Samozrejme že fanúšičky čakajú už (pocitovo) 100 rokov na ukončenie ságy. Ad samotnej pani AG sme sa vždy dozvedeli iba útržky o tom na čom pracuje. Pre mňa je najdôležitejšou informáciou že v jednom z interview pani AG povedala že ANGELIKA A JOFFREY Už ZOSTANÚ JEDINE SPOLU, i keď ešte budú musieť prekonať pár skúšok.
to už všetko prebehlo - fanúšičky s Nadjou komunikujú a neustále ju bombardujú otázkami kedy už konečne bude vydaný posledný diel
Citovat: Opět vyvstala i několikrát navrhovaná možnost napsat Nadie nějaký dopis či petici, ideálně se zapojením širší komunity fanoušků (např. přes facebookové stránky, které spravuje Moirra, kde se sdružují fanynky z Francie, Itálie, USA, Španělska, ...), kde bychom položili dotazy, jak to vypadá s plánovanými projekty, v jaké fázi je dopisování posledního dílu, případně i nějaké návrhy z řad fanoušků a čtenářů díla AG. Dohodly jsme se, že k tomuto založíme v diskusi samostatné téma, kde by každý napsal, co by ho zajímalo, jaké podněty by na Nadiu měl apod.
výsledkom petícií je aj to že vyšlo prvé Integrále v Angličine, aj keď iba ako E-Book
zhrnutie ako to z úlomkov ktoré sa vždy dozviem (samozrejme subjektívne) vidím ja:
pani AG to nedokončila ale existuje hromada poznámok a napísaných častí, s ktorých by to niekto šikovný mohol dopísať
nemyslím že by si dcéra pani AG nechala kafrať do toho čo má v tých posledných dieloch byť - a ja ani nepoznám žiadny reálny prípad kedy autori nechali fanúšikov miešať do pokračovaní (vy ano?) - a z mojej strany mám preto aj absolútne pochopenie
čím viacej ľudí tým viacej názorov (medzičasom nepoznám názory čitateliek iba z tohto fóra, ale aj medzinárodne) - a napokon by snáď ešte vznikol galimatiáš, ktorý by mal pramálo spoločného s pôvodným autentickým zámerom pani AG
myslím že tento účel splňajú rôzne fikčné fantázie dostatočne dobre - tie naše, tie ruské aj tých pár medzinárodných ...
k tej Prahe ešte, aspoň nové členky klubu vidia ako sa dá lupou v pravom hornom rohu stránky pekne na fóre vyhľadávať:
search.php?keywords=do+prahy&x=2&y=7
Ja viem že som si kedysi k tým videám o pani AG napísala poznámku:
Golonová vraví že Joffrey do Prahy nepôjde
PS: poznámka na okraj: Zaujímavé je že aj Tolkiena, autora Stredozeme postihol podobný osud: veľa vecí po jeho smrti dopracoval jeho syn za pomoci Ghostwritera ktorým bol známy a skúsený autor, na základe poznámok jeho otca
https://sk.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien
čo sa na slovenskej Wiki nedočítame je že Tolkien tiež musel bojovať s vydavateľstvami ktoré mu jeho dielo chceli podstatne zrevidovať a skrátiť (z viacerých interview pani AG vyplýva že aj jej vyčítali že je to príliš obsiahle, a neustále chceli niečo vyhadzovať a vyškrtávať)
a nielen to keď ho odmietol v takej podobe vydať, prišlo vydavateľstvo ktoré našlo medzeru v zákone o autorských právach a drzo vydalo jeho dielo ako vreckové vydanie - bez toho aby mu uznalo práva na vlastné dielo
dokonca aj pred súdom práva na vlastné dielo v tej podobe prehral - ale vďaka fanúšikom sa napokon zastavilo toto neautorizované vydávanie keď sa strhla proti vydavateľovi obrovská shitstorm proti tomu drzému vydavateľovi (ja takých ako ten drzý vydavateľ volám príživnícke Hyeny) a napokon sa našiel seriózny vydavateľ ktorý knihy začal vydávať v normálnom formáte.
Bohužiaľ takéto Hyeny drzo vydávali dielo pani AG po celom svete, bez toho aby autorka mala zo svojho diela zaslúžený finančný podiel.