Další článek o návštěvě Anne, tentokrát ze sobotního Práva:
Autorka literární epopeje o Angelice Anne Golonová řekla: Český muzikál se mi líbí víc než film
Právě jste zhlédla český muzikál Angelika, a tak se vás nemohu nezeptat, jak se vám líbil ve srovnání se slavnou filmovou epopejí s Michele Mercierovou v titulní roli?
Filmová Angelika nebyla podle mých představ. Bylo tam pěkné prostředí, malebné paláce, hezké kulisy, ale její charakter autoři nevystihli. Naopak se mi líbil český muzikál. Herci vystihli daleko lépe charakter literárních postav, jak jsem je zamýšlela.
Kdy jste vymyslela postavu Angeliky?
Zní to až romanticky, ale bylo to ve Versailles. V bytě mé matky, který jsme si s manželem Sergem pronajali po návratu z Afriky. Pojednou se mi vybavila krajina v Poitou, kterou jsem tak dobře poznala za války a zamilovala si ji. Spatřila jsem tehdy v duchu mladou ženu, která bude žít za vlády Ludvíka XIV. a v srdci bude chovat velký sen. Jednoho dne se vydá do Nového světa, do Ameriky.
S budoucím manželem Sergem Golonem jste se seznámila v Africe. Jak na tu dobu vzpomínáte?
Je to už hodně dávno, přes padesát let, co jsem se ocitla v Africe. vzhledem ke stylu života to nebyla ani tak velká změna, jak by se mohlo zdát. Jela jsem totiž do bývalých francouzských kolonií, do zemí jako Kongo, Čad a další, psát reportáže o boji s malárií. Byla jsem mladá novinářka a všechno pro mě bylo nové, vzrušující. Země , lidé, krajina... Sama jsem tam ani dlouho nepobyla, to spíš můj manžel. Afrika by byla ta správná otázka pro něho, žil tam desítky let. Odjížděli jsme spolu do Evropy ze zvědavostí, jak tam bude vypdat školství, zdravotnictví, když my, Francouzi, odejdeme. Jak budou lidé žít, když se tam zruší stavající struktury. Probíhaly válečné konflikty mezi různými kmeny.
Máte jako čtenářka i autorka raději historické romány nebo příběhy o lásce?
Nedávám přednost žádnému žánru, ráda čtu všechny knihy. Přesto se nejvíc zajímám o osudy lidí. Když k tomu přidáme vztah k příběhům o lásce, tak jsem Angeliku musela napsat. Je v ní láska, historické události, souboje, životní příběhy. Spojila jsem v ní všechno dohromady.
Serge a Anne
Anne Golonová se narodila narodila 17. prosince 1921 v Toulonu. Pod pseudonymy Joële Danterová, Anne Servozová či Dominique Ponmainová se stala autorkou bestsellerů Vzemi za mýma očima, Zlatý kámen, Mistr Kuki. Pracovala jako scénáristka, filmová režisérka a novinářka. V roce 1947 odjela do Afriky, kde se seznámila s budoucím manželem, vědcem Sergem Golonem (1903-1972), mají spolu čtyři děti. Golon se narodil jako Vsevolod Sergejevič Golubinov v turkmenské Buchaře. Procestoval téměř celý svět, jako nejmladší francouzský doktor věd odjel ve dvaceti letech do AFriky a ze svého platu tehdy zajistil studia pěti bratrů a sester. Čtvrt století dělal vědeckou kariéru, plynně mluvil sedmnácti jazyky. Za války bojoval v řadých armády Svobodné Francie. S Anne se seznámil v Kongu. Nakladatelství Fragment nyní vydalo 1. nezkrácené vydání její románové epopeje Angelika, markýza andělů v překladu Hany Müllerové. Autorka i nakladatel uvažují o sedmi, možná osmi dílech.
Jinak se přidávám k Jeanne, organizace té autogramiády poněkud pokulhávala a pan tlumočník mohl mít lepší vyjadřovací schopnosti (v češtině, jeho francouzštinu posuzovat nemohu
). Ale Anne byla skvělá a projevila úžasnou trpělivost s organizátory i námi fanoušky a našimi podivnými jmény
A ještě jedna poznámka: "Autorka i nakladatel uvažují o
sedmi, možná osmi dílech." A ten zbytek u nás vůbec nebude??