Než připojím komentář k několika kapitolám, ráda bych se omluvila autorce fikce a překladatelce za absenci. Mám docela složité období.
Konečně jsem si posledních dnech našla čas a pochytila náladu vrátit se k čtení všeobecně. Abych se nenechala ovlivnit, nečetla jsem komentáře ostatních, takže je možné, že se budu i opakovat a není třeba reagovat, předešlou diskuzi si doplním.
Začnu tedy přibližně tam, kde jsem ve čtení a komentování fikce skončila, a přidám pár svých postřehů z 16 – 20 kapitoly.
Kap. 16.
Dopisy, které psal před 350 lety J. d P. z své ženě, na mě působily hodně „přeslazeně“. Předpokládám, že to bylo z období po roce 1681, kdy je dělil oceán. Jistě měl hrabě obavy a stýskalo se mu, ale těch osobních vyznání bylo na mě až moc.
Za to novodobé stručné :
„Krásnej zelenookej víle. PS: Nevratné.“ mi sedlo na Joffreye jako „hrnec na prdel.“
Googlila jsem parfém pro Angeliku, dohledala jsem jen malou informaci o limitované sérii 300 kusů. Nakrmení poloviny Afriky bylo sice přehnané přirovnání, ale cena byla „slušná.“
No a Carmentita – ten její výstup se mi líbil. Bývalá milenka, která tlačí na pilu, co to dá a čeká odezvu – který chlap by odolal? – a dostane se jí odmítnutí. Tahle dáma mu za tu potupu jistě ještě zavaří.
Kap. 17
Outfit Angeliky, červené kalhoty – .......
začala pomaly zostupovať po schodoch. S očarujúcim úsmevom pozdravila každého, kto išiel nahor, a potajomky sa radovala, keď si všimla, ako ju pozorujú.
Nakoniec na predposlednom schodíku zastala a pomaly sa obzerala po sále plnej hostí.
Dnes tu bolo veľa nových tvárí, no väčšinu, na rozdiel od svojho prvého prijatia v Paláci veselého poznania, vedela bez problémov vymenovať………..A teraz sa na ňu všetci títo ľudia pozerali v nemom úžase. .......připomnělo mi to scénu z Zeitounova filmu, kdy Angelika kráčí ze schodů v červených šatech k Joffreyovi a všichni se na ni obdivně dívají.
Scéna v knihovně, která odkazovala na letohrádek a Zlatý hlas království, byla moc pěkně napsaná. Palec nahoru za ten první polibek, kdy Joffrey čekal, jaká bude odezva a teprve pak pokračoval, za jeho ohleduplnost. V tomto ohledu se hrabě v knize, ve filmu / …že jsem nenaléhal? …./ i fikcích napříč dobami a místem vůbec nezměnil.
Nějak mě ve vizáži Joffreye překáží ten culík
. Chápu spojení s knihou a jeho udržovanou černou hřívou, mě ale zaujal pozdější Rescator. A jak jsem zatížená na sázky ve svých fikcích, hned jak jsem romantickou scénu z knihovny přečetla, vybavila se mi snad jediná scéna z kdysi populárního seriálu Divoký anděl, kterou jsem viděla. A to jak Milagros ustřihla po sázce Ivovi ten jeho culík
a jak pro mě ten mladík hned prokoukl.
Kap. 18.
Googlila jsem si i parfém J.d P. Roja Dove Fetish 50 ml 11 400 Kč.
Kavárna mě poněkud překvapila. Kavárny bývají spíš otevřené prostranství , že by si klevetící dívky nevšimly nápadné Angeliky?
Automobilový sport mě vůbec nebere, takže vše okolo Formule 1 a Bugatti mě nechávalo lhostejnou.
19
Super, dočkala jsem se Osmana Feradžiho, mé oblíbené postavy. Doufám, že bude mít ještě výraznější roli.
A Angeliky, která se zamilovala do manžela a pochybuje o sobě zejména v souvislosti s traumatickým zážitkem z doby dospívání, mi bylo opravdu líto.
20
Hortense je chytrá, to se jí nedá upřít :
„Joffrey, prosím ťa, nerob zo mňa blázna! Angelika sa už pokúšala opiť ma rožkom, no ja mám oči a hlavu na pleciach. Tvoja povesť nie je pre nikoho tajomstvom a ani zďaleka nie je tajomstvom ani tvoj názor na manželstvo. A svoju sestru poznám dobre, aj keď sme si nikdy neboli veľmi blízke. Muselo sa stať niečo nezvyčajné, aby ste sa dva týždne po zoznámení zrazu z ničoho nič vzali. A toto niečo, pokiaľ viem, sa teraz stavia na našom pozemku v Poitou!“ …….ale jinak mě velmi zklamala. Takový nedostatek empatie pro mladší sestru je až zarážející, ovšem pozitivní na jejím chování bylo, že Joffreyovi celý příběh Angeliky docvakl.
Germontaz to má u všech stejné, je to prostě prase. Díky němu se ale mám na co v další části těšit.
Když shrnu dosavadní kapitoly, působí na mě bohatství mladého muže Joffreye de Peyrac a cesta za dalšími obchodními aktivitami skličujícím dojmem. Plánuje dlouho dopředu pro sebe a Angeliku akce, kde se musí objevit, pohybují se tam mezi lidmi, se kterými ani nechtějí být, takoví otroci svého postavení a peněz.