Nuž tento film aj kniha ktorá slúžila ako predloha sa definitívne vzťahujú k Parížu::
FANTÓM OPERY
Chcela som sa spýtať ktoré verzie Fantóma opery ste videli a či ste čítali aj knihu. Ja som mala šťastie že keď som na knihu narazila v babkinej knižnici ako mladé dievča, vôbec som nepoznala žiadnu filmovú verziu a preto bol román pre mňa nesmierne napínavý, lebo som vôbec netušila ako to celé bude pokračovať a ako to dopadne.
Knihu som prečítala jedným dychom. (podobne sa mi to stalo s Dámou s Kaméliami, a fakt musím povedať že to má človek skvelý zážitok, keď nevie čo ho v knihe čaká)
To je v podstate tiež historický román - odohráva sa v Paríži v Opere Garnier na konci 19 storočia kde má Fantóm dodnes svoju čestnú lóžu. Autor knihy Gaston Leroux tvrdil až do konca života že Fantóm skutočne existoval. Lerouxová kniha je originál z roku - a z nej vychádzajú všetky odvodené
musím sa však priznať že som najskôr nepochopila o čom píše jedna holka na stránke cestovky, kým som si to nezrešeršovala a nezistila že to asi má z videa dolu nižšie alebo zo stránky Parížskej opery ktorá hovorí že ten príbeh mohol byť inšpiráciou:
Příběh popisuje život pianisty Erika, který v roce 1873 přišel o snoubenku při požáru Hudební konzervatoře. Kvůli popáleninám na obličeji, které mu po boji s ohněm zůstaly, byl svým okolím považován za nestvůru, proto se uchýlí do podzemí opery Garnier, jež zrovna procházela rekonstrukcí.
V knihe sa píše: Ani můj otec mě nikdy neviděl a moje matka, aby mě už neviděla, darovala mi s pláčem první masku!“
Obaja domotali príbeh ktorým VRAJ bola kniha inšpirovaná, s príbehom ktorý autor napísal. V knihe žije v katakombách opery malý Erik už od malička - a stáva sa fantómom. Inak je historickou pravdou že v opere raz padol luster, a niekoho zabil. A tiež že existuje podzemná vodná nádrž. Videla som aj zaujímavý dokumentárny film o opere Garnier.
Tuto je video PAŘÍŽSKÉ ZÁHADY Fantom Opery
https://www.youtube.com/watch?v=jXdHmqIWFFs
nejaké dokumentárne o opere Garnier sú na uložto ale neviem či to je to to isté čo som videla u nás v televízii
Gerard Butler bol ako Phantom boží
- ale mne osobne sa veľmi páči aj dvojdielny z roku 1990 - mám obidva na DVD
ako bónus video s Banderasom a Sarah Brightman
https://www.youtube.com/watch?v=j9qLfyLowjg