Děkuji za komentáře!
Přečetla jsem s napětím první dvě kapitoly tohoto silvestrovského pokráčka
, což určitým způsobem vypovídá o skladbě televizního programu
Tohle nevím, zda brát jako kompliment - marný televizní program vs. moje fikce " z nouze cnost"?
Ložní prádlo bylo čisté, naškrobené a vonělo po kosatcích a bylinkami, které byly v plátěném pytlíku uloženy pod polštářem.
No, já nevím, jestli se dá od heterosexuála něco takového očekávat... kdyby něco takového našel pod polštářem Lidožrout, zkoušel by to šňupnout a pak by to asi letělo z okna!
V 17 storočí sa to podľa mojich rešerší očakávať dá aj od skalopevného Heteráka - pretože tie bylinky v posteli (a tiež tie čo sa pohadzovali na dlážku, ako u Hortenzie doma) mali hlavne svoj praktický dôvod: aby sa v posteli nemnožili Ploštice alias Štěnice a v byte iné nevítané "domáce zvieratká"
Bylinky se dříve využívaly více než dnes, což je škoda. O prádlo a šaty se mu třeba pravidelně starala nějaká najatá žena, která třeba jednou za určitou dobu odnesla špinavé, dala vyprat nebo sama vyprala, vyžehlila, donesla do jeho bytu, vyměnila povlečení a doplnila čerstvé bylinky. Měl už určité postavení, sluhu, tak se zvedla i úroveň jeho bydlení. Patrně to vše zařizoval sluha.
Hmyz byl v té době v domácnostech hojně rozšířen. Kdysi jsem četla, ale nebylo to na internetu, tak nemohu dát odkaz, že k přípravě dívek do manželství patřilo i naučit se s tímto hmyzem bojovat a ničit ho.
Souhlasím s Moirrou. Dnes už máme jiné prostředky, jak bojovat s domácími škůdci, ale tehdy kupříkladu najít hostinec bez vší a blech byl kumšt. O krysách nemluvě... Na paměti mám scénu z Rolfa Zálesáka, který se odehrává v době války amerických kolonií za nezávislost (tuším, abych teď nekecala...), kdy Rolf navštíví jednu rodinu s nemocnou dívkou. Pod peřinou po ní lezou všelijaké breberky, protože nebylo běžné větrat, luftovat povlečení či matrace, natož nějak v tomto smyslu obstarávat i dům... Rolf pak děvče za pomoci přítele Indiána vyléčí právě tím, že vše pořádně vyvětrají a vezmou ji ven na vzduch. Když si tohle vztáhnu na barokní Paříž, přelidněnou, plnou splašků na ulicích apod., nedělám si iluze, že by tehdejší domy oplývaly čistotou tak, jak ji chápeme my dnes
.
Nicméně co se hetero Desgreze týče, připadá mi hezká myšlenka z pohledu dnešní doby, že by toto vše užíval nikoli jako prostředek dobové praxe boje se škůdci, či na doporučení nějaké šikovné hospodyňky, jež byla jednou z jeho milostnic, ale že by to patřilo mezi jeho osobní libůstky. Jakože by na stole vedle svícnu měl broušenou křišťálovou mističku s pot-pourri
.
Též bych se odvažovala tvrdit, že v dobách Petit-Pont nic takového jako sáčky s bylinkami neměl, ale později už to patřilo mezi jeden ze znaků jeho výstupu na společenském žebříčku a coby znak dobrého měšťana...
To je zajímavé, kolik času je věnováno prohlídce a s jakou důkladností... jako bych slyšela Boučkovou: "Šmejděníčko, šmejdění!"
Nevím, jestli tě ještě někdy pozvu k nám - z tebe mám normálně mindrák! Bude stačit, když tě nebudu nechávat nikde o samotě a neustále na tebe budu mluvit?!?
Ty nejsi
, takže Tobě se v prádle hrabat nebudu
. To víš, že ta prohlídka byla hlavně kvůli Moiře, ehm... vůbec mne k ní nemotivoval osobní úchylný zájem...
Swatch kosmetiky ze 17. století! Taková kategorie beauty-bloggerek tu zjevně chybí! Muška v koutku úst - must have 2019?!
Program příštího srazu? Mám zkusit sehnat trochu olova do bělící pasty na obličej? Budeme si pudrovat vlasy? A teď jsem v Cestě do Versailles 2 narazila i na to čištění zubů
.
Viz cisterna na obrazu od Chardina:
https://www.angelique.cz/phpBB321/viewt ... 969#p22969
https://www.angelique.cz/phpBB321/viewt ... 972#p22972
Naservírovat mu větu o tom, jak zakopl o vlastní plášť a vrah mu utekl, tak to bylo odvážné a provokativní.
To byl nápad alias záchrana v poslední vteřině!
Zatím jsme ještě neprozkoumaly vše
.
Škoda, že se nezachovala žádná podobizna skutečného Desgreze, nebo jsem něco přehlédla?
Pokud vím, tak ne, ale ještě mi neodpověděly všechny instituce, které jsem bombardovala dotazy
. Nicméně toto téma jsme nakousli na webu Postavy.cz, kam jsem přidala Desgrezův popis. To, že jej Dumas a jiní popisovali jako atraktivního muže, z pohledu dnešního kánonu krásy nemusí nic znamenat. Tehdy byl v módě bourbonský nos (viz debata u pana La Reynie
https://www.angelique.cz/phpBB321/viewt ... 243#p23243) a panovala úplně jiná měřítka. Vzpomeňme na tehdejší krásky a královy favoritky, z dnešního pohledu vypadající leckdy úsměvně, či na popis Filipa, líčeného jako Adonis, podle něhož Gontran namaloval boha Marta ve Versailles. A když se na onen obraz podíváme, která z nás by z něj šla do kolen?
Ačkoli hovor v posteli na nějakou dobu znovu ožil, a ona měla možnost vyptat se ještě na některé z věcí, které ji zajímaly, třeba jaká jsou jeho oblíbená jídla, kde vzal Sorbonnu či kam uprchl z Paříže po čarodějnickém procesu s Peyrakem,
MLUVTE PAN CLOPOT!
chcem všetky podrobnosti!
Předně oprava: SLEČNA DESGREZOVÁ!
Na Clopota ani jeden z nás (doufám) vůbec nepomyslel
.
A neboj, odpovědi se dozvíš v mé pokračovací dlouhodobé fikci "Pro jednu jedinou ženu"
.
Konečne sa tak vysvetlilo odkiaľ všetky tie podrobnosti a geniálne opisy pochádajú.
Viď??
Je to smutné, i když už je delší dobu zřejmé, že Angelika už nikoho nezajímá...
Howgh!