Nuž keď ho vo filme hral taký miláčik ako Giuliano Gema tak sme ho logicky oplakávali. Bol to roztomilý dobrácky hezoun.
Tuto pekná momentka z Filmu na rozkliknutie
spolu.jpg
V knihe však Nicolas sladkým hrdinom nikdy nebol, aj keď sa na ňom dalo hlavne v mladšom veku nájsť pár dobrých stránok. Myslím že pestúnka Fantina ho v dospelom veku opísala ako niekoho komu s neche robiť a len by obháňal dievčatá.
A hlavne: Angelika ho mala rada ako kamaráta keď ešte boli nevinné deti. Potom už pomenej, a hlavne nikdy doňho nebola zamilovaná. zato Nicolas ňou bol doslov posadnutý - ale to sa mu až tak vyčítať nedá. Veď kvoli Angelike stratilo hlavu nemálo chlapov celkom iných kvalít. Od kráľa cez básnika, inteligentného policajta, Beya a Sultána až po Rescátora

- všetci kvoli nej stratili hlavu.
Mne sa najviac páčila zmienka od pani AG v ktorej hovorí že Angelika sa Nikolasa nebála, ani keď už bol obávaný Calambredaine, lebo ho poznala z detstva.
Rošťák kopl do nedovřených dveří.
Přistoupil k nohám zvláštního lůžka, na němž ležela mladá žena, a s rukama v bok ji dlouze pozoroval. Konečně otevřela oči.
„Je to pravda, žes mě už dlouho po Paříži sledoval?“ zeptala se.
„Hned jsme tě našel. Buď si jistá, že díky svejm lidem se okamžitě dozvím o všech novejch příchozích a vím líp než oni sami, kolik mají šperků a jak se k nim dostat, když na náměstí Greve bije půlnoc. Ale vždyť jsi mě u Tří holí zahlídla…“
„Mizero,“ zamumlala a otřásla se. „Proč ses tak smál, když ses na mě díval?“
„Protože jsem začínal chápat, že budeš brzy moje.“
Chladně ho pozorovala, pak pokrčila rameny a zívla. Nicolase se nebála, jako se předtím bála Rošťáka. Nicolase vždycky ovládala. Aby měla strach z muže, nesměla by ho znát z dětství.
Přemáhal ji spánek. Ospale zívla:
„Proč… ale proč vlastně jsi opustil Monteloup?“
„No tohle! Ty se ještě ptáš!“ vykřikl a zkřížil ruce na prsou. „Myslíš, že jsem toužil po tom, aby mě starej Vilém napíchl na píku?… Po tom, co se stalo mezi náma? Odešel jsem z Monteloupu v noci po tvý svatbě… tos taky zapomněla?“
Ano, to taky zapomněla. Pod sklopenými víčky se jí vracela vzpomínka provoněná slámou a vínem, tíha Nicolasova svalnatého těla a ten pronikavý pocit spěchu a hněvu, jakési nedokončenosti.
„Ach,“ řekl hořce, „zřejmě jsem v tvém životě moc místa nezabíral. Ty sis jistě na mne celý ty roky ani nevzpomněla?“
„Samozřejmě že ne,“ opakovala opovržlivě, „měla jsem na práci jiné věci než myslet na sluhu ze statku.“
„Couro!“ vykřikl vztekle. „Dávej si pozor na pusu! Sluha ze statku je teď tvůj pán. Jsi moje…“Ještě křičel a ona už spala. Ten hlas ji vůbec nedojímal, přinášel jí ale pocit jakési drsné, přesto však příjemné ochrany. Odmlčel se.
„No prosím,“ dodal už potichu, „a je to jako tehdy, když jsi usínala na trávě uprostřed našich hádek. Jen spi, holčičko moje. Stejně tě mám u sebe. Je ti zima? Mám tě přikrejt?“
Víčka se jí zachvěla na souhlas. Natáhl se pro teplý plášť a hodil ho přes ni. Pak ji velice něžně pohladil po čele, jako by si víc netroufal.
Českej prekladateľke ako Polačka

dávam 100 bodov za to ako vždy prechádza do toho dialektu dvora zázrakov
No a teraz trochu o niečom inom:
Väčšinou fičím na Angličtine a Nemčine, ale zrovna mi AI ponúkla jej zhrnutie obsahu knihy v Slovenčine aj som s len chytila za hlavu. Teraz mi je už nad slnko jasnejšie odkiaľ majú vydavatelia AUDIOKNIHY tie bludy.
------------------------------------------------------------------------------------------
Nikolas Merlot
(v origináli Nicolas) je v príbehoch o Angelike jej verný priateľ z detstva a
prvá platonická láska z rodného Poitou.
Hoci sa ich cesty rozdelili, neskôr sa opäť stretávajú, keď sa stáva vodcom parížskej spodiny a o
chraňuje ju v čase jej najväčšej núdze po boku grófa de Peyrac.
Charakteristika: Je to oddaný priateľ, ktorý predstavuje jednoduchý život a čistú lásku z detstva, na rozdiel od intríg na dvore.
Vzťah: Vždy bol do Angeliky zamilovaný a chránil ju. TO ANO
Osud: V literárnej predlohe od Anne a Sergea Golonovcov zomiera, čo je pre Angeliku veľká strata.

To veru nieje. Práve sa ju chystal znásilniť.
Postava Nicolasa stelesňuje vernosť a úprimnosť.
------------------------------------------------------------------------------------------------
No to si ted tomu dala milá AI
Na pripomnutie z textu k Audio knihe:
Zápletka prvního dílu je dramatická. Angelika miluje venkovana Nicholase, který však v den jejich svatby zabije správce a musí uprchnout, Angeliku obviní z čarodějnictví a odklidí do kláštera, její jedinou možností dostat se ven je sňatek s bohatým a tajemným hrabětem de Peyrac.
Nechcem ani pomyslieť an to ako tento svet dopadne keď s všetci budú spoliehať na AI.