Vždycky mě strašně bavilo číst co vyváděl za kusy, když zjistil že mu manželka zahýbá s králem.
Připomíná mi drahouška Lauzuna.
No veď to sú typickí šialení Gaskonci.
Takže by som to ani nebrala až na takú ľahkú váhu, keď Joffrey Angelike vravel že keby ho podviedla, zabil by ju.
Asi by to chcelo novú anketu, čo by teoreticky spravil Joffrey na Montespanovom mieste.
Inak aj Lauzun v knihe pár krát účinkuje, a zas samozrejme vyvádza
Už som knihu o parohatom markízovi takmer celú dočítala. Je v nej dokonca úryvok, asi jeden a pol strany
ktorý by sa takmer 1:1 mohol zhodovať z úryvkom z Angeliky od pani Golonovej, ale len čo sa týka istého
rozprávania o Athenais.
Autori zrejme vychádzali z rovnakého zdroja.
Keď už som to potrebovala k rešeršiam, tak sem pre zábavu dám na pripomenutie Montespana
od pani Golonovej pri ktorej sa vždy zvíjam od smiechu. Nemeckí čitatelia boli o celé vystúpenie Montespana
bohužiaľ obratí, pretože sa to asi vydavateľom v Nemecku toho času videlo nemorálne...veď vyškrtli aj školu lásky a súboj z Germontazom.
Vynachádzavosť a pomstychtivosť šialeného gaskonského paroháča markíza de Montespan
nepoznala hraníc,
ten človek má veru moje sympatie
lebo mal odvahu a zmysel pre humor
a to že chcel cez svoju ukradnutú manželku nakaziť kráľa syfilisom,
je rovnako ako parohatý koč skutočná historická udalosť. a dokonca po návrate domov nakázal
správcovi vyvýšiť bránu pri vjazde do svojho zámku, lebo sa vraj do nej s parohami nezmestí.
Samozrejme že svojimi eskapádami, o ktorých vám tu ešte viacej porozprávam, zabával celé Francúzko.
Pan de Montespan prudce rozrazil dveře, odstrčil
černouška, stojícího mu v cestě, vřítil se dovnitř a vrhl se ke své ženě. (...)
Samozřejmě. Král k vám byl vždycky velkorysý. Nezaslouží si, aby se o něj otíral takový
ničema, jako jste vy.“
„Tak já vám řeknu, co si zaslouží. Abyste ho nakazila syfilidou!“
„Syfilidou? Ale já ji přece nemám,“ vykřikla uraženě Athénais.
„Budete ji mít,“ zařval a hrůzostrašně se ušklíbl. „Já ji totiž mám a přenechám vám ji, jak je
mezi dobrými manžely zvykem.“
„Pomoc! On se zbláznil,“ vrhla se Athénais zděšeně na pohovku.
A ešte božský papagáj pani Montespanovej ktorého jej darovala Angelika:
Celý dvůr se té příhodě ze srdce smál. Svědkové nebyli skoupí na podrobnosti, a i když
lidé chtěli na tu aféru zapomenout, markýzin papoušek se postaral o to, aby ji vykřičel do všech
světových stran.
„Paroháč! Paroháč!“ opakoval pták vzrušeně. Jeho skřehotání bylo plné slov, o jejichž
smyslu nemohlo být pochyb: jasně a zřetelně vykřikoval „Syfilis! Děvka!“
Sluhové byli rudí až po uši, jak na veřejnosti vší silou potlačovali smích.
No a teraz ešte ku knihe, Jeanne proti tej knihe sú tvoje pikantné fikcie rozprávky pre škôlkárov.... Nuž tú knihu písal
chlap....
Dámy máte záujem dozvedieť sa napríklad akým pikantným spôsobom zvykol kráľ Montespanke darovať náhrdelníky, čo sa v knihe Montespanovi podarilo v rozostavanom Versailles pozorovať ďalekohľadom?
No len neviem či sa pri tom preklade nebudem červenať.
A tuto výborný článoček k téme od Jeanne na našom webe:
Podvedený markýz de Montespan
http://www.angelique.cz/angelika-dejiny ... tespan.php