Na Dashino naléhání sem umísťuji takové malé téma na diskuzi: Jde o to, zda by Joffrey de Peyrac měl u dvora nosit paruku. Prosím nesmějte se mi, vím, že to vypadá na první pohled jako prostoduchá a povrchní otázka , ale když se vám bude chtít, pojďte se se mnou nad tou povrchní otázkou trošku zamyslet.
V době, kdy se Angelika odehrává, byla paruka nedílnou součástí pánského oděvu všech vyšších vrstev. Poukazovala na určité postavení a důstojnost s ním spojenou, nehledě na estetickou stránku. Přijít ke dvoru bez paruky by bylo asi velké faux-pax.
Bude tak osobitý a originální člověk jako Joffrey ochoten podřídit se módnímu diktátu a společenským konvencím? Nebo půjde proti proudu a bude vyvolávat skandál, který by mohl mít v krajním případě i politické následky (myšleno tak, že bude-li se hrabě chovat extravagantně, jistě se mu bude hůře jednat nejen s králem ale i s ostatními osobami, jejichž vliv jistě nebude zanedbatelný). Pokud si paruku nevezme, nemůže se stát terčem posměchu a pomluv coby „zdivočelý Američan“? Na druhou stranu ve Versailles mají rádi každou senzaci a třeba i díky upoutání pozornosti by se jeho záležitosti mohly řešit rychleji…
A jak by asi reagovala Angelika, kdyby Joffreye viděla s parukou?
Pokud jde o mě, jsem na vážkách. Jestliže by jí neměl, v očích dvořanů by to vypadalo asi hodně zvláštně, snad až nepatřičně vzhledem k celkové linii oblečení. Rozhodně si ale nemyslím, že by se se svým charismatem stal terčem posměchu. Ovšem na druhou stranu pokud by paruku nosil, možná by to na čtenáře mohlo působit i tak, že ztrácí svůj fyzický potenciál – jednoduše že stárne a už to s ním není to, co to bývalo (pamatujete si přece na nádhernou hřívu toulouského trubadúra ).
Myslím, že se sem hodí výrok toulouského arcibiskupa: „Existují-li dva způsoby, jak něco dělat, vy si vždycky ještě vymyslíte nějaký třetí.“ Jaký třetí způsob by si mohl Joffrey vymyslet?