Mušketieri 2023 Moje hodnotenie:
To je teda totálna a úplna BOMBA!
Noví mušketieri sú jednoducho fantastickí a títo páni by mali natočiť Angeliku.
Bál som sa že to bude hnusne presexualizované, prekrvavené a premodernizované – ale HOPLA!
To som sa teda mýlila! Toto točili Francúzi – a nie Amíci. Konečne!
Vedeli ste že od Borderieho v 60 rokoch sa Mušketieri vo Francii nenatáčali?
Natočila sa hromada verzií, ale všetky mimo rodnej krajiny Mušketierov. Som veľmi rada že národ ktorému už asi americké braky idú krkom išiel na to do kina, a to nielen vo Francii ale po celej Európe.
Hlavne tie historické miesta a všetky historické reálie (myslím tým kulisy) po najmenší detail ... teraz ľutujem že som na tom nebola v kine .. nuž čo už som to prepásla.
ALE: v decembri príde druha časť a keď si kúpim dvd alebo blu ray budem to mat na väčšej obrazovke aj doma
Dúfam že na to po celom svete bude chodiť dosť ľudí a dosť bude aj tých čo kúpia DVDs a streamingy, lebo ak to bude mať komerčný úspech, tak by ešte chceli natočiť pár dielov ktorých predlohami budú Mušketieri po desiatich a po 20 rokoch včítane Muža zo železnou maskou - čo je časť Vicomte de Bragnelone.
Ach a musím ešte pochváliť vtipné dialógy, a tentokrát aj schopný český Dabing plus že dokázali aj v 21 storočí vykúzliť nežnú nevinnú a romantickú lásku medzi mladým D´Artagnanom a sladkou maldučkou Constance.
Predstaviteľ D´Artagnana sa mi na fotkách a plagátoch moc nezdal, dokonca ani v traileri ale tu som sa mýlila tiež.
Myslím že na obsadenie rolí mali filmový machri tiež dobrú ručičku.
Francúzska Wikipedia – menší výcuc, teda to čo ma zaujalo a možno zaujme aj vás:
Tento Diptych**** má byť úplnou adaptáciou románu Alexandra Dumasa. Hneď po ohlásení projektu bolo naplánované súbežné nakrúcanie oboch filmov s celkovým časom výroby 27 týždňov a rozpočtom približne 72 miliónov eur. Tento spôsob znamenal, že paralelne museli pracovať dva strihové tímy, pričom každý sa zaoberal jedným filmom.
Ide o prvú francúzsku filmovú adaptáciu Troch mušketierov po 62 rokoch, predchádzajúcou bola dvojdielna sága Bernarda Borderieho uvedená v roku 1961.
Scenáristi čerpali aj z bohatej historickej dokumentácie vrátane korešpondencie medzi Ľudovítom XIII. a Richelieuom a záznamov o súbojoch z tohto obdobia.
Martin Bourboulon opisuje tón filmov ako niečo medzi thrillerom a "kráľovským westernom" s "strhujúcim príbehom", ktorý je podporený "sekvenčnými zábermi a kaskadérskymi kúskami, ktoré predvádzajú herci". Podľa koordinátora kaskadérov Dominiqua Fouassiera produkcia skutočne "urobila z toho, že všetci herci robili svoje súboje, bod cti", pričom "dabléri si súboje vopred pripravili ".
V skutočnosti herci pred natáčaním absolvovali šermiarsky tréning pod vedením Yannicka Borela, olympijského a svetového šampióna v Épée. (športový šerm)
Už od čias nemých filmov sa zobrazovanie mušketierov vo filme dlho vyznačovalo kostýmami pozostávajúcimi z veľkých prilieb s veľkým svetlým krížom. Film Traja mušketieri: D'Artagnan sa od tohto filmového kódexu odchyľuje tým, že mušketierov zobrazuje v tmavom oblečení, ale odkazuje naň tým, že na rukáve ich kabátca zostáva kríž.
*****DYPTICH myslia tým číslo 1 – obraz skladajúci sa z dvoch častí:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Diptych
Ešte jedna recenzia:
Čo robiť v Paríži: Náš názor
https://www.sortiraparis.com
Toto je film, ktorý zmení názor verejnosti na blockbustery vo francúzskom štýle! Tento prvý diel dobrodružstiev troch mušketierov dokáže priniesť skvelú akčnú zábavu vysokej kvality. Celovečerný film Martina Bourboulona je pôsobivý. Je vidieť, že rozpočet bol veľký, a je to vidieť všade: v kulisách, kostýmoch aj v hutnosti príbehu, ktorý nám rozpráva.
Príbeh D'Artagnana, mladíka z provincie, ktorý prišiel do Paríža, aby sa stal mušketierom, je viac-menej známy každému. Jeho drzosť rýchlo upúta pozornosť a zatiaľ čo si na seba privoláva hnev Athosa, Porthosa a Aramisa, troch najobávanejších mušketierov v meste, malý tím sa ocitá uprostred obrovského sprisahania proti francúzskemu kráľovi.
Ale to samozrejme nie je všetko! Je tu toľko vedľajších zápletiek, že si občas pomyslíte, že by sa na takýto príbeh hodil skôr televízny seriál, pretože udalosti na seba rýchlo nadväzujú. Napriek tomu to celé drží celkom dobre pohromade, a to najmä vďaka hercom. François Civil v titulnej úlohe, ale najmä Pio Marmai, ktorý je ako Porthos vynikajúci, a Lyna Khoudri, ktorá opäť dokazuje svoj talent. Trochu zlyháva len Louis Garrel v úlohe kráľa Ľudovíta XIII, pre ktorú si osvojil zvláštnu dikciu a frázovanie, ktoré nás vytrháva z filmu.
Našťastie, nedostatkov nie je veľa a inscenácia akčných scén - hlavného záujmu filmu - je mimoriadne dobre zvládnutá. Údery sú autentické a štýl súbojov jednoznačne vybočuje z toho, na čo sme zvyknutí zo zámorských blockbusterov. Mušketieri sú snímaní vo výške očí, z trochu nižšieho pohľadu a často v (falošných) plánových sekvenciách. Samozrejme, " Traja mušketieri " nie sú dokonalí, ale nemožno im uprieť snahu byť iným akčným filmom, ani obrovskú veľkorysosť a už vôbec nie snahu o autentickosť v inscenácii, ktorá poskytuje vzrušenie v scénach konfrontácií.
Tuto je 14 pekných fotiek z filmu:
https://www.imdb.com/title/tt12672620/