První díl = Zabili královnu! (odehrává se cca v letech 1679 - 1683)
Díl druhý = Králova komnata
Hlavní hrdinkou je Charlotta de Fontenac (komu její jméno připomíná pana guvernéra, nemýlí se, její rodina údajně pochází z Gaskoňska

Můj verdikt:
Benzoni píše historické romány, ale oproti AG je její styl hodně jednoduchý a takový - zní to nehezky - řekla bych plytký. Čtivé to je, ale připadalo mi to - ve srovnání s Angelikou - hodně prázdné. A plné stereotypů (např. postava Liselotte přímo křičí stereotypy o nařvaných Němcích, kteří jsou hluční, milují klobásy a zelí a nemají vkus v odívání). Ovšem kniha líčí ve velmi netradičním pohledu Mme de Monstespan (která je zde vyloženě kladnou postavou, která hlavní hrdinka pokradmu pomáhá), Mme de Maintenon (v knize největší mrcha, intrikánka, Liselotte se o ní dokonce opakovaně vyjadřuje jako o ku*vě!) a Ludvíka XIV. (chladný, sebestředný, machiavelistický intrikán). Hlavní hrdinka je údajně velmi podobná králově první lásce Valliérová (já tedy myslela, že první láskou byla Manciniová?), ale její genetická výbava ani tento fakt nejsou v prvním díle výrazněji rozpracovány.
Kdo má zájem přečíst si něco o policii, tak dost pozornosti je zde věnováno panu de La Reynie (líčen ve velmi romantickém duchu!) a pozadí Travičské aféry. Mj. jsem poprvé zde narazila na složení Chambre ardente, které jsem jinde zatím nevyčetla.
Též kniha obsahuje zmínku o Aféře malého prodavače s oplatkami - ta je však oproti kánonu zasazena do 80. let (1682??).