Já jsem dostala tuto knihu k loňským Vánocům, ale pořád nějak nebyl čas ji přečíst. Teď se mi zase Michele dostala do povědomí odjinud, a tak jsem po knize sáhla.
Předně musím říct, že se mi kniha zdá dosti chaotická, z jednoho období přeskakuje do druhého a není příliš prošpikována daty a tak jsem měla kolikrát trochu problém se zorientovat co bylo po čem. Ale jako náhled pod pokličku filmového bussinesu 60. let, se mi zdála celkem přínosná.
Ale k věci. Myslím, že jsem Michele konečně tak trochu poznala. Z těch pravidelných článků v časopisech, bylo vždy vše sesumírováno do pár vět a tak to vyznělo jak to vyznělo. Není sice žádná puťka, ale to nebyla ani Angelika, sebevědomí ji teda nikdy nechybělo.
Ale ano, docela ji chápu i v tom, že Angeliku střídavě nesnášela a obdivovala. Asi bych to na jejim místě cítila stejně. Myslím, že nebylo v její moci něco příliš měnit, když vznikaly ty rozporuplně „nenáviděné/milované“ filmy (vždyť ji tam považovali za kus hadru – viz historka s dodávkou – mě by se to také dotklo a ne že ne) a kdyby byl scénář více podoben knize, jsem si jistá, že by zahrála Angeliku dobře (tvářičku na to měla, i když ty zelené oči chyběly). Vážně ji zpětně docela obdivuji, vždyť ji bylo okolo čtyřiadvaceti, když s Angelikou začínala. Byla tak mladinká a už se pohybovala v takovém „velkém světě“, kde šlo hlavně o to, kdo má ostřejší lokty a menší skrupule. Nedovedu si sebe představit v tom věku, že bych to ustála.
Mám ale jeden dotaz. Michele tam píše, že Golonovi trvali na jejím obsazení a potom po letech, že ji psala paní Golonová, že si váží její krásy. Čili s ní byla Anne typově spokojená, nebo ne, jak jsem četla někde tady? Chápu, že měla Anne výhrady k filmům hlavně proto, že měnili bez souhlasu scénář a její dílo tak přetvářeli v něco úplně jiného, ale jak to bylo s jejím vztahem k Michele?
Abych to shrnula… mě ke knihám o Angelice přivedly filmy, jeden bod pro ně. Za druhé, když čtu knihy, Angeliku vnímám jakoby z její hlavy, většinou ji nevidím „z venku“, ale když se tam vyskytne nějaký její popis, prostě mi naskočí Michele… a s tím už nikdo nic neuděla. Čili ano, Michele pro mě bude vždy tak trochu Angelikou, ale tím, že jsem si přečetla tuto knihu, ji paradoxně už za Angeliku nepovažuji, vždyť považte, dovedete si představit naši hrdinku jak kouří cigaretu??? ;-)