločin a inkvizícia vás nielenže môže upáliť, ale zhabe vám celý majetok.“
„To snáď nie?!“
„Žiaľ, áno. Spomeňte si na Peyraca … ani kráľ proti tomu nemôže nič robiť.“
„Čo spravíme?“
„Musíme vás nejako ukryť,“ povedal kráľ.
„Kde ma chcete ukryť? Na to, aby som roky trčal niekde na Martiniqueu nemám čas!“
„Martinique je dosť od ruky. Ukryjeme vás tu, na kráľovskom dvore,“ ozvala sa Anna Rakúska.
„Nepočuli sme prichádzať vaše veličenstvo,“ poznamenal prekvapený kráľ.
„Nechcela som rušiť vašu poradu, ale zdá sa, že vec je veľmi vážna. Ospravedlňujem sa, že som prišla nevhod, ale prišla som po slečnu de Tonnay-Charente, ak dovolíte.“
Celý odstavec:
http://preludi.eu/?p=3568