Já to mám docela snadné, Francie, resp. Paříž je pro mě vždycky jasná volba (v ostatních francouzských městech bych déle než pár dnů na jednom místě nevydržela). V Paříži je pořád co - volnočasově - dělat, ani za skoro měsíc jsem v létě nezvládla skoro nic, co jsem měla v plánu, na druhou stranu, kdybych si vybírala město pro život, bude to jednoznačně Londýn, který je nikoli omylem první v tabulkách nejdůležitějších světových měst po stránce ekonomiky, politiky, obchodu, kultury atd. atd. Prostě může dát ty nejlepší podmínky pro úspěšnou kariéru téměř v jakémkoli oboru. Paříž je tak jako třeba Praha nebo Vídeň tak trochu skanzen ideální na ztrácení se v uličkách, zato Londýn místo pro práci a reálný život. Navíc si nemůžu pomoct, ale o tom, co z toho je místo pro život, vypovídá i to, že obvykle veškeré úspěšné nákupy udělám v Londýně, na King´s Road v Chelsea nebo v okolí Oxford Street. Jak často totiž člověk může nakupovat návrhářské kousíčky v pařížských Les Galeries Lafayette nebo Printemps? (ano, po této stránce se Paříži nic nevyrovná, ale jde to jenom občas). Z toho plyne, že Paříž by v této snové verzi byla ideální jen na všechny prázdniny a víkendy, vlakem je tam člověk za okamžik, jako by jel jen metrem do vedlejšího města, ale na reálný život zbývá Londýn (příp. New York).
Tak já zese se svou troškou trošku se zpožděním.
jeanne, myslím, že jsi to trefila dost přesně.
Co mě se týče, tak na mě každé velké město dýchne jinou (svou) atmosférou a to je to, co se mi na tom líbí.
Jinak na mě působil Londýn v 1996, jinak Auckland v 2002, jinak Paříž v 2005, jinak New York, San Francisco či LA v 2006 a úplně jinak Hanoj v 2007, a zase jinak Dublin 2008/09. Zkrátka každé to město má svou duši a já mám ráda všechny. Abych nezapomněla na naši Prahu, tu bych chtěla někdy zažít jako Andrej. Příště si na tom dám záležet.
No, ale městečko, které jsem zatím nenavštívila, ale z fotek se mi moc líbí je v současnosti Roussillon. Má moc krásná zákoutí a je na jihu Francie čili není vyloučeno, že se tam brzy podívám.