a ktomu ešte jedna desgrezologicka hadanka - na ktorú veru sama nestačím:
z viacerých zdrojov mám potvrdené že Desgrezová hodnosť bola
lieutenant du chevalier du guet
a potom ešte ďalej: collaborateur (spolupracovník) lieutenant civil Dreux D´Aubray, puis du Lieutenant general de police reynie
Lieutenant general je Generálporučík
Lieutenant je poručík
ciže preklad celej vety je :
bol spolupracovníkom poručíka D´Aubray a neskoršie generálporučíka La Reynie
ale čo za kukuk je "lieutenant du chevalier du guet"
čo by podľa googlu v preklade do všetkych jazykov znamenalo "poručík hodinkového rytiera"
ale guet je strážiť - a nei hodinky
čo by mohlo znamenať niečo ako poručík rytierov stráže??? proste mi to nedáva zmysel
Ono to bude nějaký "termínus technikus".
Když se podíváš, co jsem přidala k de La Reyniemu (
http://angelique.cz/cz_phpBB3/viewtopic ... 190#p22190), tak tam je řečeno, že pařížská policejní centrála (policejní ředitelství) s názvem Úřad důvěry a bezpečnosti (burreau de confiance et sûreté) měla v čele generálního náměstka (
generál-poručík) pařížského prévota pro policii (
lieutenant général du prévôt de Paris pour la police), kterýžto pojem se běžně překládá jako
pařížský policejní ředitel. Tuto funkci zastával La Reynie.
Prévot je funkce zřízená na severu králem ovládaných území pro správce královských statků. Prévoti byli původně podřízeni funkci velkého senešala v královské radě a po jejím zrušení v roce 1190
pařížskému prévotovi. Ten se stal postupně druhým nejvýznamnějším představitelem státu a zastupoval krále v čase jeho nepřítomnosti v hlavním městě. Když moc provinčních prévotů nahradili jiní úředníci, na jeho postavení se mnoho nezměnilo. Svým způsobem se stal nejvyšším policejním důstojníkem Francie a současně byl nejvyšším vojenským a policejním velitelem Paříže. Tyto pravomoci si udržel
do vlády Ludvíka XI. (1461-1483), který zřídil funkci městského velitele a prévotovy pravomoci v této oblasti převedl na něj. Ludvík IX. Svatý provedl dílčí změnu v systému, která souvisela s rozšiřováním počtu obyvatel Paříže a nárůstu kriminálních živlů. Došlo k rozšíření oddílu královské stráže, do jejichž čela byl postaven již zmiňovaný
velitel městské stráže (chevalier du guet). Stráže sídlily v Chateletu a jejich počet a úkoly se měnily podle doby. Jízdní seržanti začali být od druhé poloviny 16. stol. stále více označováni jako drábi či biřici a později byli slovem "seržant" označování pařížští policejní důstojníci.
V Paříži od konce 14. století vedl jádro vyšetřování náměstek prévota (
lieutenant criminel), jehož hodnost se překládá jako královský hrdelní soudce. Po reformě roku 1667 byly zdůrazněny jeho vyšetřující pravomoci a jeho význam upadl až v době, kdy se rozvinula činnost kriminální policie a prokuratury, které jeho pravomoci nakonec převzaly.
Ve Francii fungovaly též zvláštní vyšetřovací komise a tribunály, které roku 1679 obnovil Ludvík XIV. pro vyšetřování činnosti La Voisin.
(Jaromír SLUŠNÝ: Světové dějiny policie: Středověk, novověk. Praha: Slávy dcera, 2006)
PS:
lieutenant de la compagnie du guet de la ville de Paris je uvedené aj v ďalšej zmienke o degrezovom zaťkovi -
čiže teraz je už isté že mal dcéru:
http://www.patrimoine-culturel.gouv.qc. ... efIjrVpHcs
http://www.biographi.ca/en/bio/beauharn ... de_3E.html
jeho dcéra mala 23 rokov keď sa vydávala ak správne počítam - a nie dvanásť ako tu dámy vypočítali
a porodila desgrezovi
hneď 5 vnukov
https://gw.geneanet.org/pdelaubier?lang ... &pz=pierre
V jednom z těch původně uváděných zdrojů bylo napsáno, že manželství bylo bezdětné??
Anne Desgrez, who died on 24 Sept. 1731, had no children by Beauharnois.
a nemanželská dcéra to nebola tiež - pretože v anglickom texte z Kanady sa píše:
the only daughter of François Desgrez and Anne Hugot.
bola to teda jediná dcéra tohto manželského páru
To jsem nezpochybňovala ani jednou - jen jsem naznačila, že klidně mohl mít někde nějaké "levobočky"
. AG jej popisuje jako muže sexuálně aktivního
.
A ešte niečo: bol či nebol desgrez šlachtic
Tak to je otázka do pranice... Pokud byl "povýšen" do šlechtického stavu, kdy se tak mohlo stát? Za zásluhy v Travičské aféře?? To asi ne, když otřásla samotným trůnem a kupa dokumentů pak byla zničena... Spíše bych tipovala, že povýšen nebyl. A původem asi také ne, když budu vycházet z kánonu. Nechce se mi věřit, že by toto AG neměla zmapované a neuvedla to u něj hned zpočátku.
Osobně bych tipovala, že první zmínku o něm našla v době, kdy prodal úřad advokáta a koupil policejní hodnost, protože něco takového jistě muselo být někde zaznamenáno.