noooo, takže mám za sebou knihu od americkej autorky Bertrice Small. Kto ju nepoznáte, píše farbisté historické dobrodružné príbehy, častokrát o hrdinkách z jednej rodiny, ktoré sa dostávajú do háremov, sú milenkami kráľov a podobne, pričom pre Smallovú sú typické detské hrdinky a veľakrát detailne popisované sexuálne (divoké) praktiky. A práve tu je kameň úrazu knihy Intrigued, teda Intriky a láska (Baronet, 2002, 2008).
Kniha sa odohráva v období, ktoré je nám dobre známe: 1650 - 1662, a Autumn, hlavná hrdinka, utekajúca pre Cromwellom, sa zabýva vo Francúzsku. Kde sa stretáva s takmer 13-ročným Ľudovítom XIV. a inými historickými postavami. Ak aj niekomu, kto Angeliku čítal, ešte stále Angelika pripadá ako historická limonáda, tak po prečítaní Autumninho príbehu mu bude román Golonovcov oproti Smallovej dielku pripadať ako Chrám Matky božej v Paríži popri paperbacku o láske. Historické postavy sa správajú a hovoria jednoducho až naivne, no čo urobila Smallová z Ľudovíta XIV. ... Ambiciózny, inteligentný a vznešený kráľ - veď takého ho predsa dôverne poznáme - sa mení na chlapa posadnutého sexom a keď som došla k jeho prvému „milovaniu“ s hrdinkou, nevedela som, či mám zvracať, alebo šmariť knihu o zem (ešte šťastie, že ju mám požičanú). Vážne som uvažovala, že ju nedočítam. Napokon som sa donútila, aby ma podobné "ľúbostné" scény s Karolom II. opäť rozčúlili. Keby to nebolo do plaču, bolo by to smiešne. Tvrdiť, že Ľudovít mal prvú ženu ako jedenásťročný, v dvanástich mal dieťa s kurtizánou, že Mariu Mancini (ktorá sa len chcela stať kráľovnou), vôbec neľúbil, že Anna Rakúska a kardinál Mazarin boli manželia... nie, ďakujem, neprosím. Smallová sa celkom v históriii vyzná, ale toto bolo niečo príšerné. Takže: kto si nechce znechutiť tieto významné historické postavy, v žiadnom prípade nech nečíta Intrigued!