Jídlo - francouzské (... i nefrancouzské)

Odpovědět   Stránka 1 z 1  [ 8 příspěvků ]
Autor Zpráva
M0RNINGSTAR
Předmět příspěvku: Jídlo - francouzské (... i nefrancouzské)
Napsal: 27 zář 2022, 19:00
Rytíři
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 23
4poziom.slask.pl
Registrován: 01 zář 2022, 23:11
Kontaktovat uživatele: SZ, Facebook
 
Ahoj dámy (a případně pánové, ačkoliv hádám, že ti tu jsou v menšině, pokud vůbec),

překvapilo mě, že jsem tu nenarazila na téma francouzské kuchyně, přitom tam si na své mlsné jazýčky dost potrpí, ne?

Ani by mě to nenapadlo, kdyby v Lidlu nebyl francouzský týden a tudíž i trošku lepší výběr sýrů, což mě přivedlo ve vzpomínkách do roku 2012, kdy jsem v březnu navštívila Paříž a zažila luxusní večeři od mých francouzských přátel, kde přišly na řadu i sýry :cook: (kde je tu slintající smajlík?!)

Jak se tváříte na francouzskou kuchyni, máte nějaké tipy na dobrou baštu? Prosím, sdílejte, inspirace není nikdy dost... :scientist:

K té večeři: hostitelé si pro nás připravili hostinu o 3 chodech se sýrovou pauzou - začali jsme žabími stehýnky v sosu, poté dostali variaci sýrů kravských, kozích i ovčích v kombinaci s výtečným vínem (už si nepamatuji, co to bylo, jen že bylo červené :D ), jako hlavní chod zaječí stehýnko, k tomu kaštany a gratinované brambory, jako dezert pečená hruška v karamelové krustičce se zmrzlinou.

Zaboha si však nevybavím, co jiného jsme v té Paříži za těch pár dní jedli! Asi se tam vážně musím brzy vydat....

_________________

"I am a part of everything that I have read." - Theodore Roosevelt


Nahoru
Profil Citovat
PenelopaW
Předmět příspěvku: Re: Jídlo - francouzské (... i nefrancouzské)
Napsal: 28 zář 2022, 17:14
Moderátor
Uživatelský avatar
Online
 
Příspěvky: 3415
Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele: SZ
 
M0RNINGSTAR píše: *  27 zář 2022, 19:00
překvapilo mě, že jsem tu nenarazila na téma francouzské kuchyně, přitom tam si na své mlsné jazýčky dost potrpí, ne?
Ono to téma tady je, jen se zaměřením na období baroka: https://angelique.cz/phpBB321/viewtopic.php?f=5&t=200

Nicméně k současné francouzské kuchyni tu skutečně tuším žádné téma není, takže díky za založení diskuse :ok: .


Tuším že to bylo loni, kdy jsme s rodinou chytli francouzské dny na Kampě a přiznám se, že k ochutnání žabích stehýnek jsem nenašla odvahu. Šneka jsem vyplivla, protože mi vadilo, jak je tuhý, ale manžel to po mně dojel :).

I když jsme letos byli ve Francii čistého času nějakých 8 dní, moc jsem toho neochutnala, ale splnila jsem si některá must have, včetně horké čokolády v Rue St. Honoré (kde měla svůj čokoládový podnik Angelika) a pastisu, který znám z filmů z Belmondem :mrgreen: . Samozřejmě jsem musela ochutnat i kir a s ohledem na to, že jsem obojí pila při jedné příležitosti, byla jsem ten večer slušně nametená :D .

S Dashou a Zuzankou jsem si v těsné blízkosti Les Halles a kostelu sv. Eustacha, jen kousíček od ústí Rue Montorgueil (kde byla hospoda u Tří holí), dala Croque, tuším v úpravě Monsieur (jde v podstatě o zapečený obložený chleba). Na Královském náměstí (nyní Place des Vosges) nám Zuzka zabrala stůl v restauraci Ma Bourgogne, kde obsluhoval pán nápadně připomínající Jeana Gabina. Dala jsem si jejich salátek a flambovaný jablečný dort (na to ten zmíněný kir a pastis, takže o špičku bylo zaděláno) a vše bylo naprosto luxusní. Předposlední večer jsme s Dashou a naším přítelem Stevem byly v palačinkárně ve Versailles a ačkoli Steve uváděl, že to není žádný michelinský podnik, to jídlo bylo opět naprosto l-u-x-u-s-n-í! To, že se palačinky dělají i ve slané úpravě, vím už nějaký ten pátek. Co jsem ale nevěděla, byl fakt, že nasladko se jim říká crepes, naslano galettes a dělají se z jiné mouky. Ve sladké úpravě jsem opět vsadila na flambování, ale slaná úprava se salátkem, rozpečeným sýrem typu camembertu a jablečným pyré byla naprosto skvostná!

Vskrytu jsem se trochu posmívala Dashe, která si na každý den dělala svačiny z toustového chleba, a říkala jsem si, že ve Francii je to hřích. Snažila jsem se proto co nejvíc ochutnávat místní jídlo a naprosto skvělé bylo třeba sladké pečivo. Takový pain au chocolat, který mi byl doporučován a který hojně figuruje v seriálu Emily in Paris, mne nezaujal, ale ve Vincennes jsem si koupila něco mandlového a to bylo neskutečně dobré. V pekárně měli jen dva kusy, já chtěla ten blíž ke sklu, ale bylo mi blbé si o něj říct, takže jsem je koupila oba a zpětně toho vůbec nelitovala.

Kromě toho jsme jeden den obědvali formou pikniku v lucemburských zahradách, na který byl Steve naprosto dokonale připravený. Koupila jsem si nějaké pečivo v síti Paul, která je i u nás, ale nemohu se zbavit dojmu, že bageta i makronka byly v Paříži lepší než ty, co jdou koupit v Praze...
M0RNINGSTAR píše: *  27 zář 2022, 19:00
v kombinaci s výtečným vínem (už si nepamatuji, co to bylo, jen že bylo červené :D )
Francouzské víno by si zasloužilo vlastní diskusi ;). Já jsem tedy víc na bílé a hned první večer, kdy jsme se poprvé sešly všechny, jsem vsadila na Sancerre a po zbytek týdne jsem mu byla věrná. Jednu lahev jsem koupila i domů, ale byl to mladý ročník a přestože jsem to při převozu do dalších ubytování poctivě chladila a do letadla lahev omotávala ručníky, abych ji vůbec převezla, po otevření doma to zdaleka nebylo tak dobré jako to, co jsem pila na místě rozlévané...

Překvapil mne výběr potravin i nápojů v supermarketech srovnatelných s naším Kauflandem a musela jsem si fotit pulty na trzích ve Versailles, kterými jsme jen procházely a kde mj. měli živé kraby a humry :). Jen jeden cíl jsem nesplnila, a to ochutnat víno ze Suresnes, které v Intégrale Angelika pašovala od mistra Anselma k Rudé masce a které u ní popíjel i Desgrez v převleku. Tentokrát se Dasha posmívala mně, a to nikoli vskrytu, protože jsem v marketu zastavila domorodce, psala jim název na papírek a ptala se, kde se to dá sehnat a jaký ročník si mám koupit. Místní se se mnou dohadovali, že taková vinice není, že jsem si to určitě blbě napsala, a doporučovali mi Touraine a Sancerre. (S Dashou jsme stylově sáhli po červeném z Languedocu, které jsme pak v domečku popíjeli k večeři, kterou po vzoru pána Audigera uvařila pro mne a Moirru s ubrouskem na předloktí.) Později jsem se dozvěděla, že vinice v Suresnes, přes které jsme několikrát projížděly vlakem, existuje, ale je soukromá. Pro někoho špatná zpráva a konec mise, pro mne výzva, protože teď vím, že víno odtamtud existuje a mohu ho okusit :mrgreen: .
M0RNINGSTAR píše: *  27 zář 2022, 19:00
Zaboha si však nevybavím, co jiného jsme v té Paříži za těch pár dní jedli! Asi se tam vážně musím brzy vydat....
Já to sice mám poměrně v živé paměti, ale stejně se tam vrátit chci taky :).


Nahoru
Profil Citovat
Precious
Předmět příspěvku: Re: Jídlo - francouzské (... i nefrancouzské)
Napsal: 30 zář 2022, 09:16
Královská rodina
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 1652
Registrován: 17 říj 2007, 15:19
Bydliště: Slovensko
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Dievčatá, ste ma "namlsali". Syry to ja môžem, milujem francúzske jedlo raclette, ktoré je vraj v origináli švajčiarske. (Ja ho považujem za francúzske, lebo som ho prvýkrát jedla vo francúzskom Savojsku). Je to od syra s názvom "raclette", ktorý sa nahrieva na grile - sú na to aj špeciálne grily - a potom sa taký roztopený polieva na zemiaky alebo chlieb. https://en.wikipedia.org/wiki/Raclette Syr raclette dostať aj v našich končinách, v lepších potravinách, ale my si ho nosíme z dovoleniek, lebo v našom meste ho už potraviny vyradili zo sortimentu.

K vínu sa bohužiaľ vyjadriť nemôžem, som zo zdravotných dôvodov viac - menej abstinent, ale dcéra, ktorá bola nedávno v oblasti Loiry, doniesla odtiaľ tri vína, jedno bolo veľmi sladké, to som si rozriedila vodou (áno, som barbar :oops: ) a dala si ako dezert pred spaním.

A slimáky som jedla na Slovensku. Veľmi mi chutili, ale hlavne asi kvôli vynikajúcej cesnakovej omáčke :D

_________________

“We're fickle, stupid beings with poor memories and a great gift for self destruction.” Suzanne Collins, Mockingjay.


Nahoru
Profil Citovat
PenelopaW
Předmět příspěvku: Re: Jídlo - francouzské (... i nefrancouzské)
Napsal: 30 zář 2022, 11:50
Moderátor
Uživatelský avatar
Online
 
Příspěvky: 3415
Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele: SZ
 
E-e-e, tak šneci za mne fakt ne :disagreement: . Vždycky jsem si myslela, že se podávají nějak rozemletí, okořenění a formou paštiky nacpaní zpátky do ulity, takže žvýkat ten sval vcelku mi nepřišlo nikdy příjemné. Věřím, že to má svoje kouzlo, ještě jsem ani neokusila mořské plody, což jsou vlastně příbuzní, ale zůstávám u osvědčené klasiky :).

Precious, raclette znám, objevili jsme ho doma díky jednomu pořadu s Polreichem. Na mne je tenhle sýr hodně výrazný, já mám raději různé typu brie, camembert nebo nějaké plísňové, ale manželovi moc chutná. Ostatně za skvělou považuji jen kombinaci sýru, hroznového vína a podchlazeného bílého, k tomu ulamovat kousky bílé bagety... a je tu večeře, s níž jsem naprosto spokojená :D .


Nahoru
Profil Citovat
Zuzanka62
Předmět příspěvku: Re: Jídlo - francouzské (... i nefrancouzské)
Napsal: 01 říj 2022, 16:55
Markýzové
Offline
 
Příspěvky: 372
Registrován: 07 říj 2021, 20:37
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Dámy, super téma, prave jsem si vzpomněli na naše jídlo v Paříži na Královském náměstí. Daly jsme si klasicky biftek s hranolky, míchaný salát a vynikající víno.
Po odletu kolegyň jsem pokračovala do Normandie a Bretaně. Ústřice a mořské plody, nedá se to srovnat s Českém. Ta cerstvost a vůně jsou nezapomenutelné. Doufám, ze se mi to podaří zopakovat.
Nicméně mezi mě staré pokldady patří mini francouzská kuchařka ještě z období před 1990.
Zajímavé recepty, které se daji aplikovat v našem prostředí. Vezmu ji s sebou.🍷🥘🦪🥗🍤


Nahoru
Profil Citovat
Precious
Předmět příspěvku: Re: Jídlo - francouzské (... i nefrancouzské)
Napsal: 04 říj 2022, 18:25
Královská rodina
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 1652
Registrován: 17 říj 2007, 15:19
Bydliště: Slovensko
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Zuzanka62 píše: *  01 říj 2022, 16:55
Dámy, super téma, prave jsem si vzpomněli na naše jídlo v Paříži na Královském náměstí. Daly jsme si klasicky biftek s hranolky, míchaný salát a vynikající víno.
Po odletu kolegyň jsem pokračovala do Normandie a Bretaně. Ústřice a mořské plody, nedá se to srovnat s Českém. Ta cerstvost a vůně jsou nezapomenutelné. Doufám, ze se mi to podaří zopakovat.
Nicméně mezi mě staré pokldady patří mini francouzská kuchařka ještě z období před 1990.
Zajímavé recepty, které se daji aplikovat v našem prostředí. Vezmu ji s sebou.🍷🥘🦪🥗🍤
Zuzanka, na tvoje rozprávanie o Bretónsku a Normandii sa obzvlášť teším! :ach:

_________________

“We're fickle, stupid beings with poor memories and a great gift for self destruction.” Suzanne Collins, Mockingjay.


Nahoru
Profil Citovat
Sob
Předmět příspěvku: Re: Jídlo - francouzské (... i nefrancouzské)
Napsal: 25 kvě 2024, 11:44
Markýzové
Offline
 
Příspěvky: 360
Registrován: 15 pro 2020, 21:44
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Dnes jsem ve vysílání ČT 24 slyšela, že naše svíčková má původ ve Francii. Našla jsem k tématu článek na webu Českého rozhlasu https://hradec.rozhlas.cz/svickova-omac ... ev-8889213


Nahoru
Profil Citovat
Zuzanka62
Předmět příspěvku: Re: Jídlo - francouzské (... i nefrancouzské)
Napsal: 25 kvě 2024, 18:54
Markýzové
Offline
 
Příspěvky: 372
Registrován: 07 říj 2021, 20:37
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Myslím,že Francouzi používají hodně smetanu. Mám výborný recept na králíka, je jednoduchý a rychlý. Králík se potřeba dijonskou hořticí a opeře na oleji. Podlijeme bílým vínem a dáme dusit do trouby s pokličkou na cca 1 hod. Vyjmeme a zalijeme sladkou smetanou. Podáváme se zeleným salátem a bílou vekou.
🥖🥂🥛🍽️


Nahoru
Profil Citovat
Zobrazit: Seřadit podle: Směr:
Odpovědět   Stránka 1 z 1  [ 8 příspěvků ]
Zpět na „Volná diskuse“
Přejít na:

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 28 hostů