"Krásna Catherine" patrí medzi moje najobľúbenejšie knižné série, takže Penelopa má pravdu. Určite stojí za prečítanie.
Nemyslím, že sa nejak výrazne podobá na Angeliku. Isteže, ide o historický dobrodružno-romantický príbeh, kvázi jednej láske, krásnej zlatovlasej hrdinke, ktorá sa vyšplhá až k trónu, ale tam podobnosť končí. Prvé dva diely (ktoré sú najlepšie z celej série) som čítala ako trinásťročná, ešte skôr, ako Angeliku. Krásnou Catherine vlastne začala moja éra prechodu od rozprávok k dospelým historickým románom. Takže ak aj bola podobnosť s Angelikou, v tej dobe som ju ešte nemala ako zachytiť. A piaty diel, kde sa Catherine ocitne v háreme, som čítala až po Angelike, keď začali ďalšie časti Catherine vychádzať po revolúcii rovnako ako všetky časti Angeliky.
Od Benzoni som čítala ešte ďalšie série, už spomínanú Marianne a taktiež tú o Fiore, či iné. Všetky sú, ako vy hovoríte, "čtivé", hrdinky krásne, nezávislé, statočné s búrlivým osudom. Čím sa tvorba J. Benzoni približuje Angelike, sú práve tieto hrdinky a taktiež skvelo napísané príbehy plné zvratov zasadené do výborne spracovaných historických reálií, na rôznych miestach nielen Francúzska ale aj Európy a stretáte v nich kopu historických postáv, takže máte rovnako ako pri Angelike pocit, že sú všetci živí a neodlišujete vymyslené postavy od historických. Odlišnosti určite sú v jej hlavných mužských hrdinoch – nie sú to žiadni vzdelaní inteligentní romantici, ale napr. vo Fiore a Catherine sú to vojaci, verne oddaní svojmu panovníkovi, tvrdí, krutí a niekedy aj suroví. Ďalší rozdiel vidím v tom, že JB sa mi ľahšie číta ako AG. V Angelike je veľa psychológie, filozofie, náboženstva, mýtickej atmosféry. JB do takýchto „ťažších tém“ nejde, všetko je to o dobrodružstve v historických kulisách. Takže ak niekto hodnotí Catherine ako lepšiu knihu v porovnaní s Angelikou, je to práve preto, že sa číta ľahšie. A poznámka na záver: vďaka tvorbe JB som sa dostala hlboko do dejepisu a zemepisu, čo ma sprevádza celý život, takže jej vďačím za veľa
Ak by si chcela podrobnejšie info, napíš mi súkromnú správu.