Nebýt toho drobného upsání, dělily byste se o vítězství stejnou měrou. Pro úplnost přidávám úryvek:
"Co máte společného s touhle nulou?" zeptal se Vivonne a ukázal bradou na Bardagne.
(...)
"Pane, koho jste myslel tou nulou?" zeptal se Bardagne a povytáhl obočí.
"Koho myslíte?"
(...)
"Vy pane, vy se strašně přeceňujete, " zasyčel vévoda. Já si myslím, že jste v té záležitosti spíš něco jako nastrčená figurka. Znám krále poměrně dobře a nemohu přijít na to, co se skrývá za tím vaším jmenováním, neboť čím déle vás znám, tím méně chápu, co ho na vás mohlo zaujmout. Zřejmě vás někdo hodně, hodně doporučoval... A já nevím kdo. Kdo z těch, koho znám, by na sebe vzal tu odpovědnost..."
Bardagne ho s hlubokým pohrdáním přerušil: "Pane, vy žijete ve světě, kde se člověk nemůže dostat nahoru bez nějaké protekce, protože vaše hodnota nemá na vaši kariéru naprosto žádný vliv. Jenže to tak naštěstí není všude a já jsem pracoval v králových službách tak, že to ocenil a poctil mě svou důvěrou. Já, pane," a Nicolas de Bardagne se důstojně vzpřímil, "jsem byl dlouhá léta královým zástupcem v La Rochelle a měl jsem tam na starost především záležitosti církve. Tak důležité postavení si vy ani neumíte představit.(...)"
(Angelika v Quebeku, v českém vydání s. 120-121)
A těším se na novou (jistě záludnou a zapeklitou) hádanku :-).
Nejvíc se mi líbí, jak se Bardagne přeceňuje a považuje za výjimečného
. Mimochodem: Víte, kdo ho králi doporučil?